Analiză

Benzina, ţigările şi gazele se scumpesc. Rămân pe loc preţurile la alimente şi euro. Dobânzile scad

Benzina, ţigările şi gazele se scumpesc. Rămân pe...
06.01.2014, 21:57 1802

Benzina, ţigările, gazele şi călătoriile cu metroul vor suferi majorări de preţ anul acesta, arată estimările ZF, bazate pe calcule proprii sau pe prognoze ale jucătorilor din piaţă.

ZF a analizat preţurile pentru zece bunuri şi servicii în 2013 realizând şi o estimare a evoluţiei acestora în 2014. Au fost luate în calcul preţurile la benzină (pentru care se aşteaptă o creştere de preţ de maximum 3% anul acesta), călătoria cu metroul (creştere de maximum 33%), ţigări (creştere de maximum 10%), pâine (stagnare), lapte (stagnare), carne (stagnare), dobânzile la credite (scă­dere), energie (stagnare), gaze (creştere de 9%), călătorie cu trenul (stagnare).

Toţi ochii sunt aţintiţi asupra preţului la benzină, care ar putea să fie mai scumpă cu 2,5%- 3% la finalul acestui an dacă se vor aplica măsurile fiscale anunţate şi ţinând cont de prognozele privind barilul de petrol.

În domeniul utilităţilor, 2014 va aduce o creştere de 9% a preţurilor la gazele naturale pentru clien­ţii casnici dacă se va respecta calendarul de liberalizare anunţat.

Preţurile la alimente ar putea rămâne constante. În cazul pâinii, preţurile se păs­trează deoarece morarii şi brutarii se vor baza pe materia primă recoltată vara trecută, procesatorii fiind aprovizionaţi în prezent cu materie primă din recolta anului 2012 care a fost mai mică cu o treime decât cea din 2013. Nici industria cărnii nu va suferi din cauza volatilităţii crescute a preţurilor având în vedere atât concurenţa pentru rafturile re­­tailerilor, dar şi parcursul relativ constant al pre­ţului cărnii - materie primă - pe principalele pieţe europene de unde se aprovizionează procesatorii locali.

În sectorul financiar, preţul creditelor în lei va continua să scadă pe parcursul acestui an în con­diţiile în care BNR este aşteptată să reducă dobânda-cheie până la 3,5% pe an şi în paralel să înceapă un ciclu de reducere a rezervelor minime obligatorii pe care trebuie să le constituie băncile.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.01.2014

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO