Analiză

Companiile de stat la raport: 35 de firme care ţin în mâini resursele, energia şi transporturile din România rulează 10 mld. euro, dar au uitat să facă profit

Companiile de stat la raport: 35 de firme care ţin în mâini resursele, energia şi  transporturile din România rulează 10 mld. euro, dar au uitat să facă profit

Romgaz este singurul producător de gaze naturale care mai este controlat de statul român, asigurând 50% din producţia internă, restul fiind asigurat de Petrom. Foto Shutterstoc

Autor: Roxana Petrescu, Andreea Mioara Neferu

06.09.2011, 00:05 2211

În contextul în care în ultimii 20 de ani managementul la stat a echivalat doar cu influenţa politică, nu puţine fiind cazurile în care oameni fară niciun fel de experienţă au ajuns să conducă domenii strategice pentru economia României, aducerea unor manageri privaţi, cu obiective clare de urmărit este văzută de mulţi oameni din piaţă ca o a doua Revoluţie.

Rămâne de văzut însă dacă nu cumva această a doua Revoluţie nu va fi doar una la nivel declarativ în prag de an electoral, cu toate că reprezentanţii Guvernului dau asigurări că în 2012 între 7-10 companii de stat vor avea management privat şi noi membri în consiliile de administraţie.

Bilanţurile celor mai mari 35 de companii de stat depuse la Ministerul Finanţelor, în care lucrează peste 210.000 de angajaţi, arată că în 2010 performanţele financiare ale acestor firme nu s-au modificat substanţial faţă de 2009, businessul cumulat ajungând la circa 10 miliarde de euro, iar pierderile continuând să fie la un nivel de circa 500 de milioane de euro.

Din totalul celor 35 de companii analizate, 13 au înregistrat pierderi anul trecut, acestea ridi­cân­du-se la un nivel total de aproape un miliard de euro.

Liderul acestui cla­­sament al minu­surilor este CFR SA, ale cărui pier­deri au ajuns anul trecut la peste 300 de mi­lioane de euro. Po­diumul este completat de prezenţe obişnuite când vine vorba de pierderi, respectiv de Compania Naţională a Huilei, care a raportat un minus de peste 151 de milioane de euro, în timp ce medalia de bronz în cursa celor mai mari minusuri a fost adjudecată de CFR Marfă, cu un total de peste 127 de milioane de euro.

Termoelectrica, TAROM, Oltchim, Poşta Română, CFR Călători, Complexul Energetic Turceni şi SNLO completează topul celor mai mari 10 companii cu pierderi aflate în portofoliul statului.

În cele mai multe cazuri, companiile analizate şi-au mărit pierderile comparativ cu 2009, astfel că eternele discuţii despre restructurarea şi eficientizarea firmelor de stat au rămas doar la stadiul de vorbe.

La partea opusă însă sunt şi companii care înclină puţin balanţa în favoarea statului român, aşa cum este cazul Romgaz, Transgaz sau Hidroelectrica. O singură companie de stat a reuşit anul trecut să înregistreze un profit net de peste 100 de milioane de euro, acesta fiind cazul Romgaz, unicul producător de gaze naturale controlat de statul român care a ajuns la un câştig net de 155 de milioane de euro.

Al doilea profit net ca dimensiune înregistrat de o companie controlată de stat este cel realizat de Transgaz, transportatorul naţional de gaze naturale, care a raportat un profit net de aproape 90 de milioane de euro. Podiumul este completat de Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie din România, care a raportat un câştig net de aproape 70 de milioane de euro, un rezultat de peste 6 ori mai bun faţă de cel din 2009.

Numai patru companii de stat au reuşit anul trecut să lucreze la o marjă de profit de peste 10%, restul zbătându-se între pierderi sau marje de profit infime, deşi majoritatea companiilor sunt lideri de piaţă sau jucători de talie mare în concurenţă cu firmele private.

Cele trei perle ale statului român

1. Romgaz
155 mil. € reprezintă profitul net înregistrat de Romgaz în 2010, cel mai mare înregistrat de vreo companie de stat.

Romgaz este compania de stat, aflată în portofoliul Ministerului Economiei, care a raportat anul trecut cel mai mare profit net, în valoare de 155 de milioane de euro. Firma din Mediaş este singurul producător de gaze naturale care mai este controlat de statul român, asigurând 50% din producţia internă, restul fiind asigurat de Petrom.

  • Romgaz este doua companie de stat în termeni de profitabilitate, marja sa de 18% fiind întrecută doar de Transgaz.

  • Potrivit unui bilanţ făcut recent de Ministerul Economiei, în care au fost prezentate investiţiile făcute din 2009 până în prezent de companiile din subordine, Romgaz se află pe primul loc cu un total de peste 7 miliarde de lei.

  • Profitul Romgaz de anul acesta ar putea fi substanţial mai mare faţă de cel de anul trecut, ţinând cont de faptul că firma a obţinut în primele şase luni ale anului un profit net de 488 mil. lei (116,1 mil. euro), de peste două ori mai mare faţă de cel înregistrat în prima jumătate a anului 2010, care a fost de 225,7 mil. lei (53,7 mil. euro).

  • Romgaz este condusă de la începutul anului 2009 de Marcel Piteiu (PDL), angajat al producătorului de gaze naturale din 1984, când lucra ca inginer geolog pe schela de producţie de gaze naturale din Mediaş. Practic, evoluţia rezultatelor Romgaz poate fi pusă în legătură cu prezenţa în vârful companiei a unui om din domeniu.

  • În ciuda rezultatelor bune, la Romgaz se observă faptul că firma se implică în puţine proiecte de dezvoltare de anvergură. Producţia de energie electrică, asocierea cu firme petroliere mari pentru explorarea de noi zăcăminte, proiecte internaţionale de producţie ar putea contribui la dezvoltarea firmei.

2. Transgaz
89,6 mil. € reprezintă profitul net înregistrat de Transgaz anul trecut.

Transgaz Mediaş, transportatorul de gaze naturale, companie din portofoliul Ministerului Economiei a fost anul trecut firma de stat care a înregistrat al doilea profit ca valoare, fiind totodată compania care a înregistrat cea mai mare marjă de profit, de aproape 29%.

Această marjă nu este bună doar în comparaţie cu performanţele celorlalte companii de stat, ci poate fi pusă lângă marjele de profit la care lucrează firmele din domeniul construcţiilor, de exemplu, cunoscute pentru gradul ridicat de profitabilitate la care lucrează.

  • Transgaz este condus de Florin Emil Cosma, aducerea lui la şefia transportatorului de gaze naturale fiind prima schimbare pe care ministrul economiei Ion Ariton a făcut-o de la numirea sa în funcţie (octombrie 2010).

  • Cosma lucrează de foarte mult timp în domeniul gazelor naturale, toată presa sibiană notând faptul că nu face parte din nicio grupare politică. La fel ca în cazul Romgaz, evoluţia rezultatelor companiei are loc în contextul în care la vârful său este un om cu o bună cunoaştere a domeniului pe care îl gestionează.

  • Potrivit celor mai recente informaţii, până la finele lunii decembrie vor fi propuse spre vânzare la bursă 15% din acţiunile Transgaz (TGN).

  • Cifra de afaceri a Transgaz Mediaş (TGN) a avansat în primul semestru cu 3%, la 712,6 milioane lei (170,5 milioane euro), însă profitul net a scăzut cu 4%, la 255,2 milioane lei (61 milioane euro), ca urmare a creşterii cheltuielilor cu personalul şi a unor amortizări.

3. Hidroelectrica
69,6 mil. € reprezintă profitul net înregistrat de Hidroelectrica în 2010, de peste 6 ori mai mare comparativ cu 2009.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, dar ceea ce a transformat compania într-un punct de atracţie al pieţei de profil este faptul că firma produce cea mai ieftină electricitate.

  • Firma începe la începutul anilor 2000 să vândă o bună parte din energia pe care o produce pe contracte directe, către firme precum Energy Holding, multe din aceste contracte fiind extinse anul trecut până în 2018.

  • Hidroelectrica susţine că are nevoie de aceste contracte pentru a garanta cu ele împrumuturile luate de la bănci, deşi contestatarii acestei politici de contractare directă a energiei hidro spun că firma pierde anual sute de milioane de euro din profit.

  • Hidroelectrica a avut în 2010 un an de excepţie, profitul companiei crescând de şase ori, până la aproape 70 de milioane de euro.

  • În ciuda rezultatelor înregistrate directorul în mandatul căruia au fost atinşi aceşti indicatori, Mihai David, a fost schimbat de la începutul acestui an, fără nicio explicaţie din partea Ministerului Economiei, cu Constantin Trihenea, fost prefect de Sibiu. Această mutare a confirmat încă o dată că numirile în fruntea unor mari companii de stat nu au nicio legătură cu rezultatele obţinute.

  • La finalul primelor şase luni din 2011 câştigul brut al celui mai mare producător de energie din România era de numai 51,9 mil. lei (12,3 mil. euro), faţă de 197,5 mil. lei (47 mil. euro) în aceeaşi perioadă din 2010.

10 companii cu pierderi de un miliard de euro

1. CFR SA

-308 mil. € reprezintă pierderile înregistrate de CFR SA în 2010, compania fiind firma de stat cu cel mai mare minus anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO