Analiză

Criza a forţat cea mai mare fuziune văzută pe piaţa bancară românească: Alpha - Bancpost

Demetrios Mantzounis (Alpha) - co-CEO al viitoarei bănci, Yannis Costopoulos (Alpha) - preşedinte al viitoarei bănci, Eythinios Christodoulou - preşedinte al Eurobank şi Nicholas Nanopoulos (Eurobank) - co-CEO al viitoarei bănci au anunţat ieri la Atena primele detalii ale fuziunii prin care Alpha va absorbi Eurobank în cadrul unui proces estimat să dureze trei ani. Noua bancă va avea în mod neobişnuit doi CEO: Demetrios Mantzounis (Alpha) şi Nicholas Nanopoulos (Eurobank)

Criza a forţat cea mai mare fuziune văzută pe piaţa bancară românească: Alpha - Bancpost

Autor: Razvan Voican

30.08.2011, 00:07 2281

Viitoarea bancă ce va ocupa locul al treilea pe piaţă, rezultată din fuziunea dintre Alpha Bank şi Bancpost, va fi controlată de un grup care va avea ca acţionar principal un holding din bogatul emirat Qatar, Paramount Services, care va deţine o participaţie de 17% din Alpha-Eurobank Grecia.

Noul grup bancar elen, a cărui consti­tui­re a fost decisă ieri la Atena, va fi cea mai ma­re bancă din Grecia, detronând National Bank of Greece, cu active de circa 151 mld. euro.

Bancpost, una dintre primele bănci înfiinţate după 1989, ar urma să dispară ca brand după ce banca-mamă, Eurobank, va fi absorbită de Alpha Bank în urma fuziunii "amicale" din Grecia.

Intrată sub controlul EFG Eurobank în 2003, Bancpost a avut de atunci o traiectorie oscilantă, marcată de mai multe runde de restructurare şi de frecvente schimbări de management. Dacă în trecut se situa pe poziţiile 5-7 în clasamentul activelor, astăzi se pregăteşte să intre în fuziunea cu Alpha de pe poziţia a noua. Chiar dacă este mai veche pe piaţă, Bancpost este devansată de Alpha la active, aceasta ocupând locul 8.

Grecii de la EFG n-au avut curaj să schimbe numele Bancpost, deşi la un moment au cochetat cu ideea de a-şi aduce brandul Eurobank. În cele din urmă, punând în balanţă şi costurile unei operaţiuni de rebranding pentru o reţea mare au păstrat Bancpost. Acum, unul dintre cele mai cunoscute nume de pe piaţa bancară va dispărea vrând-nevrând în urma fuziunii.

Acţionarii Alpha vor deţine 57,5% din noul grup, în timp ce acţionarii Eurobank vor avea numai 42,5%, astfel că şi pe piaţa locală Alpha ar urma să aibă un ascendent în procesul de comasare a celor două bănci.

Atât Alpha, cât şi Bancpost erau în alunecare în clasamentul celor mai mari bănci de pe piaţă, însă consolidarea decisă la Atena le aduce direct în poziţia a treia la care nu mai sperau în mod individual.

Elena Petculescu, fost preşedinte fondator al Bancpost, în prezent preşedinte de onoare, consideră că fuziunea este o veste foarte bună pentru că are loc ca un demers "prietenesc" între cele două grupuri.

"În acelaşi timp este o veste bună pentru că măcar şi în formula aceasta se împlineşte un vis din 2003 ca Bancpost să ajungă pe locul al treilea pe piaţă. Mai departe va trebui întărită calitatea noii bănci pentru a-şi putea păstra această poziţie în timp." Petculescu, care a rămas cel mai mare acţionar individual al Bancpost, cu mai puţin de 1%, remarcă prezenţa investitorilor din Qatar în noua bancă pe cale să se constituie în Grecia, forţa financiară a acestora reprezentând o garanţie inclusiv pentru susţinerea operaţiunilor locale.

Alpha Bank este fosta Banca Bucureşti, care a fost înfiinţată la mijlocul anilor '90 cu capital grecesc de către Dan Pascariu, actual preşedinte al CA al UniCredit, şi Radu Gheţea, actual preşedinte al CEC. Pascariu şi Gheţea veniseră de la Bancorex (fosta Bancă Română de Comerţ Exterior), unde lucraseră două decenii.

Bancpost a fost înfiinţată în urmă cu 20 de ani, proiectul fiind condus de Elena Petculescu, care a fost preşedinte al băncii timp de 13 ani. Banca a fost privatizată parţial în 1999 cu un consorţiu condus de General Electric Capital Corporation. Eurobank a devenit acţionar majoritar în 2003, iar pe parcurs şi-a consolidat poziţia cumpărând deţinerile SIF-urilor.


Alpha + Eurobank

  • Alpha Bank absoarbe EFG Eurobank.

  • Rata de schimb a acţiunilor: 5 titluri Alpha pentru 7 titluri Eurobank.

  • Rezultă cea mai mare bancă din Grecia, cu active de 151 mld. euro şi totodată un grup de top 25 în zona euro şi un jucător de top trei pe mai multe pieţe din regiune.

  • În România rezultă o bancă de locul trei, cu peste 9% din piaţă, un portofoliu de credite de 7 mld. euro şi peste 450 de unităţi.

  • Holdingul Paramount Services, controlat de o bogată familie din Qatar, va deveni acţionar principal cu 17% din noua bancă.

  • Fuziunea ar trebui încheiată din punctul de vedere legal până la jumătatea lunii decembrie.

  • Integrarea se va realiza după un plan pe 3 ani.

  • Noua structură a acţionariatului: Paramount (Qatar) - 17%, familia Latsis - 13%, familia Costopoulos - 4%, investitori instituţionali - 30%, investitori de retail - 36%.

BNR salută în mod deosebit fuziunea

"BNR salută în mod deosebit această fuziune, având în vedere că se formează o bancă puternică pe piaţa românească, cu un acţionar unic puternic. Ambele bănci şi-au întărit capitalul în România atunci când a fost nevoie, iar faptul că au pierderi pe un semestru nu înseamnă nimic având în vedere că au acumulat destul profit în anii anteriori. Aceste pierderi sunt de profit, nu de capital. Ceea ce este important de subliniat este că fuziunea este prietenoasă în Grecia - un lucru foarte bun. Noua entitate va fi în primele 25 de mari grupuri bancare din zona euro", comentează Banca Naţională prin Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului.

El a menţionat că "din informaţiile noastre, fuziunea în România dintre Alpha şi Bancpost (Eurobank) trebuie să se facă până în următoarele şase luni, noua entitate va opera sub jurisdicţia românească şi sub supravegherea BNR". Cristian Hostiuc

Lionăchescu, Capital Partners: Cele două bănci vor îngheţa finanţările semnificative cel puţin şase luni

Doru Lionăchescu, partener casa de Investiţii Capital Partners, companie care lucrează în mod curent pentru intermedierea de finanţări cu băncile elene, spune că pentru piaţa bancară românească impactul fuziunii celor două bănci va fi semnificativ.

"Cât va dura fuziunea, adică cel puţin cinci-şase luni, cele două bănci vor îngheţa orice proiect de dimensiuni semnificative. Va urma o perioadă de repoziţionare, de evaluare. Important este ca aceia din Grecia să impulsioneze procesul de fuziune, să se desfăşoare cât mai rapid, dar trebuie obţinut şi acordul de la Consiliul Concurenţei", a spus Lionăchescu, care a fost, înainte de a deveni partener la Capital Partners, vicepreşedinte la Bancpost.

Economia românească va avea de suferit pentru următoarele câteva luni ca urmare a acestei îngheţări a creditării, având în vedere poziţia puternică a celor două bănci în sistem, care împreună au pondere de aproape 10% în totalul activelor bancare, crede Lionăchescu.

"Va urma o perioadă de repoziţionare, managerii din ambele organizaţii vor fi preocupaţi în această perioadă numai de rolul pe care îl vor juca în organizaţie ulterior. Trebuie subliniat şi faptul că Bancpost are sindicate puternice, moştenite de la fosta bancă de stat, care vor avea un cuvânt de spus în restructurare."

El a mai spus că această fuziune arată ceea ce trebuia să se întâmple mai devreme în sistemul bancar european. "Autorităţile de reglementare europene au plecat de la premisa că sistemul se va autorestructura, dar iată că abia se întâmplă fuziunile, sub presiune. Acum băncile va trebui, inclusiv în România, să înceapă să cureţe din excedent şi să reducă costurile operaţionale. Nu va fi uşor." Sorin Pâslaru

Alpha-Eurobank, chiriaş pe patru hectare de birouri din Bucureşti

Cea mai mare parte a angajaţilor băncii rezultate din fuziunea grupurilor greceşti Alpha şi Eurobank sunt răsfiraţi în prezent în trei structuri de birouri, în care sunt închiriate spaţii cu o suprafaţă cumulată de aproape 40.000 de metri pătraţi (4 hectare).

Cel mai "compact" grup de angajaţi este situat în proiectul BOC Tower din Pipera, unde Bancpost are închiriat un spaţiu de circa 25.000 de metri pătraţi, potrivit firmei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox. Bancpost şi-a mutat acum doi ani sediul central de la Piaţa Vitan din PGV Tower pentru a se consolida în proiectul deţinut de Deutsche Bank.

Sediul central al Alpha Bank este din 2001 în clădirea Neocity Tower de pe Calea Dorobanţi, de lângă TVR, în timp ce un sediu secundar se află tocmai în Militari, în proiectul West Gate. În ambele clădiri Alpha Bank are închiriate spaţii de circa 6.000 mp, potrivit DTZ Echinox. Sediul central ar fi trebuit mutat în turnul Tower Center din Piaţa Victoriei, pe care l-a finanţat şi unde banca a închiriat 17.000 mp. Proiectul stă însă neocupat de mai mulţi ani din cauza unui litigiu. Urmând tendinţa băncilor de pe piaţa locală din ultimii ani, cel mai probabil conducerea băncii nou-înfiinţate va căuta să se consolideze în maximum două sedii pentru reducerea costurilor, cu atât mai mult cu cât numărul angajaţilor din centrală probabil va scădea. Cristi Moga


Întrebările fuziunii

Sergiu OprescuCine va conduce noua bancă?

Banca-mamă a noii structuri va avea doi şefi executivi, însă o asemenea variantă nu va fi posibilă în România, astfel că numai unul dintre cei doi CEO actuali - Peter Weiss de la Bancpost sau Sergiu Oprescu (foto) de la Alpha - va putea rămâne pe postul de preşedinte executiv. Este greu de crezut că unul dintre cei doi ar accepta o poziţie inferioară. Weiss este proaspăt instalat la conducerea Bancpost la începutul anului şi tocmai începuse un proiect de relansare a băncii. Din punctul de vedere personal, el ar putea fi înclinat să renunţe, având în vedere că are familia în Grecia şi face în mod curent naveta între Bucureşti şi Atena. Totuşi, el nu a ezitat să preia mandatul dificil de şef al Bancpost, declarându-se atras profesional de provocările acestui proiect. El este un bancher respectat pe piaţa locală în zona de corporate şi bine privit la BNR.

Omologul său de la Alpha, Sergiu Oprescu, este mai tânăr, dar fără experienţa internaţională a lui Weiss. Provine dintr-o familie de bancheri, are în CV fosta Bancorex, unde s-a intersectat cu unul dintre cei mai respectaţi bancheri locali, Dan Pascariu, şi alături de care a participat la înfiinţarea Băncii Bucureşti, devenită Alpha Bank. Conduce Alpha Bank din 2007. Este unul dintre bancherii cei mai apropiaţi de BNR, astfel că pe parcursul crizei a beneficiat de sprijin.

În rest, structura de top management a Bancpost este "din fericire" incompletă, banca având un singur vicepreşedinte executiv - Kyriakos Xydis, pe retail - astfel că împărţirea poziţiilor din boardul executiv al viitoarei bănci nu va genera prea multe tensiuni. Cu excepţia prim-vicepreşedintelui Stere Farmache, în conducerea executivă a Alpha Bank nu există nume cu vizibilitate pe piaţă.

Ce se va întâmpla cu cei aproape 6.000 de angajaţi ai celor două bănci?

Din luna iunie Bancpost a început un nou proces de restructurare a personalului pentru reducerea costurilor. Potrivit unor surse de pe piaţă, era vorba despre disponibilizarea a până la 700 de angajaţi, iar restructurarea ar urma să se întindă până la sfârşitul anului. O primă serie de disponibilizări a avut deja loc. Chiar şi aşa, Bancpost ar rămâne cu un personal mai numeros decât Alpha. Fuziunea celor două bănci ar putea conduce la noi concedieri, având în vedere că ţinta principală a grecilor este reducerea costurilor. Cum ambele bănci au pierderi în RAS, consolidarea va fi un bun prilej de restructurare pentru revenirea pe profit. Precedenta fuziune de amploare de pe piaţa bancă locală - HVB Ţiriac cu UniCredit - s-a desfăşurat într-o perioadă de creştere explozivă, astfel că personalul din cele două bănci a fost mai uşor absorbit de noua entitate. Fuziunea dintre Bancpost şi Alpha se va desfăşura într-un context economic încă dificil, constituind prima consolidare majoră provocată de criză în bankingul local.

Ce va rămâne din reţeaua cumulată de peste 450 de unităţi?

Bancpost dispune de o reţea mai mare cu peste 100 de unităţi faţă de Alpha Bank, fiind o bancă mai veche şi cu vocaţie pe retail, în timp ce Alpha s-a concentrat multă vreme pe corporate. Alpha a accelerat extinderea reţelei mai ales după 2006, concentrându-se pe Bucureşti şi alte câteva oraşe mari. Aşa se face că în Bucureşti se înregistrează cele mai mult suprapuneri de locaţii, existând cazuri în care sucursalele Bancpost şi Alpha sunt vecine. Implicit, în loc de două unităţi va rămâne una. Există şi varianta mutării uneia dintre unităţi, însă la cât de slabă este piaţa, probabil că nu vor fi multe astfel de cazuri şi ar putea fi închise până la 100 de unităţi.

Ce efecte va avea fuziunea asupra clienţilor?

Experienţa fuziunii dintre HVB Ţiriac şi UniCredit a arătat că unificarea structurilor de dobânzi şi comisioane nu constituie o problemă foarte mare. Sigur că Bancpost şi Alpha practică dobânzi destul de diferite atât la depozite, cât şi la credite. Conform legislaţiei, contractele încheiate merg înainte, însă noua bancă îi va invita pe clienţi pentru actualizarea unor prevederi. La credite uniformizarea va fi relativ simplă având în vedere că formula de dobândă este formată din ROBOR/EURIBOR plus marjă la ambele bănci. Ambele bănci oferă credite prin programul guvernamental Prima casă.

Un moment important va fi unificarea sistemelor informatice, însă cum acestea sunt similare, fiind dezvoltate de acelaşi expert IT - George Demetriades - tranziţia nu va ridica probleme deosebite astfel încât clienţii să nu aibă acces la servicii bancare. Anumite perturbări ar putea apărea totuşi pe perioada fuziunii, cel puţin la nivelul calităţii serviciilor, mai ales până va fi clarificată noua structură de personal şi reţea. În final, clienţii vor beneficia de serviciile unei bănci mult mai puternice, cu capital solid, care va avea o forţă mai mare îndeosebi pe zona corporate, dar şi pe piaţa de retail datorită bazei solide de produse care ar putea fi preluate de la Bancpost. Fuziunea va implica însă şi costuri importante, iar eforturile ca noua bancă să intre pe profit ar putea determina practicarea unor tarife mai ridicate.

Ce influenţe va avea apariţia noii instituţii de credit în sistemul bancar?

Fuziunea dintre Bancpost şi Alpha Bank va însemna pierderea unuia dintre cele mai vechi şi mai valoroase branduri bancare locale - Bancpost, însă va rezulta o bancă mult mai puternică. De altfel, unul dintre obiectivele strategice anunţate de grecii de la Eurobank pentru Bancpost în 2003 era tocmai clasarea pe locul trei pe piaţă, însă nu au găsit nici strategia, nici soluţiile de management pentru a atinge această ţintă în mod natural. Noua bancă va avea un capital mai solid, putând susţine mai bine un portofoliu de credite afectat de criză în mod vizibil, mai ales pe zona imobiliarelor. Pentru BNR fuziunea va însemna o grijă mai puţin după ce în ultimii trei ani fusese nevoită să monitorizeze atent cele două bănci şi să le solicite acţionarilor greci mai multe majorări de capital. De asemenea, restul băncilor comerciale vor avea pe piaţa interbancară un partener mai solid cu care să tranzacţioneze. La nivelul cotelor de piaţă fuziunea va aduce o diferenţiere mai bună a jucătorilor mari, noua bancă de locul trei fiind mai apropiată de liderii BCR şi BRD, ieşind din plutonul aglomerat al cotelor de piaţă în jurul a 6%.
Noua bancă va atinge o forţă concurenţială mai mare, ceea ce va fi în beneficiul clienţilor de pe piaţă.
Nu în ultimul rând, clienţii va trebui să se înveţe cu un nou nume, mai ales cei care erau obişnuiţi de 20 de ani cu Bancpost.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO