Analiză

Ce a scos la lumină Recesământul Agricol, o adevărată “radiografie” a agriculturii locale

Ce a scos la lumină Recesământul Agricol, o adevărată “radiografie” a agriculturii locale

Autor: Gabriel Razi

27.12.2011, 18:30 1912

România a pierdut în intervalul 2002-2010 500.000 de hectare de teren agricol, şeptelul de bovine s-a redus în aceeaşi perioadă cu aproape un milion de capete iar marile ferme au achiziţionat în ultimii patru ani terenuri agricole de 500 de milioane de euro. Acestea sunt câteva dintre informaţiile scoase la lumină în acest an de Recesământul General Agricol, o cercetare care nu s-a mai făcut din 2002.

Cum au dispărut bovinele?

România a pierdut în numai opt ani, între 2002 şi 2010, un şeptel de 900.000 de bovine pentru că micii crescători au renunţat la animale ca urmare a preţurilor mici ofe¬rite de abatoare sau de proce¬satorii de lapte. În sens negativ a influenţat şi presiunea pe preţ dată de im¬porturile de carne de vită din vestul Europei sau din America de Sud. Acum România mai are 1,9 milioane de bovine, cu 32% mai puţin decât în urmă cu opt ani. Astfel din economia românească au dispărut odată cu bovinele peste un miliard de euro, potrivit estimărilor ZF, având în vedere un preţ mediu de 1.000-1.200 de euro pentru un animal. În prezent 1,8 milioane de capete de bovine, 91,5% din total, se află în proprietatea fermelor de subzistenţă - persoane fizice - în timp ce restul de 170.000 de animale sunt exploatate în ferme industriale. Faptul că aproape toate bovinele din România se află în fermele de subzistenţă este un alt factor care a dus la micşorarea şeptelului de vaci de pe piaţa locală. Acum în multe din satele din România micii fermieri au ajuns să aibă mai puţin de jumătate din numărul de animale pe care îl aveau în urmă cu opt-zece ani.
Investitorii au achiziţionat 500.000 de hectare de teren.

Suprafaţa de teren agricol exploatată în cadrul fermelor de 1-5 hectare s-a redus în ultimii patru ani cu 400.000 de hectare, în timp ce fermele de peste 50 de hectare au câştigat 500.000 de hectare de teren. În bani, această modificare înseamnă tranzacţii de 500 de milioane de euro, având în vedere un preţ mediu de 1.000 euro/ha. Fermele care exploatează între 1 şi 5 hectare de teren s-au încadrat în ultimii patru ani pe un trend descendent din punctul de vedere al suprafeţelor exploatate. Suprafaţa agricolă exploatată în astfel de ferme s-a redus în această perioadă cu 16%, până la 2 milioane de hectare. De cealaltă parte, fermele mai mari de 50 de hectare, despre care specialiştii spun că sunt cele care se pot bate de la egal la egal cu jucătorii din vestul Europei, s-au mărit în ultimii patru ani cu 57%, până la 5,5 milioane de hectare. Tranziţia s-a făcut dinspre exploataţiile mici către cele mari, în condiţiile în care în ultimii ani suprafaţa fermelor care exploatează între 5 şi 50 de hectare a rămas constantă la 2 milioane de hectare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO