Analiză

Ce se va intampla in agricultura ca urmare a inundatiilor?

21.07.2005, 19:02 87

Inundatiile vor influenta negativ balanta comerciala in comertul cu produse agroalimentare si vor reduce ponderea agriculturii in PIB, care inregistase anul trecut o crestere mare venita, ce-i drept, in urma anului 2003 care a fost foarte secetos.

Deficitul comercial pe produse agroalimentare este de cativa ani in crestere accentuata, iar graul va fi cel care va avea cel mai important cuvant de spus in acest an, pentru ca, potrivit estimarilor oficiale de pana acum, cel putin 30% din productia de grau din acest an nu va putea fi folosita in industria de morarit si panificatie.

Criza din urma cu doi ani, cand seceta a dus la o explozie a importurilor de grau, nu se va repeta in acest an, deoarece proportiile dezastrului au la nivel national dimensiuni mai mici. Agricultura nu va avea o crestere a ponderii in PIB similara cu cea de anul trecut.



Graul va adanci deficitul comercial

ProducTia agricola din ultimii trei ani a fost una in dinti de ferastrau cauzata pe de o parte de calamitatile naturale dar si de masurile luate sau omise de autoritati.

Criza graului din urma cu doi ani a dus la importuri mari, iar estimarile din acest an, cand nu atat inundatiile dar ploile masive (pentru care asiguratorii nu acopera despagubiri), duc catre concluzia ca 30% din productia de la ultimele estimari ale autoritatilor de circa 6 milioane de tone de grau nu va putea lua drumul industriei de morarit si panificatie, ci va fi folosita doar pentru furajarea animalelor.

"Din fericire, nu ma numar printre cei care au fost loviti de inundatii si de ploi abundente si am inregistrat pagube minore. Calamitatile recente vor avea ca efect o crestere usoara a deficitului comercial pe grau si o usoara scadere a ponderii agriculturii in PIB", spune Adrian Porumboiu, care detine holdingul agricol Racova Com Agro Pan, care cultiva peste 30.000 de hectare cu pamant si detine numeroase fabrici de paine.

Anul trecut agricultura a avut o pondere in PIB de aproape 13 procente, consemnand o crestere de peste 22% pe fondul unui an agricol foarte bun.

Victor Beznea, directorul general al Nidera Romania, filiala unui trader olandez de dimensiuni medii pe piata mondiala, are previziuni mai pesimiste fata de autoritati in privinta productiei de grau.

"Grau este cantitativ, dar calitativ este foarte slab. Pe piata se intampla un fenomen foarte interesant: pe de o parte doar 30% din productie va fi buna pentru panificatie, iar autoritatile au promis o prima la export pentru grau pentru a compensa preturile mici de pe piata mondiala, iar pe de alta parte va fi necesar importul de grau pentru panificatie, dar nu se stie inca daca vor fi impuse sau nu taxe vamale", afirma Beznea.

El spune ca jucatorii din morarit si panificatie au inceput sa devina ingrijorati. "Va fi o situatie asemanatoare cu criza din 2003, cu diferenta ca atunci problemele au fost create de seceta si nu de ploi si inundatii. Autoritatile ar trebui sa sustina importurile demarate incet si nu prin contingentare, pentru ca in acest mod Romania ar fi in pericol sa ridice preturile pe plan international, iar la incadrarea in acest contingent se va crea o imbulzeala", sustine Beznea.

El spune ca deficitul comercial din cauza importurilor de grau ar putea fi

intr-o oarecare masura echilibrat de productii bune la floarea-soarelui, porumb si rapita, in timp ce ponderea agriculturii in PIB va inregistra o scadere fata de anul precedent.

Corneliu Purcarea, directorul general al Romagro Cereal, un trader autohton dar si un producator de cereale, spune ca preturile din industria de morarit si panificatie din toamna ar putea creste cu circa 20% din cauza inundatiilor si a ploilor.

"Pentru producatorii de cereale si mai ales pentru cei care au apucat sa recolteze graul va fi bine pentru ca preturile vor fi bune in toamna, insa pentru piata va fi foarte dificil pentru ca preturile pe kilogram vor depasi cu siguranta previziunile din urma cu cateva saptamani de 3 lei noi/kilogram pana la 3,5-4 lei noi/kilogram. Inaintea acestor inundatii toata lumea era optimista ca pe baza unei recolte bune vor putea sa mentina preturile la paine sau chiar sa le coboare un pic, compensand chiar cresterile de preturi la utilitati", a spus Purcarea.

El estimeaza ca, in actualele conditii, preturile in panificatie pot creste chiar cu 20% in toamna.

Purcarea mai spune ca pe plan mondial exista o tendinta de crestere a preturilor la grau, desi urmeaza perioada recoltarii: bursa din Chicago estimeaza pentru octombrie preturi de 95-100 dolari/tona, la care se adauga costuri de transport de 25-30 dolari/ tona.



Situatie dificila, dar nu dezastruoasa

Sorin Minea, presedintele Romalimenta, organizatie care reuneste principalii jucatori din industria alimentara, spune ca situatia din agricultura este grava, dar nu dezastruoasa.

"Situatia este dificila si cred ca vor exista unele cercuri de interese care vor incerca sa profite de pe urma acesteia. Nici pe grau nu cred ca vor fi probleme majore pentru ca mai sunt multe cantitati din recolta de anul trecut care nu au fost inca vandute din cauza pretului. Acum, pe piata, se ofera circa 2,5-3 lei noi/kilogram, in timp ce pretul de referinta a fost stabilit la 5 lei noi/kilogram. Cred ca la un moment dat se va apela si la importuri", afirma Minea.

El spune ca recoltarea porumbului sau a florii-soarelui nu a inceput si nu pot fi facute, inca, prognoze asupra acestora. "In rest, Romania este importatoare neta de ani de zile de legume si fructe, pentru ca producatorii interni sunt la pamant. Este foarte important cum vor reactiona autoritatile cand vor fi contabilizate toate pierderile de pe urma inundatiilor si a ploilor si cum vor raspunde valului de cereri privind acordarea de ajutoare. Daca nu vor acorda ajutoare pentru cei care au cultivat si care au inregistrat pierderi, ci pentru alte categorii, vor fi create probleme mult mai mari decat cele rezultate in urma aceastor calamitati", sustine Minea.



Renta viagera a blocat arendarile

Porumboiu sustine ca in agricultura exista probleme mult mai grave decat inundatiile si ploile abundente. "Acum se vad numai problemele cu care ne confruntam in urma inundatiilor sau a ploilor abundente, insa in mediul rural exista o problema mult mai grava, cea a pamanturilor care nu sunt lucrate, iar fermierii care au avut de suferit de pe urma acestor calamitati se vor confrunta cu mari dificultati in toamna, cand vor trebui sa cultive din nou", afirma Porumboiu.

Electorale sau nu, ajutoarele de circa doua milioane de lei oferite de fosta guvernare au fost preluate de actualul Executiv imediat dupa inundatii, dupa ce anterior se renuntasera la acestea tocmai pentru ca asupra unor astfel de ajutoare planau suspiciuni privind "mituirea" electorala a oamenilor de la sate.

Actualul Executiv a incercat sa ofere sprijin fermierilor prin intermediul cupoanelor pentru agricultura, insa din nefericire din cele 250 de milioane de lei noi (67 mil. euro) oferite in toamna au fost cheltuite doar 40 de milioane de lei noi si nu de catre micii fermieri, ci in majoritatea covarsitoare a cazurilor de catre marii fermieri.

Minea sustine ca renta viagera adusa in discutie de actualul Executiv a dus la crearea unui blocaj in arendarea pamanturilor micilor fermieri catre cei mijlocii sau mari.

"Din pacate renta viagera promisa de actualul Executiv a dus la un blocaj in procesul de arenda a pamanturilor, pentru ca micii fermieri cred acum ca o sa vina cineva care o sa le ofere sume colosale, nemaifiind interesati sa-si arendeze pamanturile catre cei care pot lucra cu costuri mult mai mici. Problema este cu atat mai grava cu cat se apropie insamantarile din toamna", spune Minea.



Recolta de cereale din UE se va reduce in 2005 cu peste 10%

Europa nu sta prea prea bine cu recolta de cereale din acest an, pe fondul unei secete prelungite in cateva tari mari producatoare de cereale.

Conform Eurostat, agentia de statistica a UE, productia de cereale din UE ar putea sa se reduca in acest an cu 10,5%, pana la aproape 260 de milioane de tone, ca urmare a conditiilor metereologice nefavorabile.

"Recolta va fi afectata de conditiile meteorologice din unele parti ale UE si se va reduce fata de cea obtinuta in 2004, care a fost un an exceptional", au precizat oficialii agentiei.

Franta, cel mai important cultivator de cereale, va avea o productie de 66 de milioane de tone, in scadere cu 6,3% fata de anul 2004. Germania va obtine o recolta in scadere cu 7%, pana la 47,5 milioane de tone, reduceri masive fiind estimate si in Italia si Spania - de 15,8%, respectiv 31,2%.

Productia de grau va inregistra un declin de 6,7%, pana la 116,7 milioane de tone, iar recolta de orz este estimata la 53,4 milioane de tone, in scadere fata de 2004 cu 13,3%, arata raportul Eurostat.

Potrivit datelor agentiei, Spania va consemna cea mai importanta reducere a cantitatii de orz, cu 40%, pana la 6,4 milioane de tone.

Preturile la principalele cereale pe plan international s-au aflat in ultimul timp pe un trend ascendent tocmai in perioada recoltarilor, cand acestea ar trebui sa se afle in scadere.

"Nu pot face previziuni in privinta evolutiei preturilor la nivel international, insa in urma cu doua nopti acestea au scazut foarte mult pe bursa din Chicago, la majoritatea cerealelor, pe baza unor estimari privind evolutia buna a vremii si pe o detensionare generala a pietei", spune Victor Beznea, directorul general al Nidera Romania, filiala unui trader olandez de cereale de dimensiuni medii la nivel international.

Conform estimarilor din iunie ale United States Department of Agriculture (USDA) productia mondiala de grau va fi de peste 612 milioane de tone, in scadere cu circa 2,8 milioane de tone fata de estimarile din luna precedenta.

Diminuarea estimarilor a fost cauzata de scaderea prognozelor privind culturile din Australia cu 1,5 milioane de tone (de la 23 de milioane de tone la 21,5 milioane de tone), din UE de la 127,5 milioane de tone pana la 126,75 milioane de tone), din Argentina si alti mari producatori.

USDA a majorat estimarile pentru productia de grau din Rusia cu doua milioane de tone pana la 47 de milioane de tone si din Turcia.

Pentru sezonul 2005/06 consumul mondial de grau este estimat la 617,65 milioane de tone. Prognoza privind volumul rezervelor de grau la finele sezonului 2005/06 a fost diminuata cu 3,19 milioane de tone pana la 144,25 milioane de tone.

O posibila sursa de import pentru asigurarea necesarului pe piata romaneasca - 4-4,5 milioane de tone de grau anual - ar putea fi piata ungara, al carei surplus anuntat pentru acest an s-a constituit in urma cu o luna ca o amenintare la adresa pietei central- europene ai caror oficiali incepusera sa-si puna problema valorificarii si stocarii acestui surplus.

De altfel, jucatorii din morarit si panificatie din zona de vest a tarii in special au apelat in anii trecuti in mod frecvent la importurile din Ungaria.

stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO