Analiză

Cu scumpirile de la 1 ianuarie, benzina a spart pragul de 5 lei pe litru în majoritatea staţiilor

Cu scumpirile de la 1 ianuarie, benzina a spart pragul de 5 lei pe litru în majoritatea staţiilor

Autor: Roxana Petrescu

04.01.2011, 23:58 348

Din prima zi a acestui an, litrul de benzină a spart pragulpsihologic de 5 lei în majoritatea staţiilor de alimentare cucarburanţi operate de marii jucători din industria petrolului.Astfel, într-un an în care cuvintele de ordine au fost majorări detaxe, tăieri de salarii sau concedieri, litrul de benzină costă dela 1 ianuarie 2011 cu 24% mai mult, în timp ce litrul de motorinăera cu 28% mai costisitor faţă de prima zi din 2010. Între timp auavut loc aproximativ 30 de creşteri de preţ.

Scumpirile au avut loc chiar şi în contextul în care pentru aldoilea an consecutiv cererea de produse petroliere s-a confruntatcu un recul pe fondul crizei. Dacă în 2009 jucătorii din piaţă audeclarat că vânzările la pompe s-au micşorat cu circa 6%, pentruanul care tocmai a trecut scăderile ar putea ajunge până la 10%,potrivit celor mai recente estimări.

Totodată, nici preţul la petrol nu avut o evoluţie spectaculoasăanul trecut, care să justifice creşterile de preţ, barilul de ţiţeivariind în intervalul 75-90 de dolari pe întreg parcursul lui 2010,ieri depăşind pragul de 91 de dolari. "Nu pot să spun că găsesc oexplicaţie pentru modul în care a evoluat preţul la carburanţi.Preţul petrolului a început să crească abia acum pe sfârşit de an,iar leul s-a menţinut la un nivel constant pe întreg parcursulanului 2010. Poate că producătorii au anticipat această apreciere apetrolului, dar acest lucru ar însemna să nu mai vedem scumpiri înperioada următoare. Mai mult, unele companii au programe mari deinvestiţii şi este posibil ca şi acest lucru să fie o cauză ascumpirilor", spune analistul economic Aurelian Dochia.

Anul trecut, chiar şi guvernatorul Băncii Naţionale, MugurIsărescu, a declarat că preţurile combustibililor pe piaţaromânească au o evoluţie divergentă faţă de principalii factoricare ar trebui să le influenţeze, BNR neînţelegând mecanismele carestau în spatele scumpirilor.

Pe de altă parte, companiile petroliere au spus în repetaterânduri că politica lor de preţuri ţine cont de cotaţiileinternaţionale la produsele petroliere, dar şi de situaţiaconjuncturală din România.

Cu toate acestea, reacţia consumatorilor a fost mai puternicădecât în alte cazuri. Scumpirile au împânzit forumurile de mesajecare invitau la boicotarea activităţii companiilor petroliere,lucru care s-a şi întâmplat în anumite puncte de alimentare. "Vărugăm să fiţi solidari cu noi şi în zilele de 17, 18 şi 19 ianuarie2011 să nu intre nimeni în nicio benzinărie. Vă mulţumim şi staţiaproape, protestele vor continua!", este unul dintre mesajele careau circulat ieri pe internet.

Potrivit site-urilor companiilor petroliere, majoritatea auîncepând cu 1 ianuarie preţuri de peste 5 lei pe litru în ceea cepriveşte benzina fără plumb 95, care este de altfel şi cel maivândut tip de benzină. Depăşirea pragului de cinci lei pe litru înmajoritatea benzinăriilor a avut loc în contextul în care din primazi a acestui an accizele la produsele petroliere au fost majorate,ceea ce a avut un impact în preţul final de circa 5-6 bani pelitru.

Astfel, pentru benzina fără plumb creşterea accizei a fost de la452 de euro/1.000 de litri la 467 de euro/1.000 de litri, în timpce pentru motorină acciza a urcat de la 347 de euro/1.000 de litrila 358 de euro/1.000 de litri.

Ca urmare a acestui lucru, Petrom a scumpit toate sortimentelede benzină cu 6 bani, iar pe cele de motorină cu 5 bani. Rompetrolde exemplu a scumpit benzina cu 4 bani pe litru, iar motorina cu 5bani pe litru, tot începând cu 1 ianuarie 2011. De exemplu, laLukoil, al treilea mare jucător din industria petrolieră locală,litrul de Euroluk 95 costă 5,03 lei, în timp ce motorina Euro LDiesel se poate achiziţiona cu 4,95 de lei pe litru. La Rompetrol,al doilea mare distribuitor local de produse petroliere, benzinaEfix 95 poate fi achiziţionată cu 5,08 lei pe litru, în timp cemotorina Efix Diesel costă deja 5,03 lei/litru.

În ceea ce priveşte Petrom, cea mai mare companie locală, dupăscumpirile de la 1 ianuarie 2011, litrul de benzină Premium FărăPlumb 95 costă 4,94 de lei pe litru, iar motorina Euro Diesel 5poate fi achiziţionată cu 4,82 de lei pe litru. Cu toate acestea,chiar şi în benzinăriile Petrom, în majoritatea punctelor dealimentare benzina se vinde cu peste 5 lei pe litru, site-urilecompaniilor petroliere prezentând preţurile de referinţă. În modnormal, preţurile practicate de companiile petroliere la pompă potvaria cu Ă/-5% faţă de preţurile de referinţă afişate în funcţie delocaţia şi de traficul pe care îl generează anumite staţii dealimentare.

Pe de altă parte însă, sortimentele mai scumpe de carburanţideja se apropie de pragul de 6 lei pe litru. De exemplu, laRompetrol benzina Alto 101 costă 5,74 lei pe litru, OMV Carrera 100poate fi achiziţionată cu 5,74 de lei pe litru, iar la staţiile dealimentare Lukoil litrul de benzină Ecto '98 costă 5,51 de lei pelitru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO