Afaceri de la zero

America e locul unde roma pot sa faca fitness...

07.10.2003, 00:00 Autori: Elena Nicolae , Gabriel Andronache , Ionel Lespuc

Banii, implinirea carierei, proximitatea celebritatilor, placerea vietii urbane printre zgarie-nori: atractiile, aceleasi, ale visului american pentru romanii care emigreaza peste Ocean nu inceteaza sa genereze alte si ale articole si reportaje despre compatriotii nostri care si-au vazut visul cu ochii. Romanul ajuns bogat/celebru in America devine el insusi un cliseu cultural pentru cei ramasi acasa, care citesc sau aud despre el si aspira sa se identifice cu el, raportandu-se la ceea ce lipseste prezentului trait in tara natala. Cel mai bun indiciu pentru momentul cand societatea romaneasca va fi ajuns la o perceptie mai buna despre ea insasi va fi, cu siguranta, faptul ca din presa si din discutiile romanilor din tara vor fi disparut referirile la succesul unor compatrioti emigrati. Momentul cu pricina pare departe, insa exista si acum romani care considera ca n-au nevoie de America pentru a fi fericiti, iar unul din ei e un olimpic international, pe care nimic nu-l impiedica sa-si faca o cariera perfecta dincolo de Ocean.
"Singurul lucru pentru care mai lucrez este un avion. Vreau sa-mi cumpar unul si sa vin cu el in Romania". Afirmatia nu ii apartine celui mai bogat pamantean, Bill Gates, si nici macar celui mai bogat roman, Iosif Constantin Dragan, ci clujeanului Alex Astilean. Orgoliul romanului vine de la vecinatatea cu vedetele: este antrenorul personal de fitness al unor celebritati ca Daryl Hannah, Cindy Crawford sau Vanessa Williams. Astilean a emigrat in America in urma cu 13 ani. A ajuns la New York, unde a muncit in constructii si ca sofer de taxi. Mai apoi s-a angajat ca antrenor la sala de fitness a unui alt roman, cunoscand acolo o seama de VIP-uri. In cativa ani a luat-o pe cont propriu, deschizandu-si sala lui.
Alex Astilean are 41 de ani si este polisportiv. A fost de mai multe ori campion national la decatlon, fiind legitimat la "U" Cluj si Steaua si a facut parte din echipa nationala de bob. In vara anului 1990 s-a decis sa emigreze. A plecat la New York si a muncit mai intai in constructii, apoi a devenit sofer de taxi. Dupa un an l-a cunoscut pe un alt roman faimos in domeniu, Radu Teodorescu. Alex a devenit antrenor la sala de fitness a lui Teodorescu, "Radu Physical Culture". Practic, aici s-a schimbat cursul vietii lui Astilean. "Am avut clienti celebri, carora le placea sa lucreze numai cu mine", povesteste el.In 1995, Alex a decis sa plece de la Teodorescu, cu care nu se mai intelegea bine. Si-a deschis o sala proprie, in Long Island, pe care a botezat-o "Speed Fit". "Am sala intr-o zona cu multe vile, in care stau pe timpul verii oamenii cu bani din New York. Imi impart clientii cu Teodorescu, care are sala in oras si are afluenta mai mare iarna. Dar se va schimba si aceasta situatie, pentru ca, din ianuarie, imi voi deschide o sala si in Manhattan".



Doar avionul mai lipseste
Alex se arata foarte sigur de el. Dupa ce a plecat de la Teodorescu, a fost urmat la "Speed Fit" de modelul Cindy Crawford, actritele Vanessa Williams si Darryl Hannah, Bianca Jagger (prima sotie a lui Mick Jagger, solistul de la "Rolling Stones") sau realizatorul de talk-show-uri de la CBS Charlie Rose.Cindy Crawford a fost prima vedeta pe care a vazut-o asudand in sala, inainte ca el sa ajunga sa lucreze la firma lui Radu Teodorescu. "Era pe copertele tuturor revistelor, tocmai se casatorise cu Richard Gere. Ne-am intalnit la iesirea din sala si, din reflex, am salutat-o, iar ea mi-a raspuns. De-abia dupa mi-am dat seama ca nu avea de unde sa ma cunoasca, pentru ca eu o stiam doar de la televizor. Mai tarziu am ajuns sa o antrenez si dupa patru ani, cand mi-am deschis propria sala de gimnastica, a fost prima care m-a urmat"."Este o persoana foarte calda. Stand langa ea mai mult timp nu poti sa nu te indragostesti de ea, pentru ca este dulce si blanda. Imi amintesc ca, la un moment dat, cand faceam antrenamente cu o minge medicinala grea de vreo 6 kg, mi-a spus: Alex, ai grija cum arunci, ca eu fac bani cu fata asta!", povesteste romanul despre vestitul fotomodel care ii este client.Despre averea sa in momentul de fata, romanul vorbeste cu o oarecare emfaza. "Nu pot sa spun ca am sume foarte mari de bani in banca, dar am o casa si trei vile in Long Island. Ultima, pe care am cumparat-o chiar inainte de a veni in vacanta la Cluj, valoreaza 2.000.000 de dolari. Am dat-o in chirie pe trei luni, in timpul acestei veri, pentru 130.000 de dolari. Nu imi lipseste nimic. Doar un avion, cu care sa vin acasa cand am chef. Numai dorinta asta ma motiveaza sa muncesc", a spus Alex.



"Romanii sunt cei mai buni"
Alex Astilean si fostul sau patron, Radu Teodorescu, nu se inteleg prea bine. "Se lauda ca are clienti celebri, dar nu a pomenit ca toti angajatii lui erau romani si nici cum ii trata. Eu am avut mai multe probleme cu el, pentru ca nu ma recomanda niciodata clientilor. Acestia veneau la mine pe usa din dos. Pana la urma, Cindy sau Vanessa nu veneau la el, ci la mine", a afirmat clujeanul, care, dupa ce a plecat de la sala lui Teodorescu i-a "rapit" acestuia mai multi clienti. Astilean crede ca superioritatea romanilor este indiscutabila in aceasta afacere: "Mai exista complexe de fitness care au sali de antrenament impreuna cu masaj, cosmetica sau coafor, dar acolo nu se face pregatire serioasa. Cine vrea un program sportiv vine la mine sau la Teodorescu".Alex vrea sa deschida o sala si in Romania: "Vreau sa deschid prima sala, la Facultatea de Sport din Cluj, unde chiar este o mica baza de fitness. Acolo, vreau ca antrenorii sa fie chiar studenti de la sport, pentru ca ei cunosc mai bine corpul decat orice antrenor care nu a facut aceasta facultate. E dificil doar cu transportul aparatelor din America. Dar sper sa gasim o solutie".



... sau sa ajungi supraponderal
Are 18 ani si a fost medaliat cu argint la Olimpiada Internationala de Informatica de anul acesta. Orice universitate din Statele Unite - si nu numai - si l-ar dori ca student. Si, totusi, el a ales sa-si faca facultatea in tara, la Iasi, si tot aici sa-si construiasca o cariera. A refuzat oferta americanilor de-a studia acolo. Fata de multi alti romani care n-ar sta o clipa pe ganduri daca li s-ar oferi pe tava un rost in SUA, tanarul e un caz absolut aparte.
Pentru suceveanul Stefan Ciobaca, cornul abundentei americane reprezinta o ispita in fata careia e decis sa reziste. "Nu vreau sa traiesc in America. Daca as locui acolo, cred ca as manca foarte mult si m-as ingrasa si mai tare", explica el principalul motiv al refuzului de a-si continua studiile pe pamant american. "Majoritatea oamenilor de acolo sunt supraponderali, iar asta nu e o priveliste prea placuta".Dincolo de aspectul estetic al unei societati de consum in care cartile despre diete sunt bestseller-uri, Stefan aduce in discutie un factor mai serios ce l-a facut sa gandeasca asa: "Pentru a ajunge student in State, trebuie parcurs un proces indelungat si dificil. Or, eu nu mai am chef sa completez zeci de formulare sau sa scriu eseuri despre mine pentru a obtine viza americana. E o intreaga birocratie".



Toate drumurile duc la Iasi
Nici comparatia dintre aerul conditionat, mobilierul modern si curatenia camerei din campusul Universitatii Wisconsin, pe de o parte, si saltelele mucegaite si varul coscovit de pe peretii caminelor din Copou nu a fost de natura sa-l intoarca pe Stefan din hotararea sa de a veni in Iasi. "Stiu cum sunt caminele studentesti din Iasi. Nu cred ca m-ar deranja sa locuiesc in ele. Initial, ma gandeam sa dau admiterea la Bucuresti, dar m-am razgandit. In plus, Iasiul este si mai aproape de casa".Instalatiile de aer conditionat montate in camerele de camin nu mai sunt o raritate in universitatile americane. Seturile de prosoape, sapunul, apa de gura, chiar si solutiile contra tantarilor furnizate de catre administratiile campusurilor fac parte din dotarile unei astfel de camere, in care de regula sunt cazati doar doi studenti. In caminele romanesti, aceste facilitati raman doar un vis frumos. "Cu siguranta, din punct de vedere material, universitatile din Romania nu sunt la nivelul celor americane. Din punct de vedere academic, diferentele nu sunt foarte mari in ce priveste materia, ci doar modul de predare. Multi spun ca profesorii din State sunt mai apropiati de studenti, mai comunicativi", spune Stefan Ciobaca.Date fiind rezultatele sale olimpice de exceptie, Stefan Ciobaca a intrat fara examen de admitere la Facultatea de Informatica din Iasi, iar de pe 1 octombrie va fi unul dintre multii studenti care vor urca Dealul Copoului. Dar pana atunci, Stefan Ciobaca inca este intrebat cu uimire cum de a fost posibil sa nu aleaga pamantul fagaduintei americane, preferandu-i dulcele targ al Iasilor.



Alti medaliati romani au ales SUA
Medaliatii cu aur la Olimpiada Internationala de Informatica de anul acesta au fost Radu Berinde si Victor Costan, ambii absolventi ai Colegiului National de Informatica "Tudor Vianu" din Bucuresti. Victor Costan a ramas in SUA pentru a-si continua studiile la Institutul de Tehnologie din Massachussets, alegand aceasta universitate dintr-un numar de 11 institute de invatamant superior americane care i-au oferit burse. Stefan Ciobaca, absolvent al Colegiului National "Stefan cel Mare" din Suceava si Dan Ghinea, clasa a XI-a la Colegiul National "Tudor Vianu" din Bucuresti, au obtinut medalii de argint. Dan Ghinea si Radu Berinde au declarat ca vor trimite aplicatii la aceeasi universitate la care acum este student Victor Costan si spera sa fie admisi anul viitor.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania