Afaceri de la zero

Afaceri de zeci de milioane de euro supravegheate de profesionisti

14.01.2005, 00:00 Autor: Cecilia Stroe


Piata romaneasca a sistemelor de securitate a crescut constant dupa 1989 si continua sa se afle si in clipa de fata in plin proces de formare si educare, atat a cererii, cat si a ofertei. Evolutia societatii romanesti, in cadrul careia cresterea infractionalitatii tinde catre nivelul si structura occidentala, a determinat accentuarea nevoii de securitate si in consecinta, cresterea cererii pentru astfel de sisteme si serviciile conexe, se arata in studiul realizat de compania de consultanta. Acestea sunt principalele concluzii ale primei analize a pietei sistemelor de securitate din Romania, realizata abia in 2004 de catre firma de consultanta Compass Consulting.



Cei de la Compass Consulting arata, in raportul lor, ca piata romaneasca a sistemelor de securitate cuprinde 3 mari segmente de consumatori: rezidential, nerezidential si industrial. Gradul de interes al acestor segmente este diferit pentru fiecare tip de sistem in parte.



Ponderea cea mai mare - peste 50% - o au sistemele anti-furt/antiefractie, pentru care cererea cea mai mare vine din partea consumatorilor rezidentiali - 94%, restul de 6% constituind insumarea cererii din partea celorlalte segmente.



In cazul sistemelor de detectie/stingere incendiu, cererea se imparte numai intre consumatorii industriali si rezidentiali, in ponderi aproape egale, iar in ceea ce priveste cererea pentru sisteme de video de supraveghere si control acces, ponderea cea mai mare o au consumatorii rezidentiali - 83% in cazul sistemelor de supraveghere video si 73% in cazul celor de control acces.



Cresterea pietei romanesti in domeniul sistemelor de securitate in ultimii ani nu a fost una exploziva. Ritmul de crestere ramane si in continuare ridicat, corelat cu nivelul investitiilor in constructii si infrastructura, pe de-o parte, respectiv cu cerintele de integrare europeana si euro-atlantica, pe de alta parte. Aceasta este parerea lui Mihai Gradinaru, director al diviziei Sisteme de Securitate de la UTI Grup, unul dintre liderii pietei interne a sistemelor de securitate.



"Fata de ceea ce se intampla in strainatate in acest domeniu la ora actuala, particularitatile pietei romanesti se refera la reglementarea nu foarte bine structurata a pietei prin legislatie", mai crede Gradinaru. In opinia lui, normele tehnice si profesionale sunt mai bine structurate pe pietele de profil din strainatate, in principal datorita traditiei mai mari a acestora.





Cateva milioane de euro pentru un sistem sofisticat



In cadrul ansamblului de dispozitive, echipamente si software din care este compusa o instalatie de supraveghere video, camera de supraveghere video propriu-zisa reprezinta doar 'varful de iceberg', adica partea vazuta. De fapt, intreg ansamblul nu constituie, la randul lui, decat unul dintre subsistemele care alcatuiesc partea tehnica a unui sistem de securitate, alaturi de celelalte: cel de detectie perimetrala, detectie la efractie in cladiri, detectie incendii si altele.



Implementarea unui sistem de securitate complet mai presupune si o componenta umana (operatori, forte de inteventie, personal de paza) si proceduri specifice: un plan de paza, proceduri de operare si interventie, planuri de urgenta.



Lucrurile nu se opresc aici, precizeaza Mihai Gradinaru, director al diviziei Sisteme de Securitate de la UTI Grup. Acesta nu este decat inceputul si sfarsitul drumului. "Analiza de risc este de o importanta vitala pentru definirea corecta a cerintelor de implementare a unui proiect de securitate, in cadrul caruia, fiecare etapa are insa importanta ei pentru buna functionare a acestuia conform cerintelor stabilite initial."



Durata de realizare a unui sistem de securitate depinde de marimea si complexitatea obiectivului care trebuie protejat, de nivelul de securitate asigurat de sistem, dar uneori si de "constrangerile" bugetare ale clientului.



La Uti au fost proiecte care au durat 10 zile, dar si 2 ani. "In perioada de implementare a sistemului pentru sediul Ministerului Apararii Nationale, numai echipa de management de proiect a numarat 60 de persoane", isi aminteste Gradinaru. Cat despre costuri, acestea variaza si ele tot in functie de natura si complexitatea obiectivului si a solutiei de sistem, de la cateva sute de euro la cateva milioane de euro.





Camere video controlate de operator



Unul dintre produsele software dezvoltate de companie pentru asigurarea unei unice interfete a sistemului tehnic de securitate cu operatorii acestuia este sMs Vision. Cu ajutorul acestui software, video-ul inceteaza a fi un simplu inregistrator de imagini; camerele video pot fi controlate de operator, acesta le poate orienta si focaliza, practic poate urmari interactiv o situatie aflata in plina desfasurare, in timp ce totul este memorat digital.



SMs Vision montitorizeaza 16 camere video pe o statie si pana la 256 camere in retea, iar inregistrarea are loc conform unei programari in timp dedicate fiecarei camere in parte, pe care poate fi setata detectia de miscare in functie de importanta evenimentului intamplat.



Redarea imaginilor inregistrate se poate face atat local, cat si la distanta, de pe o alta statie legata in retea si de asemenea, este posibila vizualizarea in timp real a camerelor aflate pe alte statii ale retelei. Pe patru camere video, evenimentele pot fi urmarite si cu playback sincron.





Clienti in SUA, Germania si Marea Britanie



Infiintata in 1990 de omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, Uti a fost prima companie care a distribuit echipamente de securitate pe piata romaneasca. Primul sistem de alarma instalat a fost pentru birourile organizatiei Medecins sans Frontieres, dar primul proiect cu adevarat important in acest domeniu este considerat de oficialii companiei instalarea sistemului de detectie a incendiilor la centrala nucleara Cernavoda, in 1993. "Cel mai dificil proiect este intotdeauna cel la care lucram, proiectele finalizate nu mai sunt dificile, ci numai frumoase", crede directorul Diviziei de Sisteme de Securitate.



In prezent, Uti Grup are o structura de tip holding, in care fiecare segment de activitate este preluat de catre o companie specializata, in domenii precum cel al serviciilor de monitorizare, protectie si paza, cel al serviciilor administrative si al constructiilor civile. In cadrul grupului, Uti Systems este un integrator de sisteme care furnizeaza solutii complete de securitate, tehnologia informatiei si comunicarii, inginerie civila, folosind atat tehnologii si echipamente fabricate de producatori internationali, cat si aplicatii software dedicate.



Afacerile Uti au inregistrat in 2003 o cifra de 32,5 milioane de euro, iar in 2004, Uti Systems a incheiat contracte si pe pietele externe, in Statele Unite, Marea Britanie si Germania, valoarea comenzilor pentru cele trei piete depasind 3 milioane de euro.



De-a lungul anilor, Uti Systems a securizat printre cele mai diverse obiective: numeroase sedii de banci, terminale vamale si ministere, dar si hoteluri si supermarketuri. La Palatul Parlamentului compania a instalat un sistem integrat de supraveghere si control al accesului, la fel si la Aeroportul Otopeni.





Program de software in limba romana



Un furnizor important de sisteme de securitate pe piata romaneasca este si Emporium, companie infiintata in 1996, cu capital integral romanesc. Compania se numara si printre membrii fondatori ai Asociatiei Romane pentru Tehnica de Securitate si in 2003 a inregistrat o cifra de afaceri de aproape 1 milion de euro.



"Publicul tinta caruia i ne adresam este constituit in marea majoritate de firmele de instalari sisteme de securitate din tara, autorizate de Politie", explica Maria-Magdalena Mircea, managerul companiei. Aceasta categorie de clienti, precizeaza ea, este interesata in primul rand de calitatea produselor si a serviciilor pe care firma le ofera si apoi de pret.



Oferta companiei cuprinde o gama mare de produse si solutii de securitate potrivite oricarui spatiu rezidential sau comercial, pentru domeniul privat sau guvernamental, educational sau industrial, bancar sau sportiv. Cei de la Emporium spun ca ofera de la sisteme anti-efractie, solutii de automatizare si management al cladirilor la sisteme de control al accesului si solutii profesionale digitale de supraveghere video/audio si echipamente CCTV, adica de televiziune cu circuit inchis.



Incepand din '99, firma distribuie si o gama de camere de supraveghere, precum si inregistratoare video pentru care si-a dezvoltat propriul program software, denumit Hyper View. Desi pe piata exista si alte companii care ofera astfel de solutii, Mircea considera ca unul dintre avantajele Hyper View este si faptul ca a fost conceput in limba romana, asadar este foarte usor de inteles si de utilizat.



Pana la urma, scopul acestor solutii de supraveghere il reprezinta monitorizarea in timp real a ceea ce se intampla intr-un anumit spatiu si evidenta incidentelor, asociata cu detectia de miscare, explica managerul Emporium.





"Lucrurile ieftine sunt si proaste caliltativ"



Clientii au de ales intre solutiile analogice - cele bazate pe tehnologia CCTV, care inregistreaza informatiile furnizate de camerele de supraveghere pe casete video, dar calitatea imaginilor este scazuta si se deterioreaza in timp - sau cele digitale. "Tendinta fireasca a pietei este de inlocuire a solutiilor analogice cu cele digitale si asta pentru ca, tehnologia DVR ofera o solutie de supraveghere mult mai flexibila si fiabila", precizeaza Mircea.



Maria-Magdalena Mircea mai precizeaza ca, in prezent, o serie de institutii ale municipalitatii, corporatii si alti utilizatori de sisteme de securitate au investit deja in echipamente analogice clasice. "Problema este sa infrangi rezistenta la schimbare a beneficiarului si sa-l convingi ca investitia intr-o solutie noua din punct de vedere tehnologic este in avantajul sau", adauga managerul, in opinia caruia produsele bazate pe tehnologiile digitale reprezinta viitorul.



Din gama alternativelor ieftine, Maria-Magdalena Mircea mentioneaza web-cam-urile si tv-tunnerele; in functie de complexitate, costul acestora variaza de la cateva sute de mii de lei la cateva milioane de lei. "Ceea ce ar trebui sa inteleaga clientii romani este ca lucrurile ieftine sunt si proaste calitativ si ca inainte de a achizitiona un produs ieftin trebuie sa se informeze", mai spune ea.





Specialisti in sisteme aniincendiu



Infiintata in 1991 de patru ingineri electronisti, Romano Electro produce, instaleaza si comercializeaza sisteme de alarma antiefractie si anti-incendiu. In timp, si aceasta companie a devenit un holding, cuprinzand si firma romano-americana Romano Electro International S.A. In 2003, a raportat o cifra de afaceri de aproximativ 5 milioane de euro.



Printre produsele fabricate de companie se numara centrale cu telecomanda radio pentru apartamente, centrale conventionale cu 4-16 zone de supraveghere, comunicator gsm si dispecerat pentru monitorizare pe linie telefonica a sistemelor de alarma, dar si sisteme de control al accesului si alarme auto.



Cele doua societati din cadrul holdingului au fost autorizate de IGP pentru proiectarea, productia, instalarea si intretinerea sistemelor de alarmare impotriva efractiei, iar Romano Electro International a primit atestatul din partea Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari pentru activitatile de verificare, intretinere si si reparare a instalatiilor de semnalizare a incendiilor.



In prezent, compania dispune de o retea de distributie si instalare a echipamentelor de alarma pe tot cuprinsul tarii si firme de instalatori-lider in fiecare judet. In acest fel se rezolva una dintre problemele cele mai importante ale acestei activitati, spun oficialii Romano Electro: interventia rapida in perioada de garantie si post garantie.
cecilia.stroe@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania