Analiză

2011 vine cu tăieri severe la majoritatea ministerelor. Fericiţii cu bani în plus se numără pe degete

29.11.2010, 23:59 133

Proiectul legii bugetului pentru 2011 a cărui principală mizăeste reducerea cheltuielilor cu 2,2% din PIB - în condiţiile încare deficitul bugetar convenit cu FMI pentru anul viitor trebuieredus la 4,4% din PIB - este gata, dar data promovării sale înParlament rămâne o necunoscută. Guvernul mai are la dispoziţieaproximativ trei săptămâni pentru a trece bugetul prin Parlament,în condiţiile în care membrii Legislativului ar urma să intre învacanţă înaintea sărbătorilor de iarnă. Anul viitor, comparativ cu2010, mai mulţi bani ar urma să primească ministerele Muncii,Mediului, Agriculturii şi Transporturilor. La alţi ordonatori decredite importanţi se înregistrează tăieri de fonduri. MinisterulSănătăţii pierde din sume faţă de execuţia preliminată din 2010,dar ministrul de resort susţine că, de fapt, înregistrează ocreştere de 8% faţă de alocarea iniţială din 2010 (sumelesuplimentare s-au dat anul acesta pentru plata arieratelor).

Cum stau lucrurile de fapt o arată o declaraţie a ministruluimuncii, Ioan Botiş, rugat de ZF să comenteze bugetul ministeruluipe care îl conduce: "Deocamdată nu pot să fac nicio declaraţieoficială, pentru că legea pensiilor şi legea educaţiei sunt blocateîn Parlament, iar bugetul pe 2011 reprezintă numai un draft".

Tot despre posibile modificări a vorbit şi ministrul sănătăţii,Attila Cseke, după discuţia care a avut loc ieri în coaliţie pemarginea proiectului legii bugetului: bugetul sănătăţii mai poatefi îmbunătăţit, sper că nu va mai scădea!

Buget construit pe reduceri de cheltuieli

În majoritatea situaţiilor, bugetele ministerelor suntconstruite pe scăderea veniturilor.

De altfel, Executivul îşi propune în proiectul de buget săreducă cheltuielile de la 39,1% din PIB la 36,9% din PIB, în vremece ponderea veniturilor în PIB este prevăzută să crească de la32,3% din PIB la doar 32,5% din PIB. Aşadar, cuvântul de ordineeste reducerea de cheltuieli, însă este de presupus că modificăriminore vor mai fi operate la discutarea proiectului în Parlamentunde fiecare dintre parlamentari va încerca să smulgă mai mulţibani pentru domeniile care îl interesează.

Legea pensiilor şi legea salarizării unitare, alături deproiectul legii bugetului sunt condiţii pentru acordarea, înianuarie, de către UE şi FMI a următoarei tranşe de împrumut(aproximativ trei mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO