Eveniment

„Suntem la finalul ciclului economic, iar încrederea analiştilor financiari în economie se temperează“

„Suntem la finalul ciclului economic, iar încrederea...

Autor: Iulian Anghel

27.01.2017, 00:04 637

„Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România s-a redus în decembrie 2016 faţă de luna anterioară aât pe componenta «condiţii curente», cât şi pe cea a «anticipaţiilor». Este explicabil, pentru că ciclul economic a atins potenţialul maxim anul trecut, când creşterea economică s-a îndreptat spre pragul de 5%. Prin urmare, trendul anticipaţiilor este mai redus pentru că şi creşterea eco­nomică este aştep­tat să fie mai mică“, co­mentează Adrian Co­dîrlaşu, preşedinte al CFA România.

Indicatorul de încredere macro­eco­nomică al CFA România - un sondaj efec­tuat în rândul ana­liştilor finan­ciari - s-a redus în de­cem­brie 2016, faţă de lu­na anterioară, cu 4,3 puncte, până la 61,3 puncte. Indi­catorul condi­ţiilor curente (prima parte a indicatorului de încredere macro) a fost de 75 de puncte, în scădere cu 2,3 puncte faţă de noiembrie, iar indicatorul anticipaţiilor (a doua parte a indicatorului de încredere) s-a redus mai acentuat, cu 5,4 puncte până la valoarea de 54,5 puncte.

„Previziunile de creştere economică avansate de guvern (creştere de 5,2% în 2017 – n.red.) se situează de partea optimistă a prognozelor. Analiştii financiari cred însă că vârful de creştere pentru acest ciclu economic a fost deja atins şi de aceea optimismul se ajustează“, comentează Codîrlaşu.

Sondajul a fost efectuat în ultima săptămână din decembrie când alegerea lui Donald Trump în fruntea SUA încă era întoarsă pe toate feţele. După instalarea sa, Wall-Street-ul a ajuns la un vârf istoric, dar Codîrlaşu aminteşte: “Pe termen scurt economia americană poate creşte. Pe termen lung, protecţionismul înseamnă preţuri mai mari, comerţ mai puţin şi, prin urmare, mai puţină creştere economică”.

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România are valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească). El este calculat pe baza unor întrebări cu privire la condiţiile curente (referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii) şi anticipaţiile (pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie).

Alături de întrebările ce intră calculul indicatorului de încredere macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.

În sondajul publicat ieri, analiştii financiari anticipează un curs euro/leu pentru orizontul de 12 luni de 4.5000.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2018/ianuarie 2017) a înregistrat o valoare mediană de 1,50% (valoare în scădere cu 0,35% faţă de exerciţiul anterior).

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 şi este folosit pentru a cuantifica anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO