Analiză

Cabat: Marile companii sunt cele care fac şi cele mai mari profituri. Multinaţionalele au aici marje mai mari decât în vest

Autor: Cristina Rosca

25.08.2011, 12:14 281

Dragoş Cabat, analist financiar şi partener în cadrul Efin.ro, spune într-un interviu pentru ZF TV referitor la topul celor mai profitabile companii din România anul trecut, că şi la nivelul celor mari jucători evoluţiile pot fi diferite.

"Evoluţiile indicatorilor de profitabilitate ale companiilor de pe piaţa locală în 2010 au fost influenţaţi de ce s-a întâmplat pe pieţele internaţionale, însă pe fiecare sector în parte există şi o serie de alţi factori care au jucat un rol important". Astfel, el dă exemplul companiilor energetice şi spune că este normal ca nivelul profitabilităţii să fie ridicat în condiţiile în care preţul petrolului a fost în creştere la nivel mondial. "Evoluţia acestor companii va fi mereu legată de preţul petrolului". În cazul pieţei telecom, care a dat două dintre cele mai profitabile cinci companii din România, el spune că se observă o maturizare a pieţei, motiv pentru care marjele de profit sunt în scădere.

"În ceea ce priveşte jucătorii de pe piaţa construcţiilor, cum sunt cei de pe segmentul cimentului, profitul a scăzut. Totuşi, marjele de profit rămân ridicate, până la 30%. Acest nivel este anormal pentru un jucător care produce practic un commodity (materie primă, n.red). O explicaţie poate fi faptul că pieţele nu sunt competitive şi perfecte. Totuşi, nu este nimic ilegal".

Cele mai mari marje de profit în domeniul cimentului au fost realizate de companii multinaţionale. "Marile companii sunt cele care fac şi cele mai mari profituri, indiferent de domeniu. Este normal astfel ca în topul celor mai profitabile afaceri din România să ajungă în special companii multinaţionale străine. În România afacerile lor sunt de mai mici dimensiuni, însă marjele lor de profit pot fi chiar mai mari".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO