Companii

Pe ce se duc banii românilor? Cum se împart cheltuielile de consum

Pe ce se duc banii românilor? Cum se împart...

Autor: Cristina Roşca

11.01.2015, 10:30 1446

Mai bine de 70% din cheltu­ielile lunare de consum ale unei gospodării din Româ­nia merg către alimente, utilităţi şi carburanţi. La polul opus, cei mai puţini bani rămân pentru educaţie, 0,5%. Astfel, cheltu­ielile totale medii de consum per gospodărie în România sunt de 1.603 lei, din care 662 de lei sunt folosiţi pen-tru achiziţiile de mâncare, 120 de lei pentru combustibil, în timp ce pentru sănătate rămân doar 75 de lei, iar pentru educaţie 8 lei, potrivit calculelor ZF pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) aferente trimestrului al doilea din 2014. Cheltuielile totale de consum repre­zintă cea mai mare pondere în totalul cheltuielilor, urmate de taxe, impozite, investiţii şi altele.

„Cheltuielile efectuate de gospodării pentru sănătate (4,7% din cheltuielile de consum) şi mai ales cele pentru educaţie (0,5%) au înregistrat un nivel scăzut în special din cauza faptului că pentru satisfa­cerea acestor nevoi ale membrilor gospo­dăriilor se utilizează în cea mai mare parte servicii publice, de care aceştia beneficiază în cadrul sistemului de asigurări sociale sau gratuit“, potrivit publicaţiei Veniturile şi consumul populaţiei, realizată de INS cu date pentru trimestrul doi din 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO