Analiză

Cei mai bogaţi europeni au cea mai ieftină motorină: cum a ajuns România mai scumpă decât Luxemburg

Cei mai bogaţi europeni au cea mai ieftină motorină: cum a ajuns România mai scumpă decât Luxemburg

Autor: Roxana Petrescu

04.09.2012, 00:08 5077

Litrul de motorină din România era la sfârşitul lunii trecute mai scump decât cel de la pompele din Luxemburg, cu menţiunea că în timp ce un luxemburghez câştigă lunar aproape 2.300 de euro, fiind cel mai înstărit cetăţean al Uniunii Europene, un român câştigă 297 de euro, fiind pe penultimul loc în clasamentul celor 27 de state membre.

Cele mai recente statistici europene arată că pe data de 27.08.2012 un litru de motorină costa în România 1,36 euro. Acelaşi litru de motorină putea fi cumpărat din benzinăriile din Malta cu 1,35 euro, din Bulgaria cu 1,32 euro, iar din Luxemburg cu 1,31 de euro.

Astfel, motorina din România este mai scumpă de cât cea din Luxemburg, deşi câştigurile nete ale populaţiei sunt de opt ori mai mici. Datele europene arată însă că fără taxe, un litru de motorină în Luxemburg costă aproape 0,82 euro, în timp ce acelaşi litru de motorină în România costă 0,79 euro.

Astfel, fără aportul taxelor şi impozitelor, litrul de motorină din România ar fi mai ieftin faţă de cel din Luxemburg. De exemplu, în timp ce în Luxemburg se aplică TVA de 15%, în România procentul este de 24%, dar ponderea celorlalte taxe în preţul final al unui litru de motorină este similară între cele două state.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO