Afaceri de la zero

Asa incat Chivu ar urma sa fie coleg cu Schumacher

07.01.2004, 00:00 Autor: Costi Mocanu


Patronul lui Mutu, rusul Roman Abramovici, continua sa uimeasca. "Chivu va fi baiatul meu de aur", a anuntat sigur pe el miliardarul imbracat in blugi. Fragilitatea financiara a clubului AS Roma pare sa decida viitorul capitanului nationalei romane. Pentru sume ametitoare - spun unii, chiar 40 de milioane de euro - Chivu ar putea deveni coleg cu Mutu. Astfel, ca sa ne dam seama inca o data cat pretuiesc in strainatate valorile noastre, resiteanul ar deveni mai scump decit combinatul siderurgic din orasul sau natal.



Pentru Chivu insa, care ar urma sa-l inlocuiasca in defensiva echipei engleze pe Marcel Desailly, Chelsea trebuie sa se lupte, inca o data, cu Manchester United. Fara Rio Ferdinand, suspendat opt luni, Sir Alex Ferguson cauta indarjit un fundas central. Romanul pare a fi solutia ideala: tanar, educat, cu experienta in fotbalul "greu" si cu mari posibilitati de adaptare la orice post din aparare. Ferguson a intrat in lupta cu sacii de euro ai rusului de la Chelsea si a dat indicatii ferme: "Nu conteaza cat da Chelsea, oferim mai mult decat ei si romanul va fi al nostru!".





Socotelile lui signor Sensi



Curios insa, licitatia englezilor pare sa-i lase indiferenti pe romani, desi clubul lui Franco Sensi este zguduit de cativa ani de probleme financiare. Nu mai departe de acum o saptamana, Sensi a anuntat ca este gata sa se desparta de pachetul majoritar de actiuni ale Romei. Suma pe care italianul cu aspect de microbist in Cismigiu o asteapta este colosala, peste 390 de milioane de euro.



Firesc, doritorii nu s-au inghesuit. Ca orice italian din sud, bun afacerist, Sensi joaca la doua capete: ori scoate o gramada de bani vanzand totul acum, ori isi pastreaza valorile, hranindu-i pe fotbalisti cu promisiuni, si incearca marea performanta: castigarea titlului in Italia. Apoi, banii din UEFA Champions League, drepturile TV si plusul financiar venit din sponsorizari i-ar readuce Romei echilibrul financiar.



O privire mai atenta ar indica si a treia posibila tinta pentru Sensi. La urma urmei, disputele furioase dintre englezi nu fac decat sa creasca pretul jucatorilor sai si Sensi poate astepta plusul decisiv din partea uneia dintre parti. In afara de Chivu, Abramovici ii mai vrea de la Roma si pe Totti si Emerson, iar pentru pachetul de trei este gata sa ofere 130 de milioane de euro. Rusul are credibilitate - a "bagat" pana acum 400 de milioane de euro in Chelsea! -, plateste la timp si naivitatea lui trebuie speculata acum, pana cand nu incepe sa se priceapa la fotbal.



Pericolul este ca, atunci cand va realiza ca in mai putin de o jumatate de an si-a investit cam a 12-a parte din averea de circa 6 miliarde de dolari, Abramovici va fi mai putin dispus sa faca noi cuceriri. Mai ales ca Chelsea, dupa un start hotarat, ca al Armatei Rosii, s-a lovit buimaca de piedici neprevazute si se uita in sus la Manchester United si Arsenal. Pana atunci insa, omul care a reusit ce n-au putut comunistii - sa-i faca pe englezi sa cante Kalinka la doua statii de metrou distanta de palatul Reginei - se poarta ca un copil rasfatat care intra intr-un magazin de jucarii.





Pe cand Marele Premiu al Rusiei?



Acum, dupa ce a ocupat raftul cu fotbalisti, Roman Abramovici vrea sa se cocoate pe tejgheaua Formulei 1. Tot in Anglia, unde gentlemanii sunt doar de fatada. Pe fata, acestia nu ezita sa strambe din nas, criticandu-i pe cei care-si dau afacerea unui individ indoielnic. Altfel, isi fac mana caus, pe la spate, si-l imbie pe rus cu toate bunatatile lor.



Una dintre ele se cheama Jordan - si nu e vorba de superba diva engleza care i-a sucit mintile fostului jucator de la Manchester United, Dwight Yorke. Tabloidele britanice au aflat ca personajul cel mai simpatic din Formula 1, Eddie Jordan, patronul echipei cu acelasi nume, s-a intalnit cu Abramovici luna trecuta de cateva ori, in secret. Pentru 212 milioane de euro, cei doi s-ar fi inteles si rusul ar urma sa intre in pole position in Formula 1.



Ba mai mult, pe langa Jordan, Abramovici ar mai fi avut in vedere si echipele Minardi si Sauber. Si, de parca ar vrea sa scape repede de bani, ca nu cumva sa-l intrebe cineva de unde-i are, rusul viseaza sa construiasca un circuit la Moscova si sa-l convinga pe Michael Schumacher sa devina soferul sau personal. Nu in Bentley-ul de strada, ci in monopostul de Formula 1.



Nu vor fi masini Volga si cu siguranta echipa nu se va numi TSKA sau Spartak. Insa, daca tot ne amuzam vazandu-i pe englezi cum isi chinuie gleznele invatand kazaciok, avem voie sa ne imaginam ca, undeva nu foarte departe in timp, pe podiumul Formulei 1, nauci dupa cursa, soferii se vor stropi cu vodca in loc de sampanie si, la boxe, mecanicii entuziasmati vor striga in cor "Haraso!". Suna haios, ca intr-un sitcom cu Vacanta Mare, dar realitatea nu este atat de departe.





Shopping cu Abramovici



Dupa o vara de transferuri spectaculoase, care au tinut capul de afis al presei sportive europene, Chelsea a intrat, in decembrie, intr-un nou sezon de achizitii, inaintand oferte sau anuntandu-si interesul pentru nu mai putin de 14 dintre cei mai buni fotbalisti de pe continent - daca facem abstractie de speculatiile despre tentatia lui David Beckham sau a lui Roberto Carlos de a juca la Chelsea, speculatii repede dezmintite de cei in cauza. Desi cele mai multe dintre ofertele facute de Roman Abramovici au fost pana acum respinse, cei de la Chelsea nu s-au potolit cu una, cu doua, in unele cazuri fiind evident ca respingerea ofertei de catre conducerea unui club sau a altuia nu e decat un mod de a-l determina pe miliardarul rus sa pluseze. Avantul achizitiv al Chelsea a ajuns atat de obsedant pentru lumea fotbalului european, incat a devenit si subiect de gluma (cotidianul spaniol Marca a facut un soi de farsa de 1 aprilie cand a anuntat, la sfarsitul lunii trecute, ca Abramovici vrea sa-l angajeze ca antrenor al Chelsea pe Inaki Saez, selectionerul Spaniei) sau de speculatii (cand federatia engleza i-a facut antrenorului Sven-Goran Eriksson o noua oferta de a-si prelungi contractul pana in 2008, gurile rele au comentat ca aceasta oferta are de fapt ca scop sa-l impiedice pe Eriksson sa plece la Chelsea).





Clubul AS Roma a anuntat in luna noiembrie pierderi de 115,4 milioane de euro pe exercitiul financiar 2002-2003. Acestei pierderi i se adauga cea de 26,9 milioane de euro, inregistrata de gruparea italiana in primul trimestru al exercitiului financiar 2003-2004. Din cauza problemelor financiare, conducerea clubului a fost nevoita sa puna in aplicare, in luna octombrie, un plan de reducere a costurilor, in special prin scaderea salariilor jucatorilor si cedarea unor fotbalisti: Roma a anuntat ca i-ar putea vinde pana la finalul actualului sezon pe jucatorii Walter Samuel, Traianos Dellas si Gaetano D'Agostino. De aceste dificultati financiare profita acum Chelsea, care s-a grabit sa-si exprime intentia de a cumpara nu mai putin de patru jucatori ai Romei: Totti, Chivu, Emerson si Samuel. Deocamdata insa, clubul roman a respins toate cele patru oferte, iar la 30 decembrie a anuntat ca a obtinut o finantare de 30 de milioane de euro de la banca de investitii Capitalia, prin intermediul companiei Italpetroli, care apartine patronului Franco Sensi. Banii vor fi folositi pentru a plati datoriile si a achita restantele financiare ale jucatorilor; mai mult insa, clubul are in vedere si noi achizitii, judecand dupa anuntul recent privind intentia de cumparare a lui Daniel van Buyten, fundas la Olympique Marseille. AS Roma se afla acum pe primul loc in clasamentul campionatului italian si s-a calificat in turul al treilea al Cupei UEFA. Familia Sensi detine 63,77% din actiunile clubului italian, prin intermediul holdingului Roma 2000.





Patronul echipei de Formula 1 Minardi, Paul Stoddart, a declarat ieri ca miliardarul Roman Abramovici are nevoie de un miliard de dolari pentru ca echipa Jordan, pe care doreste sa o achizitioneze, sa poate concura cu Ferrari, Williams-BMW si McLaren Mercedes. "Este adevarat ca Roman a facut minuni la Chelsea, dar nu inseamna ca banii multi aduc si succesul imediat in Formula 1. Un exemplu in acest sens este Toyota, care a intrat in acest sport in urma cu doi ani si a cheltuit pana acum mai mult de un miliard de dolari pentru a termina pe locul 10 in 2002 si pe locul opt in 2001. Daca vrei sa devii un invingator in Formula 1, trebuie sa dai un miliard de dolari inainte de a astepta rezultate", a spus Stoddart, citat de tabloidul englezesc "The Sun". Parerea lui Stoddart este impartasita si de directorul tehnic de la Ferrari, Ross Brawn. "Sunt sigur ca Roman va fi mai mult decat binevenit in Formula 1, deoarece in acest sport se cauta mereu caractere noi. Dar Roman va fi foarte dezamagit daca are impresia ca banii reprezinta singura cale spre succes. Ai nevoie de o baza tehnica foarte mare si, desi Jordan are tehnologie, aceasta trebuie consolidata, iar acest lucru nu se va intampla peste noapte", a spus Brawn. Surse din cadrul echipei de Formula 1 au anuntat, luni, ca miliardarul rus este dispus sa ofere pentru echipa Jordan 150 de milioane de lire sterline, adica peste 200 de milioane de euro. "The Sun" a prezentat si componenta echipei ideale a lui Abramovici. Astfel, piloti vor fi Michael Schumacher (cu un salariu de 71 de milioane de euro pe sezon) si Fernando Alonso (21 de milioane de euro pe sezon). Director tehnic ar putea fi Ross Brawn de la Ferrari, pentru un salariu de 7 milioane de euro pe an. Designerul sef ar putea fi Mike Gascoyne de la Toyota, care ar fi platit cu peste cinci milioane de euro, in timp ce directorul sportiv ar putea fi ales Jean Todt de la Ferrari, salariul acestuia putand depasi 11 milioane de euro pe sezon. costim@protv.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania