Analiză

Accelerarea economiei în T1 urcă prognozele analiştilor privind creşterea PIB pe 2015 spre 4%

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Claudia Medrega, Bogdan Cojocaru

14.05.2015, 00:08 1183

Vestea bună privind creş­terea economică de peste 4% din T1 i-a determinat pe analişti să pună „sub observare“ sau chiar să îmbunătăţească, de la 3% spre 4%, prognozele privind creşterea economică pe întregul an.

Estimările „semnal“ anunţate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că în primul trimestru PIB-ul a crescut cu 1,6% faţă de T4 2014, pe serie ajustată sezonier, iar saltul faţă de T1 2014 a fost de 4,3%, pe serie brută.

Creşterea economică din T1 a surprins pe toată lumea, depăşind şi cele mai optimiste estimări ale analiştilor şi ale autorităţilor. Acesta a fost  al doilea cel mai rapid ritm de creştere al PIB din ultimii şapte ani, plasând România în topul ţărilor europene.

Accelerarea economiei a fost resimţită şi în mediul de business. „În primul trimestru am simţit optimism în toată piaţa, şi mă refer aici la companiile cu care lucrez. Multe companii şi-au bugetat creşteri de două cifre pentru anul acesta, iar de-a lungul timpului

i-am întrebat dacă optimismul lor a fost exagerat sau real şi chiar au avut creşteri. Deci cred că s-a simţit această creştere economică în piaţă“, spune Adrian Mihai, unul dintre acţionarii Fan Courier, cea mai mare companie de curierat din România. Singura ba­rieră care ar putea împiedica păstrarea optimismului şi în restul anului sunt schimbările legislative, lipsa de predictibilitate şi birocraţia, mai spune Adrian Mihai.

Şi la nivel european primul trimestru a fost remarcabil, din mai multe motive. Pentru prima dată din a doua jumătate a anului 2010 toate cele patru mari economii ale zonei euro, Germa­nia (pondere de 19% în exporturile româneşti), Franţa (pondere de 5,7% în exporturi), Italia (11%) şi Spania (2,7%), au înregistrat creştere. Şi, pentru prima dată din primul trimestru din 2011, economia zonei euro a avansat mai rapid decât cea a SUA şi a Marii Britanii, ţări care au început să-şi revină din marea recesiune mondială mai rapid. Marea dezamăgire a fost Ger­ma­nia, cea mai mare economie europeană, cu o creştere cu mult sub aşteptări. Au dezamăgit şi Grecia şi Finlanda, care au reintrat în recesiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO