Analiză

Aflata la marginea Europei, la ce poate spera Romania in urmatorii zece ani?

05.03.2010, 00:00 180

In toamna lui 2008, cand economia abia simtea briza crizei, iarrecesiunea parea pentru altii, premierul de atunci, CalinPopescu-Tariceanu, venea cu o prognoza superoptimista: daca ritmulde crestere se mentine si in urmatorii ani, afirma el, in 2014Romania va fi a saptea putere economica a UE, deci va ajunge acolounde ii este locul in cadrul Uniunii - a saptea tara ca suprafatasi ca numar al populatiei.

Insa atunci economia crestea cu 7% pe an si nimeni nu anticipaprapastia in care avea sa se pravaleasca.

Mai are rost sa aducem macar in discutie perspectiva evocata deTariceanu?

Nu prea, crede analistul financiar Dragos Cabat. Insa, afirmael, varianta superoptimista este abia ca dupa un orizont de 10 aniRomania sa avanseze intre primele 15 state ale UE, ca PIB pe cap delocuitor, de pe locul 26 unde se afla acum.

Daca in acest an se vehiculeaza pentru Romania un procent de1,3-1,5% crestere economica, Eurostat, oficiul UE pentrustatistica, se limiteaza inca la o previziune anterioara decrestere de 0,5%, adica inferioara mediei prognozate pentru UE-27,de 0,7%.

Pentru 2011, Eurostat prognozeaza o crestere de 2,6%. Raportulprivind situatia macroeconomica ce a insotit proiectul bugetului destat pentru 2010 este cu putin mai optimist, prognozand o cresterede 1,3% in 2010 si de 2,4 in 2011, media de crestere 2011-2013urmand sa fie de 3,3%.

Ca numar al populatiei si ca suprafata, Romania este,intr-adevar, a saptea tara din UE si nu este de neinchipuit ca,odata, ar putea ajunge si a saptea putere economica, lucru carei-ar conferi, fara discutie, si o mai mare putere de influenta incadrul Uniunii. Adevarul este ca, de 20 de ani de zile, Romaniaeste, de fapt, la periferia Europei, la aproape toate capitolele.Iar viitorul nu este roz.

De pilda, in ceea ce priveste PIB-ul ca volum, Romania este pelocul al 16-lea intre cele 27 de tari ale Uniunii. Cu un PIBprognozat de FMI pentru 2009 la 118 miliarde de euro, Romania seafla, intr-un astfel de clasament al tarilor UE, imediat in spateleCehiei (cu un PIB prognozat de 139 mld. euro) si in fata Ungariei(cu un PIB estimat de 91 de miliarde de euro). Numai ca Cehia are opopulatie de 10,2 mil. locuitori, Ungaria are 9,9 milioane delocuitori, in vreme ce Romania are 22 mil. locuitori. Asta inseamnaca Cehia si Ungaria au, impreuna, mai putini locuitori decatRomania, dar PIB-ul adunat al celor doua tari este aproape dubludecat cel al Romaniei.

Prognozele nu arata ca Romania va parasi zona de penumbra.

Eurostat arata ca, in 2007, Romania se afla cu mult sub media UEin privinta PIB-ului pe cap de locuitor raportat la standardeleputerii de cumparare. PIB pe cap de locuitor reprezenta in 200741,6 din media UE (46% in 2008, la un pib per capita de 6.300 deeuro), Romania situandu-se, din acest punct de vedere, pe locul 26in UE-27, ultimul loc fiind ocupat de Bulgaria. Insa caderea deanul trecut o va aduce, probabil, din nou, la nivelul lui 2007.Chiar integrarea, in 2007, a Romaniei si Bulgariei in UE a"saracit" Uniunea. De pilda, media PIB per capita in UE 25 (vechilestate si cele 10 tari din Est integrate in 2004) reprezenta in 2008103% din media UE 27 (cele 25 plus Romania si Bulgaria).

"Datele erau valabile pentru 2007, 2008, cand economia cresteavertiginos si recuperam decalajele. Insa, pe fondul acesteiprabusiri, sunt sigur ca diferentele s-au accentuat", credeeconomistul Liviu Lucian Albu.

Potrivit acestuia, nu trebuie sa vorbim de locul sase, de loculsapte in cadrul UE, ci trebuie sa continuam programul deconvergenta - unul dintre obiectivele Uniunii de a apropia tarilemai sarace de media UE.

Ce trebuie facut?

"Trebuie intai sa gestionam criza care ne va afecta si anulacesta si, probabil, si anul viitor. Apoi trebuie pus la punct unprogram de reluare a cresterii economice in actualul context aleconomiei globale", afirma Albu.

Potrivit lui Dragos Cabat, putem sa ne imaginam ca, dupa unorizon6t de 10 ani, am putea intra intre primele 15 tari aleUniunii din punctul de vedere al PIB pe cap de locuitor.

"Daca in urma cu cativa ani prognozele de crestere economicaerau optimiste, tarile emergente avand cresteri de 4-5-6% pestecele din vechile tari ale Uniunii, in actualul context crestereapoate fi de doua, maximum trei procente - lucru ce presupune carecuperarea decalajelor se indeparteaza mult in timp. Acum nu poticreste sanatos decat cu procente de 1-2% peste celelalte tari.Sansele sa avem cresteri peste Ungaria si Cehia exista pentru caRomania este o piata mai mare. Dar acest lucru necesita timp",crede Dragos Cabat.

Insa, ca sa intri intre primele 15 state ca PIB per capita,economia ar trebui sa creasca de la 6.300 de euro in 2008 la peste20.000 de euro, cat are a cincisprezecea tara din UE din acestpunct de vedere, Cipru. Adica PIB-ul ar trebui sa creasca deaproape patru ori in zece ani lucru care presupune rate de cresterede peste 10%, lucru aproape imposibil, dupa cum admite siCabat.

Albu spune ca, daca Romania reuseste sa adere la moneda unica in2014-2015, acest lucru este un semn al reusitei. BNR a aratat,recent, ca programul de convergenta nominala (care privesteaderarea la euro) ramane in picioare - adica Romania isi pastreazatinta de aderare in 2014-2015.

Miercuri, Comisia Europeana a lansat programul economic alUniunii pentru urmatorii 10 ani, un plan ce este mult mai putinambitios decat cel din urma cu 10 ani - "Agenda Lisabona", careprevedea ca, la finele lui 2010, UE sa devina cea mai competitivaeconomie a lumii.

"Indiferent de ce spune noul plan, o serie de obiective nu suntabandonate. Daca aderam la moneda unica inseamna ca am reusit inceea ce priveste convergenta nominala. Ramane sa facem pasii inspreconvergenta reala care sa ne apropie de media Uniunii in ceea cepriveste Produsul Intern Brut pe cap de locuitor. Acest obiectiv alUniunii este valabil oricate strategii ar adopta UE, pentru ca,altminteri, aceasta constructie nu si-ar mai gasi rostul", spuneLiviu Lucian Albu.

Cum va arata UE In 2020 din perspectiva Executivuluieuropean

Comisia Europeana a lansat miercuri strategia economica "UE2020", cuprinzand cinci obiective esentiale care, daca nu suntindeplinite va face, in viziunea Executivului european, ca viitoriizece ani sa fie irositi.

1. Pana in 2020, 75% din populatia cu varste intre 20 si 64 deani trebuie sa aiba un loc de munca. Precedenta strategie 2000-2010prevedea ca, in 2010, rata de ocupare sa fie de 70%. Romania aratat aceasta tinta. Potrivit Institutului National de Statistica,spre finele lui 2009, rata de ocupare a populatiei a fost de 59,2%Actualmente, in UE, 69% din populatie are un loc de munca. Cel maimult a avut de suferit in Romania populatia cu varste intre 55 si64 de ani a carei rata de ocupare a fost de doar 44%.

2. Comisia Europeana cere tarilor membre ca, pana in 2020, satransfere pentru cercetare-dezvoltare sume care sa atinga 3% dinPIB-ul intregii Uniuni Europene. Romania a acordat constant sumemici pentru cercetare-dezvoltate. Daca anul trecut, cel putin pehartie, bugetul educatiei a atins 6% din Produsul Intern Brut, celal cercetarii a fost de 0,8% din PIB. Si in 2010 cercetarea are sub1% din PIB in ciuda promisiunilor ca anul acesta cercetarii i se vada 1% din PIB.

3. Comisia crede ca viitoarea economie se va cladi pe o nouafilosofie, aceea a economisirii energiei, a dezvoltarii energiilornepoluante. De aceea recomanda aplicarea unui principiu numit"20/20/20" - adica reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 20%fata de nivelul din 1990, un consumul energetic scazut cu 20% si20% din energie sa fie produsa din surse regenerabile. Romania sesitueaza aici de partea tarilor care sunt reticente la acesteschimbari care, desi sunt in regula, costa extrem de mult. Depilda, s-a estimat, la data aderarii la UE, ca Romania are nevoiede cel putin 30 de miliarde de euro pentru a-si ecologizaindustria.

4. Ponderea abandonului scolar timpuriu trebuie sa fie sub 10%,iar cel putin 40% din generatia tanara trebuie sa aiba studiiuniversitare, spune Comisia. Abandonul scolar (inainte de finalulclasei a XII-a) a fost, in ultimii ani, in Romania, intr-o medie de18%. Este de remarcat ca, intre 1996 si 2006, rata de abandon s-adublat si ea este foarte mare in mediul rural unde 25% dintre copiinu merg la liceu dupa gimnaziu. Media in UE este, din acest punctde vedere, de 14%. In privinta studiilor superioare, doar 11%dintre romani au astfel de studii.

5. Trebuie redus, pana in 2020, cu 20 de milioane numarulpersoanelor expuse riscului saraciei, potrivit Comisiei Europene.Rata saraciei din Romania a crescut, in 2009, de la 5,7 procente la7,4 procente, numarul populatiei sarace ajungand la 1,59 milioanede persoane - adica persoane care traiesc cu mai putin de treidolari pe zi, potrivit standardelor internationale. Datele au fostfurnizate, recent, de Ministerului Muncii. Potrivit UNICEF, saraciaeste mai mare in randul copiilor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO