Bănci și Asigurări

Creditele pentru companii sunt departe de anii de boom. Băncile preferă să crediteze consumul şi nu investiţiile companiilor

Creditele pentru companii sunt departe de anii de boom....

Autor: Claudia Medrega

20.10.2016, 00:07 477

Volumul total al creditelor noi acordate anual de bănci este în continuare sub nivelul de dinaintea crizei financiare, oscilând în jurul a 60-70 miliarde de lei, iar pe categorii doar creditele pentru locuinţe au depăşit volumul anual din perioada precriză, dublându-se, în timp ce împru­muturile de consum şi cele pentru companii sunt mult sub nivelurile din 2007-2008.

Analizând structura pe valute, se constată că împrumuturile anuale în lei au ajuns la nivelul precriză, în timp ce volumul anual al creditelor în valută este de trei ori mai redus.

Anul trecut, volumul total al creditelor noi de consum, imobiliare şi pentru companii, acor­date în lei, euro şi dolari, a ajuns la echi­valentul a 66 mld. lei, sub nivelul din anii de boom economic, când era de 90-100 mld. lei. În acest an, creditele noi totale ar putea să se apropie de 70 mld. lei, potrivit estimărilor Garanti.

Volumul creditelor noi pentru locuinţe a ajuns în 2015 la 12 mld. lei, dublu faţă de 2007-2008, iar până la finalul acestui an ar putea să urce spre 14 mld. lei. În cazul împrumuturilor noi pentru consum, volumul este în jur de 16 mld. lei, sub nivelul din perioada pre-criză, de 27-28 mld. lei. Iar creditele noi pen­tru companii sunt sub 40 mld. lei, în timp ce în boom urcaseră la 60-70 mld. lei.

Dobânzile aflate la minime istorice şi creş­terea economică puternică nu au con­vins firmele să apeleze la bănci. În total, în opt luni din 2016 firmele au luat cre­dite noi în lei, euro şi dolari de 21,7 mld. lei, în scă­dere cu peste 6% faţă de aceeaşi pe­rioadă din 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO