Companii

Deloitte, despre piaţa de M&A din 2016: 85 de tranzacţii cu o valoare totală de 4 mld. €

Ioana Filipescu, partener Deloitte

Ioana Filipescu, partener Deloitte

Autor: Cristina Roşca

19.01.2017, 00:07 1139

Pe piaţa locală s-au încheiat anul trecut 85 de tranzacţii cu o valoare mai mare de 5 mil. euro, arată o analiză a com­pa­niei de audit şi consultanţă fiscală Deloitte.

Piaţa totală de fuziuni şi achiziţii a avut astfel o valoare de 3,4 - 4 mld. euro în 2016, o valoare record pentru ultimii opt ani de zile, po­tri­vit aceleiaşi surse. Cifra cuprinde toate cele trei sub­seg­mente ale pieţei, respectiv M&A-ul pur, mutările de pe pie­ţele de capital şi real estate-ul, văzut ca un segment aparte.

„Regiunea Europei Centrale şi de Est este împărţită în mai multe eşaloane din punctul de vedere al valorii pieţei de M&A. În primul eşalon se află Polo­nia, Turcia, Austria şi Ce­hia, cu o piaţă chiar de pes­te 10 mld. euro. Există dife­ren­ţe mari ca valoare între Po­lo­nia şi Cehia, însă ambele sunt în primul eşalon“, explică Ioa­na Filipes­cu, par­te­ner cor­po­rate finance şi finan­cial advi­sory services în ca­drul Deloitte.

Eşalonul secund cuprinde Ro­mânia, Ungaria, Grecia şi Croaţia, pie­ţe de 1 până la 4 mld. euro. Celelal­te pieţe vin în eşalonul trei.

Ioana Filipescu afirmă că există inte­res din partea fon­du­rilor mari de investiţii pen­tru piaţa locală, însă acestea vin doar în cazul unor deal-uri de peste 100 de mil. euro. Nu­mărul de tran­zacţii peste acest prag este limitat pe piaţa locală. 

Şi în 2016 piaţa a fost puternic influenţată de tranzacţiile mari, în 2016 fiind încheiate trei megatranzacţii, respectiv mutări de peste 500 mil. euro. Cele trei au avut o valoare cumulată de aproape 2 mld. euro, adică 50-60% din totalul pieţei, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Deloitte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO