Noua vedetă de post pentru 1 mai: Ce este micul vegan şi ce gust are?

Autori: Florentina Niţu , Mădălina Dediu Panaete 01.05.2024

În 2024, pentru prima dată, consumul de mici de 1 Mai, ziua muncii, este împărţit între tradiţie şi inovaţie, deoarece această sărbătoare coincide cu postul Paştelui. Cererea pentru mici vegetali, pe bază de ciuperci, a crescut, fiind o alternativă la tradiţionalul mic de carne pentru cei care ţin post în săptămâna mare, astfel că „mânâncă” din vânzările sale, devenind „vedeta zilei”.

„Anul acesta, 1 mai coincide cu postul şi nu sunt vânzări mai mari ca în alţi ani. Producătorii mi-au spus că retailerii nu au contractat cantităţi mai mari, pentru că, spre deosebire de restul postului, sunt mai mulţi români care ţin post în săptămâna mare“, a spus Dana Tănase, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC).

Aivia, un magazin specializat în produse vegane, constată o creştere generală a cererii de produse vegane însă nu numai la mici. Cu toate acestea, micii tradiţionali din carne nu au fost uitaţi, chiar dacă consumul lor a scăzut faţă de anii anteriori.

 Iezeress, un producător local de alimente vegane, a subliniat că, în ciuda creşterii cererii pentru alternativele vegetariene, micul din carne rămâne preferatul multora.