Special

Asistenţa socială, în topul celor mai mari angajatori din judeţe

Asistenţa socială, în topul celor mai mari angajatori...

Autor: Adelina Mihai

19.03.2014, 00:05 98

Direcţia generală de asistenţă socială şi protecţie a copilului se află în topul celor mai mari 20 de angajatori în patru din cele şase judeţe analizate până în prezent de redactorii ZF la rubrica „Economia judeţelor, la raport“. Datele de la Inspecţia Muncii prezentate în analiza de astăzi arată că Direcţia de asistenţă socială şi protecţia copilului din Bistriţa se află pe locul 10 în topul celor mai mari angajatori din judeţ, iar in­for­maţiile publi­cate pe site-ul ins­ti­tuţiei arată că în această instituţie există aproape 800 de an­gajaţi. În Bacău, aceeaşi direcţie judeţeană ocu­pă locul 4 în topul celor mai mari angajatori, în Argeş este pe locul 9, iar în Alba pe poziţia 16. Doar în două judeţe din cele analizate de ZF – Arad şi Bihor -  direcţia de asistenţă socială nu intră în top 20 angajatori.

Aflate în subordinea consiliilor judeţene, direcţiile de asistenţă socială au sute de angajaţi care se ocupă de administrarea dosarelor persoanelor defavorizate, ale bătrânilor, ale per­soa­­nelor cu dizabilităţi sau ale copiilor abandonaţi sau maltrataţi.

În ultimii ani, profesorii, consul­tanţii, dar şi oamenii de afaceri au atras atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă structura populaţiei pentru sustenabilitatea economiei: la o popu-laţie stabilă de 20 de milioane de per-soane, există doar 3,1 milioane de angajaţi în sectorul privat, care susţin din taxe şi contribuţii cheltuielile cu salariile pentru 1,2 milioane de an­gajaţi bugetari, dar şi prestaţiile sociale pentru cei 8,2 milioane de be-neficiari – asistaţi social (dintre care cei mai mulţi, peste 5 mi-lioane de per­soane, sunt pen­sionari). Iar creşte­rea din ultimii ani a numărului de pensionari, de şomeri şi de per­soane defa­vori­zate sau cu dizabilităţi a condus la înfiinţarea unor structuri judeţene care să gestioneze toate dosarele „asistaţilor“. De aceea, în fiecare judeţ există în pre­zent  direcţii de asistenţă socială şi pro­tecţia copilului, agenţii judeţene pen-tru ocuparea forţei de muncă, filiale ale Casei de Pensii sau agenţii jude­ţene pentru plăţi şi inspecţie socială.

La nivel naţional, datele Inspecţiei Muncii arată că 16 judeţe au în cla­samentul celor mai mari 20 de angaja­tori Direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului, ceea ce înseamnă că structurile care adminis­trează asistaţii social sunt angajatori de top în aproape 40% din judeţele ţării.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO