Analiză

Cheltuielile cu pensiile speciale sufocă o economie care nu produce

Autor: Adelina Mihai

24.01.2011, 23:59 242

Statul cheltuie anual circa un miliard de euro cu pensiilespeciale ale foştilor militari, poliţişti şi angajaţi dinserviciile secrete ale Ministerului de Interne. Cum au apărut însăaceste pensii speciale?

În România, pensiile "defined benefits" (beneficii definite,echivalentul "pensiilor speciale" de astăzi şi al pensiilorstandard de pe vremea comunismului) au fost înlocuite cu pensiile"defined contributions" (beneficii pe bază de contribuţii) odată culegea pensiilor din 2001.

Se poate spune însă că, iniţial, toate pensiile din Româniaputeau fi considerate speciale - defined benefits - , atâta timpcât se calculau în funcţie de salariul obţinut în ultimele luniînainte de pensionare şi de salariul obţinut de salariaţii aflaţiîn plată pe aceeaşi funcţie la data respectivă.

De fapt modul de calcul al pensiilor speciale a fost gânditiniţial de cancelarul german Otto von Bismark, care a implementatsistemul de pensii în urmă cu aproape 150 de ani, însă acesta arezistat atâta timp cât economia a avut resurse să le susţină. Aşa- numitele pensii speciale, adică pensiile standard, au existat şiîncă mai există şi în mediul privat, în special în multinaţionalelecare le includ în pachetele de beneficii oferite angajaţilor.Exemplul General Motors, gigantul auto care a oferit ani la rândpensii de tip defined angajaţilor defined a îngheţat acestebeneficii în 2007 şi le-a înlocuit cu planuri de pensii bazate pecontribuţii pentru salariaţii noi din 2007 încolo, ceea ce i-apermis să facă economii anuale de 1,6 miliarde de dolari.

În faţa competiţiei asiatice, unde salariaţii nu au promiseniciun fel de pensii şi angajatorul nu are acest gen de cheltuieli,Occidentul este nevoit să anuleze rând pe rând beneficii socialecâştigate în cei 30 de ani de creştere economică neîntreruptă dedupă al doilea război mondial. Occidentul ţine cu dinţii desectorul de stat, de pensii şi de salarii, de nivelul de traicâştigat, dar presiunea este uriaşă.

General Motors nu a fost însă singura companie care a luataceastă decizie. Whirlpool (în noiembrie 2006), IBM (ianuarie2006), Motorola (decembrie 2005), sau Citigroup (noiembrie 2006)şi-au îngheţat cel puţin parţial planurile de pensii de tip"defined" în ultimii ani.

În prezent, pensia este calculată în funcţie de contribuţie,pentru că este luat în calcul salariul avut comparativ cu salariulmediu pe economia în perioada lucrată, dar statul fixează punctulde pensie în funcţie de resursele estimate că vor fi strânse labuget. Cele 170.000 - 200.000 de pensii speciale despre care sediscută în România (nu se ştie încă o cifră exactă) reprezintăultima insulă în care pensiile sunt legate de veniturileanterioare.

Unul din motivele pentru care s-a dorit o lege unitară apensiilor în România a fost dorinţa de a elimina discrepanţele înceea ce priveşte modul de alocare a resurselor pentru finanţareapensiilor publice. Diferenţa dintre cea mai mică pensie şi cea maimare era de 100 de ori la nivelul anului 2009, potrivit unorstatistici oficiale, cea mai mare pensie fiind acordată unuipensionar "special" care primea o pensie lunară de 35.000 delei.

"Este adevărat este că există pensii speciale şi în alte stateeuropene pentru militari, dar discrepanţele nu sunt atât de mari.La recalcularea pensiilor din 2005, când s-a reformat armata şicând s-au recalculat 5 milioane de pensii, iar pensionarii eraupuşi pe drumuri, deşi datele lor existau la Casa de Pensii, nu s-afăcut un scandal atât de mare ca acum. Li s-a lăsat o portiţăpensionarilor de atunci: casa de pensii le recalcula, iar dacă ceicărora nu li se recalcula corespunzător şi puteau dovedi prin acteacest lucru îşi puteau rezolva problema", a spus Petru Dandea,vicepreşedintele confederaţiei sindicale "Cartel Alfa".

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat alaltăseară că se vaaplica decizia dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, caresuspendă metodologia de recalculare a pensiilor militare, deşi ohotărâre de guvern care prevedea recalcularea pensiilor speciales-a dat încă de la finele lunii iulie a anului trecut. De ce nu s-aluat nicio măsură în acest sens înainte de intrarea în vigoare alegii pensiilor?

"Răspunsul este unul singur la această întrebare: la niveluladministraţiei centrale în zona decizională există multeincompetenţe. În loc să înveţe din greşelile din trecut, au pus dinnou oamenii pe drumuri degeaba", a mai spus Dandea.

Practic, ceea ce a anulat Înalta Curte este felul în care ceivizaţi trebuia să-şi dovedească anii de muncă şi nu noua lege apensiilor, care prevede că toate pensiile sunt plătite deasigurări, şi nu prin intermediul ministerelor de resort, cum seîntâmpla în cazul poliţiştilor, militarilor şi al celor dinservicii secrete.

Pentru acest lucru, bugetul asigurărilor sociale de stat a fostsuplimentat prin legea bugetului pe 2011 cu 800 de milioane deeuro. Practic, s-a luat din bugetul ministerelor prin care seplăteau pensiile speciale şi suma s-a transferat la MinisterulMuncii, special pentru pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO