Eveniment

Majorarea salariului minim, prima misiune a guvernului PSD

Autor: Adelina Mihai

14.12.2016, 00:08 7166

Peste 1,5 milioane de salariaţi din Ro­mânia, adică o treime din tota­lul angajaţilor din economie, vor avea începând de luna viitoare sa­larii mai mari cu 16%, în cazul în care viitorul guvern PSD îşi va ţine promi­siu­nea şi va majora salariul minim de la 1.250 brut de lei în prezent la 1.450 de lei brut pe lună înce­pând cu anul 2017. Aceasta este singura mă­sură concretă, cu un termen exact, scrisă de PSD în programul de guvernare, care a câştigat alegerile.

Foarte multă lume nu a fost atentă la de­cla­raţiile şefului PSD, Liviu Dragnea, care îna­inte de alegeri a declarat clar, la ZF Live, că partidul susţine reducerea TVA de la 20% la 18%, dar din 2018, şi nu de la 20% la 19% din 2017, aşa cum prevedea Codul fiscal.

Creşterea salariului minim, principalul in­stru­ment de mişcare a salariilor folosit de guvernul Ponta, va aduce un cost suplimentar de 4,41 miliarde de lei (980 mil. euro) pe an companiilor care îşi plătesc angajaţii la acest nivel, potrivit unui calcul al ZF (diferenţa dintre costul salarial total la un salariu minim de 1.450 de lei brut şi unul de 1.250 de lei brut (adică 245 de lei) x 12 luni x 1,5 milioane de salariaţi).

În ceea ce priveşte creşterea veniturilor nete ale angajaţilor care primesc în prezent salairul minim pe economie, aceasta ar fi de la 925 de lei pe lună (salariul net actual al unui angajat plătit la nivelul minim) la 1.065 de lei net pe lună (aferent unui salariu brut de 1.400 de lei pe lună, în condiţiile actuale de taxare). Astfel, unu din trei angajaţi din România ar trebui să câştige, începând de luna viitoare, cu câte 140 de lei net în plus la salariu, ceea ce înseamnă că, pe parcursul întregului an, în consum ar intra 2,52 mld. lei (560 de milioane de euro).

Creşterea salariului minim nu îi va lua pe nepregătite pe angajatori, având în vedere că majoritatea companiilor şi-au făcut bugetele încă din perioada octombrie- noiembrie, de dinainte de alegeri, şi au prins deja în bugete majorări de salarii pentru 2017.

 

Cristina Moga, HR manager Webasto: Companiile au făcut în ultimii ani majorări salariale ca urmare a deficitului mare de personal, iar mulţi angajaţi din vestul ţării nici măcar mai primesc salariul minim pe economie.


 

„Având în vedere experienţa de anul acesta (când salariul minim a crescut de  la 1.050 la 1.250 de lei brut pe lună - n.red.), am luat în calcul o creştere salarială de 200 de lei şi pentru anul viitor, astfel încât să nu ne ia prin surprindere o modificare a nivelului salariului minim. Am făcut acelaşi scenariu şi pentru următorii 2- 3 ani, adică am bugetat creşteri salariale similare, ca urmare a creşterii salariului minim de anul acesta“, a explicat Cristina Moga, HR manager în cadrul producătorul de componente auto Webasto, companie care are 1.300 de salariaţi într-o fabrică de lângă Arad, companie care continuă angajările.

Ea a mai precizat că, oricum, companiile au făcut în ultimii ani majorări salariale ca urmare a deficitului mare de personal, iar mulţi angajaţi din vestul ţării nici măcar mai primesc salariul minim pe economie.

„O competiţie mai mare în piaţă ca anul acesta, în ceea ce priveşte politica de salarii şi de bonusuri, dar şi de atragere de oameni în companii, nu am mai trăit. Angajatorii au investit foarte mult în publicitate şi marketing şi la radio sunt şi în această perioadă foarte multe anunţuri de angajare pe care firmele urmează să le facă“, a mai spus Cristina Moga. Despre marea problemă a deficitului de personal cu care se confruntă companiile vorbeşte şi Cristina Săvuică, directorul furnizorului de soluţii privind forţa de muncă Lugera-The People Republic, al doilea mare jucător de pe piaţă (după Adecco).

„Sunt zone întregi unde facem eforturi uriaşe să aducem oameni şi nu îi găsim. Nu vin să lucreze pentru că nu mai sunt, au plecat foarte mulţi la muncă în străinătate, am încercat să aducem muncitori din Serbia şi din Moldova, iar legislaţia nu ne permite. În plus, avem mulţi asistaţi social care preferă să nu se angajeze şi să primească ajutor social plus ce câştigă muncind la negru, deşi noi mergem cu oferte financiare pentru muncitori de 1.400 – 1.500 de lei net pe lună“, a spus Cristina Săvuică, chief happiness officer în cadrul Lugera.

Totuşi, spune ea, deocamdată este forţată creşterea salariului minim, pentru că România nu are baza economică necesară pentru o astfel de măsură.

„Dacă salariul minim continuă să crească în acest ritm, nu vom mai reuşi să atragem investitori noi, pentru că ei vor opta pentru ţări precum Ucraina sau India, unde costurile cu forţa de muncă sunt mai mici. Pe de altă parte, în acest moment avem foarte puţini angajaţi plătiţi la nivelul minim pe economie, sunt doar câteva excepţii în domeniul producţiei“, a spus Cristina Săvuică. De altfel, unii angajatori susţin că majorarea salariului minim şi atingerea unui prag de 500 de euro al acestuia ar putea stopa migraţia mare de români care se duc să lucreze pe astfel de salarii în străinătate.

Pe de altă parte, o nouă majorare, prin hotărâre de guvern, a salariului minim va influenţa şi bugetele de salarii ale companiilor în care cele mai mici salarii sunt deja mai mari de 1.250 de lei pe lună, spun angajatorii.

„Noi avem o ierarhie a salariilor în companie, iar dacă salariile mici se majorează arbitrar, scade diferenţa de salarizare dintre muncitorii necalificaţi şi cei înalt calificaţi. La Alro, negocierile de creşteri salariale încep la sfârşitul lunii ianuarie, iar până atunci vom fi atenţi la tot ce se decide în guvern. Creşterea salariului minim şi a valorii tichetelor de masă la 15 lei nu face decât să dea mai multă forţă sindicatelor. (...) Pe de altă parte, este bine că salariile cresc, dar ar fi bine ca aceste majorări să vină după ce are loc o creştere a productivităţii angajaţilor, nu înainte“, a explicat Nicu Durău, human resources & general affairs director în cadrul producătorilor de aluminiu Alro Slatina şi Alum Tulcea, companii care au împreună 3.200 de angajaţi.

Potrivit programului de guvernare al PSD, salariul minim pe economie ar urma să crească succesiv în următorii ani, ajungând de la 1.400 de lei brut în 2017 la 1.510 lei brut în 2018, 1.625 de lei brut în 2019 şi 1.750 de lei brut în 2020.

Astfel, peste trei ani, salariul minim din România va fi mai mare cu 40% faţă de nivelul din prezent. Cu un salariu minim de 280 de euro brut pe lună, România are aproape cel mai mic nivel al salariului minim Uniunea Europeană (doar Bulgaria având un salariu minim mai mic, echivalent a 215 euro pe lună).

 În Polonia salariul minim este de 420 de euro, în Cehia este de 365 de euro, în Germania de 1.440 de euro, în Franţa de 1.470 de euro, iar în Luxemburg - ţara cu cel mai mare salariu minim - nivelul este de peste 1.900 de euro brut pe lună, arată datele Eurostat.

 

Salariul mediu va ajunge la aproape 4.000 de lei brut până în 2020

Potrivit programului de guvernare al PSD, creşterea salariului minim şi măsurile pe care le vor lua politicienii pentru reducerea fiscalităţii vor conduce şi la o creştere a salariului mediu pe economie, care va creşte de la 2.815 lei brut (aproximativ 2.000 de lei net) în prezent până la 3.950 de lei brut (circa 2.800 de lei net) pe lună în 2020.

Totodată, numărul de salariaţi cu normă întreagă va creşte de la 4,75 milioane de persoane în prezent la 5,6 milioane de persoane până în 2020, mai arată proiecţiile PSD din programul de guvernare.

adelina.mihai@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO