Analiză

Cum să plăteşti pensii cu 3,6 milioane de salariaţi în minus şi 2,2 milioane de pensionari în plus?

Autor: Iulian Anghel

27.09.2010, 23:57 26

Deficitul bugetului de pensii va ajunge anul viitor la 3,6 mld.euro, un lucru de nesuportat pentru bugetul de stat care, după cecă mai este şi sărac, este obligat să acopere găurile din bugetulasigurărilor sociale.

În 2009, deficitul bugetului de pensii a fost de 1,5 mld. euro,în acest an este preconizat la 1,7 mld. euro, iar anul viitor arputea atinge chiar şi 4 mld. euro. Asta în vreme ce, doar anultrecut, numărul salariaţiilor - adică al celor care contribuie labugetul de stat - s-a redus cu aproape 400.000, iar anul acestadeclinulpe piaţa muncii continuă.

În ultimii ani, după o majorare puternică a punctului de pensie,cheltuielile au ajuns mai mari decat veniturile care se strang lafondul de pensii. Acum bugetul de stat trebuie să alimentezebugetul deficitar al pensiilor.

În chiar perioada în care Traian Băsescu a condus ţara salariulmediu net pe economie a crescut mai încet decat pensia. Dacă înprimul an de mandat al lui Traian Băsescu pensia medie creştea cu15%, salariul mediu net a crescut cu 12%. Un an mai tarziu pensiilecreşteau cu 22%, iar salariile medii cu 17%, pentru ca, în 2007,pensiile să avanseze cu 30%, iar salariile cu 19%.

Într-adevăr, în 2007, pensiile au avansat puternic. Numărul depensionari s-a menţinut constant, în anii următori, la peste 5,7milioane de persoane, în vreme ce, cu o creştere în 2007 şi 2008,numărul salariaţilor se învarte de ani de zile în jurul cifrei de4,5 mi ioane. Salariile majorate din sectorul public au adus oîmbunătăţire considerabilă cifrei sala riului mediu pe economie.Evoluţia cheltuielilor cu personalul, în sectorul bugetar, care adepăşit anul trecut 11 mld. euro, spune totul.

Preşedintele Băsescu afirmă acum că de vină pentru ce seîntamplă în economie este perioada 2007-2008 cand liberalii, carescoseseră PD din guvern, au guvernat singuri şi au dat drumul larobinetul cu bani. Însă salariile şi pensiile au crescut şi înaintecand Traian Băsescu era în relaţii bune cu fostul premier Tăriceanuşi au continuat să crească şi după ce premier nu a mai fostTăriceanu, ci Boc.

Şeful statului conduce ţara de şase ani şi nu poate spune că nua fost prezent la tot ce se întamplă pe scena politică. Înainteaalegerilor prezidenţiale de anul trecut, şeful statului se lăuda cuchiar perioada 2007-2008, o perioadă de puternic avant economic, pecare acum o critică.

"În perioada 2004-iulie 2009 s-a realizat o consistentă creşterea salariilor şi pensiilor. Astfel, salariul mediu brut a crescut dela 818 lei la 1.901 lei, iar pensia medie de asigurări sociale destat a crescut", a spus preşedintele. Era chiar perioada în careBăsescu se pregătea să atace un al doilea mandat prezidenţial. Eraperioada în care preşedintele ar fi trebui să-l atenţioneze pepremierul Boc că trebuie luate măsuri dure de reformă. 2009 a fostun an pierdut pentru că nu s-a făcut reforma instituţiilorpublice.

Era vremea în care Băsescu şi Boc dădeau asigurări că pensiileşi salariile vor fi plătite indiferent ce ar fi. A fost perioada încare pensiile au continuat să crească. Preşedintele Băsescu a fostmartorul tuturor acestor lucruri, aşa cum este de şase ani de candconduce Romania.

La preluarea mandatului, la începutul lui 2009, Boc a anunţatmăsuri dure de reformă.

Dar restructurarea agenţiilor guvernamentale a fost decisă abiaîn august şi realizată abia anul acesta. Ce mai constată TraianBăsescu? Că la începutul lui 2010 în instituţiile publice localecheltuielile au crescut cu 20% şi că, în ciuda crizei şi a decizieiguvernului de a merge pe măsuri de austeritate, sau dat sporuri şial 13-lea salariu.

Dacă lucrurile merg prost acum niciunul dintre cei care auguvernat nu se poate de roba de răspundere. Se întamplă pentru căsau luat decizii politice greşite, că pensiile au fost majoratecand nu trebuia sau că primul anunţ pe care l-a făcut Emil Boc lapreluarea mandatului a fost acela că CAS se majorează.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO