Analiză

Ce se schimbă în ecuaţia achiziţiei de avioane de luptă după vizita lui Băsescu la Washington

Ce se schimbă în ecuaţia achiziţiei de avioane de luptă după vizita lui Băsescu la Washington

Autor: Adrian Cojocar

05.10.2011, 10:46 1393

Discuţiile purtate de preşedintele Traian Băsescu la Washington cu Barack Obama şi Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti, legate de achiziţia de avioane de luptă F16 par să fi răcit relaţiile României cu ţările nordice, în condiţiile în care suedezii de la Saab doresc de asemenea să vândă României avioane de luptă de tip Gripen.

În joc sunt câteva miliarde de euro pe care România le-ar putea plăti pentru achiziţia de avioane de luptă şi serviciile conexe acestei achiziţii.

Finlandezii de la Nokia, ţară vecină cu Suedia, a decis săptămâna trecută să închidă fabrica de la Cluj, care estimau că va ajunge la afaceri de un miliarde de euro.

Preşedintele Băsescu şi oficialii americani au discutat în urmă cu două săptămâni la Washington un plan care prevede o înţelegere regională privind achiziţia de avioane F16, de această dată noi, care să ajute linia de producţie a Lochheed Martin.

Conform acestui plan, România, Croaţia, Bulgaria şi eventual Ungaria, ar urma să cumpere la comun avioane americane într-un "efort regional" care ar reduce costul acestor achiziţii.

Traian Băsescu a lăsat să se înţeleagă că ar agrea un astfel de plan dacă americanii ar permite plata avioanelor în rate.

Răspunsul suedezilor de la Saab nu a întârziat să apară, aceştia propunând de asemenea facilităţi de plată pe termen lung şi perioadă de graţie în cazul în care România decide să le cumpere avioanele.

"Suedia este încrezătoare că prin soluţiile noastre de finanţare putem să asigurăm o soluţie Gripen total convenabilă, care include, de pildă, perioade de graţie şi plăţi anuale reduse şi eşalonate pe termen lung, drept consecinţă a unor condiţii favorabile din punct de vedere financiar. De asemenea, oferta noastra include cooperare industrială (offset), care va genera investiţii semnificative şi locuri de muncă pe întreg cuprinsul României. Sub aspectul unei politici regionale, considerăm că este important să cooperăm în folosirea resurselor, şi dat fiind că Ungaria şi Republica Ceha operează deja avioane Gripen în NATO, anticipăm că se vor realiza beneficii operaţionale şi de cost semnificative", spun Richard Smith, director de marketing în cadrul Saab.

Ei mai spun că în urma achiziţiei a 14 aparate Gripen de către Ungaria s-au creat prin programul de offset 6.000 noi locuri de muncă şi a contribuit cu peste 450 mil. euro la exporturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO