Afaceri de la zero

Mii de potarnichi si fazanii la Pischia

10.11.2004, 00:00 Autor: Petrina Calabalic


Raspandite in toata Europa, potarnichile, pasari salbatice asemanatoare fazanului, constituie o mare atractie pentru vanatori. Pentru a nu fi exterminate, acestea sunt crescute in captivitate, iar apoi vandute domeniilor de vanatoare. La 20 de kilometri de Timisoara, in fazaneria de la Pischia, cresc in przent aproximativ cinci mii de potarnichi. Impreuna cu fazanii, acestea aduc Directiei Silvice Timisoara un venit de circa 4 miliarde de lei pe an.



Afacerea a inceput in 2000, cand la Pischia au fost aduse cinci mii de potarnichi, pasari din aceeasi familie cu fazanul, insa mai mici. Le-au fost create aici conditii de crestere si inmultire, astfel ca, de aproape 5 ani, pasarile obtinute la Pischia populeaza domenii de vanatoare din tara si chiar din strainatate.





"Le dam cui plateste mai mult"



Numai anul acesta au fost exportate aproximativ 6.000 de pasari, la un pret de 5,8 euro fiecare. "Pentru cumpararea potarnichilor nu avem un partener preferat. Le dam cui plateste mai mult, indiferent daca este din strainatate sau din tara", declara Nicusor Tatu, director Directia Silvica Timisoara.



Directia Silvica timisana nu vinde doar potarnichi. Lor li se adauga cei 15.000 de fazani, vanduti si ei la un pret mediu de 5 euro. Directia Silvica Timisoara castiga, in acest fel, prin vanzarea fazanilor si a potarnichilor, aproximativ patru miliarde de lei, anual.



Investitia initiala nu a fost foarte mare, din moment ce volierele existau deja. Au fost construite doar lazile pentru ouat. "O potarniche depune in jur de 30 de oua, din aprilie pana la jumatatea lui iulie. Ouale le punem in incubator, in serii de cate 1.500, la o temperatura constanta de 37,6 grade Celsius. Potarnichile ajung la maturitate in 90 de zile, insa sunt foarte sensibile in primele zece zile de viata. 20% mor in aceasta perioada", spune Gheorghe Fonta, seful fazaneriei Pischia.





Delicatese pentru vanatori



Cei sase angajati ai Directiei Silvice care se ocupa de cresterea potarnichilor reusesc sa prinda intr-o ora peste 500 de exemplare, desi au de a face cu pasari extrem de agile. Dupa ce sunt asezate in ladite, potarnichile iau calea exportului. Ultimul transport, de 600 de pasari, a plecat spre Ungaria in cursul lunii octombrie. Eliberate pe domeniile de vanatoare, potarnichile ajung in bataia pustilor, iar apoi in farfuriile amatorilor de carne de vanat.



Carnea de potarniche este foarte apreciata pentru calitatile nutritive. Dintr-o potarniche, care cantareste la maturitate 400 - 450 de grame, se obtin maxim 92 de grame de carne pentru gatit. O astfel de portie contine 123 de calorii, 20 de grame de proteine, 4,2 grame fier si nici un strop de grasime.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania