Analiză

Cum comentează analiştii plusul de 0,6% pe trimestrul I

Cum comentează analiştii plusul de 0,6% pe trimestrul I

Vergil Voineagu, INS

15.05.2011, 23:57 1589

Creşterea PIB de 0,6% întrimestrul I din 2011 faţă de trimestrul IV din 2010 nu estesurprinzătoare pentru preşedintele Institutului Naţional deStatistică, Vergil Voineagu (foto), cu toate că în primele treiluni comerţul de bunuri, care este corelat cu consumul populaţieişi are o mare pondere în PIB, a fost în scădere cu aproape6%.

"Nu am fost surprins de acestrezultat. Deocamdată nu avem datele pe componente. Comerţul debunuri a scăzut într-adevăr, dar cifra de afaceri în hoteluri şirestaurante a fost mai bună", a explicat Voineagu.

Preşedintele Statisticii spune cădin primele date, aflate deocamdată în stadiu preliminar, reiesecă, din punctul de vedere al formării PIB industria a fost motorulrelansării economiei. "Dacă discutăm T1 2011 la T4 2010, industriaa fost pe plus, serviciile a fost foarte puţin pe plus mai ales caurmare a cifrei de afaceri mai bune în restaurante şi hoteluri,agricultura şi construcţiile puţin sub 100% faţă de trimestrulanterior, iar impozitele nete au fost pe plus", a explicatVoineagu.

PIB-ul se calculează în douămoduri - din punctul de vedere al formării este compus dinindustrie, cu o pondere de circa 25%, servicii - cu 50%,agricultură - cu 6%, construcţiile - cu 9% şi restul impozitenete.

Din punctul de vedere alutilizării, adică cum sunt utilizate resursele, PIB-ul este formatdin consum, investiţii şi exporturi nete, adică exporturi minusimporturi.

Din acest punct de vedere,exporturile, deşi au o pondere redusă faţă de alte ţări dezvoltate,adică de doar circa 32%, au avut o creştere de 20% an la an ceea cea imprimat creşterea întregului PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO