Analiză

Cum vede FMI viitorul economiei romanesti si in cati ani ne revenim. Cum comentati?

Cum vede FMI viitorul economiei romanesti si in cati ani ne revenim
25.02.2010, 00:00 280

Reducerea deficitului bugetar spre tinta de 31,9 mld. lei (5,9%din PIB proiectat) convenita cu FMI pentru acest an se vacuantifica in principal in trimestrul al treilea, canddezechilibrul fiscal trebuie sa scada cu 4,8 mld. lei fata denivelul din aceeasi perioada a anului trecut.

Jumatate din bani, cei care se vor duce la Ministerul deFinante, vor fi destinati acoperirii deficitului bugetar, iarcealalta jumatate vor fi destinati politicii monetare coordonata debanca centrala.

Ajustariledin celelalte trei trimestre sunt mult mai restranse, princomparatie cu perioada iulie-septembrie.

Guvernul a convenit cu FMI reducerea deficitului bugetar inacest an la 31,9 mld. lei, de la 36,1 mld. lei in 2009, cu tinteindicative de deficit acumulat de 8,25 mld. lei, 15,54 mld. lei,21,8 mld. lei, respectiv 31,9 mld. lei pentru finalul celor patrutrimestre.

In 2008, deficitul bugetar se plasa la 8,3 mld. lei la sfarsitulprimului trimestru, 14,456 mld. lei in primul semestru, 25,563 mld.lei pentru primele noua luni, respectiv 36,1 mld. lei pe ansamblulintregului an.

Astfel, deficitul bugetar ar urma sa scada in primul trimestrucu 250 mil. lei, de la 8,3 mld. lei la 8,25 mld. lei, si sa creascain cel de-al doilea cu 1,14 mld. lei, de la 6,15 mld. lei la 7,29mld. lei.

In ultimul trimestru al anului, indicatorul ar trebui sacoboare, potrivit obiectivelor convenite cu FMI, cu 438 mil. lei,de la 10,538 mld. lei la 10,1 mld. lei.

Trimestrul al treilea insa ar trebui sa aduca cea mai marecorectie a deficitului bugetar, de 4,847 mld. lei, de la 11,107mld. lei la 6,26 mld. lei.

Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI pentru acordareatranselor III si IV din imprumut sa reduca in 2010 cheltuielile depersonal cu 0,2% din PIB prin disponibilizari din sectorul public,o economie similara urmand sa fie obtinuta prin diminuarea platilorcu orele suplimentare si prime.

Angajamentul de a reduce in continuare cheltuielile de personala fost inclus in scrisoarea de intentie la acordul cu FMI.

"Bugetul pe anul 2010 isi propune sa realizeze un deficit fiscalde 5,9% din PIB. Aceasta presupune o ajustare de 2% din PIB intermeni structurali. Dupa cum se anticipa in septembrie,majoritatea masurilor menite sa duca la acest deficit vor fi pepartea de cheltuieli (aproximativ 80% din ajustarea totala fata deproiectia de baza)", se arata in document.

Guvernul se angajeaza sa introduca masuri de reducere incontinuare a cheltuielilor cu salariile.

In plus, sunt asumate o inghetare a tuturor salariilor cuexceptia salariilor minime (pentru a realiza o economie de 0,3% dinPIB), o continuare a politicii de inlocuire doar a unui angajat din7 care parasesc sistemul si reducerea platii orelor suplimentare sia primelor (0,2% din PIB), insotite de modificari structurale dereducere a numarului de salariati in sectorul public (0,2% dinPIB).

Economiile rezultate din aplicarea legii pensiilor, datoritaunei baze mai mari de contributii, unui control mai bun alrevendicarilor frauduloase de pensii de invaliditate si a unuinumar mai mic de pensionari anticipate, ar trebui sa se situeze, inestimarea Guvernului, la 0,1% din PIB.

Documentul releva totodata ca se asteapta ca o inghetare acheltuielilor cu bunuri si servicii, a pensiilor (cu exceptiapensiei sociale minime) si a anumitor transferuri, precum si unelereduceri ale cheltuielilor cu bunurile si serviciile urmare areorganizarii agentiilor de stat sa conduca la economisirea a inca1,1% din PIB.

Pe partea de venituri, un impozit pe cifra de afaceri adistribuitorilor de medicamente (0,1% din PIB) si rambursareaimprumuturilor nete acordate vor contribui cu 0,6% din PIB subforma de venituri suplimentare.

"In cazul in care aceste masuri nu genereaza consolidareaprevazuta, suntem de acord sa implementam masuri suplimentaremenite sa acopere orice eventuala diferenta anticipata. Pentru acompleta consolidarea fiscala, suntem ferm hotarati sa imbunatatimmodul de gestionare a datoriei publice in 2010", afirma Guvernul inscrisoarea transmisa FMI.

Executivul promite totodata ca va lucra la imbunatatireaprofilului de maturitate al datoriei publice si va crea un tampon(buffer) financiar in prima jumatate a anului, pentru a evitapresiunile financiare sezoniere.

Criteriile specifice de politica economica incluse in documentprevad reducerea nominala a cheltuielilor cu bunurile si serviciilecomparativ cu anul 2009, reducerea cheltuielilor cu salariile insectorul public pana la 8,7% din PIB in 2010, cu inghetareasalariilor nominale la nivelul de la sfarsitul anului trecut (cuexceptia angajatilor care primesc salariul minim), precum siinghetarea nominala a pensiilor, cu exceptia pensiilor minime carepot fi indexate cu inflatia.

"In cazul in care masurile preconizate nu genereaza consolidareafiscala estimata, vor fi aplicate masuri suplimentare", esteanuntat in document.

Guvernul a garantat totodata adoptarea de catre Parlament aLegii responsabilitatii fiscale pana la sfarsitul lunii martie,astfel incat Consiliul Fiscal sa fie integral operational pana lafinele lunii aprilie, introducerea pana la sfarsitul lunii martie aunui sistem eficace de supraveghere a companiilor de statmonitorizate, adoptarea in Parlament inainte de sfarsitul luniiiunie a legislatiei privind imbunatatirea controlului asupracheltuielilor autoritatilor locale.

Aceasta legislatie va stabili pentru administratia locala normede cost pentru cheltuielile cu bunurile si serviciile, precum sipentru costurile de personal, va interzice transferul de resurse dela cheltuieli de capital catre cheltuieli curente si va intaricontrolul autoritatilor centrale asupra celor locale prinintroducerea unui control ex-ante al cheltuielilor.

Pana la sfarsitul lunii mai vor fi adoptate masuri concrete de"suprimare" a blocajelor si intarzierilor, pentru accelerareaprocesului de absorbtie a fondurilor structurale UE, Guvernulurmand sa elaboreze un raport pana in februarie 2011 cu progreseleinregistrate in absorbtia fondurilor UE, iar pana la sfarsitullunii iunie va fi adoptat un acord multianual de performanta intreMinisterul Transporturilor si agentii, care sa includa obiective deinvestitii si resursele preconizate.

"Acordul de performanta va trebui sa stabileasca un cadru clarde asumare a raspunderii si sa reduca interferentele politice,precum si schimbarile frecvente de prioritati", se arata indocument.

Executivul va initia si o "analiza functionala" a administratieipublice realizata in doua etape, cu cate 6 ministere sau alteinstitutii guvernamentale, si va adopta cadrul bugetar pe termenmediu pentru perioada 2011-2013 inainte de sfarsitul lunii mai. Adoua etapa a analizei va fi initiata inainte de jumatatea luniioctombrie si trebuie finalizata pana la sfarsitul lunii martie2011.

Strategia de consolidare a finantelor publice prin reducereacheltuielilor, asumata de autoritati pentru 2010, prezinta riscurisemnificative, avand in vedere dificultatile intampinate in trecutla aplicarea reformelor dificile,mai ales in zone precum salarizarea din sistemul public sipensiile.

In 2012 revenim la nivelul din 2008 (evolutieprocentuala a PIB fata de 2008 a 100%, in euro)

Analistii Erste Bank se asteapta ca Produsul Intern Brut (PIB)al Romaniei sa atinga nivelul maxim inregistrat inainte deizbucnirea crizei nu mai devreme de 2012. Banca estimeaza caeconomia va crestere cu 1,9% anul acesta si cu 3% in 2011.

Prognozele RBS Bank sunt mai optimiste si asteapta o revenire aPIB-ului nominal la 137,7 miliarde de euro in 2011, usor pestenivelul inregistrat in 2008. Pentru anul acesta, banca estimeaza ocrestere cu 0,8% a economiei, pana la 124 de miliarde de euro.

Mult mai optimisti sunt analistii ING Bank, care vad in 2011 unPIB nominal de 149 miliarde de euro, fata de 137,1 miliarde de eurocat s-a inregistrat in 2008. ING estimeaza o crestere a economieicu 1,6% anul acesta.

Si Raiffeisen Bank se asteapta ca economia sa revina la nivelulinregistrat inainte de criza pana la sfarsitul lui 2011. Analistiibancii estimeaza o crestere a economiei cu 1% anul acesta si cu3,5% in 2011. La sfarsitul anului viitor, PIB-ul nominal ar urma saajunga la 146,5 miliarde de euro, potrivit Raiffeisen.

Somajul stagneaza la nivelul din 2009

FMI se asteapta la o rata a somajului de 7,9% in decembrie anulacesta, similara cu nivelul inregistrat la sfarsitul lui 2009,urmand ca somajul sa coboare pana la 6% la finalul anuluiviitor.

Analistii bancilor locale sunt insa mai pesimisti, prognozeleacestora privind somajul la finalul acestui an indicand un nivel depana la 10%.

In 2011, analistii se asteapta insa ca firmele sa reiaangajarile si vad un somaj de 8,3-8,5% la sfarsitul anului.

Somajul a crescut rapid pe parcursul anului trecut, de la 4,3%in decembrie 2008 la 7,8% in decembrie anul trecut, arata dateleANOFM. Circa 80% din cei care si-au pierdut locul de munca in 2009provin din mediul privat.

Economistii estimeaza ca anul acesta rata somajului va creste pefondul concedierilor din administratia publica, dar si inconditiile in care economia isi va reveni doar treptat dinrecesiune, fortand companiile sa adopte noi masuri de reducere acheltuielilor.

Creditarea revine greu, iar economiile scad

Economiile populatiei si ale companiilor vor scadea usor anulacesta pana la 30,7% din PIB, fata de 31,5% din PIB in 2009, inconditiile in care veniturile persoanelor fizice si cifrele deafaceri ale firmelor vor continua sa se ajusteze si in perioadaurmatoare, potrivit FMI.

Depozitele constituite de rezidenti la banci au crescut anultrecut cu 10,8%, pana la 167,7 mld. lei (39,7 mld. euro), pe fondulunui sentiment de prudenta din partea acestora, dar si inconditiile in care 2009 a adus din nou dobanzi anuale de douacifre. Investitiile straine directe ar urma sa revina pe cresterein 2010 dupa ce anul trecut s-au redus aproape la jumatate fata de2008. In schimb, creditarea sectorului privat - care a stagnat anultrecut - va reveni mult mai greu la ritmurile de crestere din aniianteriori, arata datele FMI. Si analistii se asteapta ca bancile sareia mult mai greu creditarea, apreciind ca anul acesta finantarilevor merge mai degraba la companii decat la persoanele fizice.

Venituri mai mari la buget, cheltuieli inscadere

Veniturile la bugetul de stat vor urca la 31,3% din PIB in 2010,comparativ cu 30,8% anul trecut, in conditiile in care si economiava inregistra o crestere de 1,5%, potrivit raportului de evaluare aRomaniei publicat de FMI.

Fondul se asteapta la o crestere a veniturilor statului dupa cein anul trecut incasarile la buget s-au redus ca pondere in PIB cucirca doua puncte procentuale, fortand Guvernul sa se imprumuteagresiv de pe piata bancara interna. Astfel, creditul guvernamentals-a dublat in ultimul an , ajungand la sfarsitul lunii ianuarie la49,6 miliarde de lei.

Deficitul bugetar a ajuns in aceste conditii la 7,3% anultrecut, fata de 4,9% in 2008 si 3,1% in 2007. In acelasi timp,cheltuielile bugetare vor scadea anul acesta pana la 37,3% din PIB,adica sub nivelul din 2008. Guvernul a agreat cu FMI si ComisiaEuropeana un program de reducere a cheltuielilor publice, ceea cear putea atrage disponibilizarea catorva zeci de mii de functionarianul acesta si in 2011.

Deficitul bugetar urmeaza sa scada la 4,9% din PIB anul acestasi 4,4% din PIB in 2011. Datoria publica va continua sa creasca siin urmatorii doi ani, urmand sa ajunga la 33% din PIB in decembrie2011, fata de 27,5% din PIB la sfarsitul anului trecut, potrivitestimarilor FMI. Nivelul datoriei publice este inca scazutcomparativ cu alte state europene, dar analistii spun caingrijorator este ritmul de crestere al acesteia. Si analistiibancilor locale se asteapta la o crestere a datoriei publice panain jurul a 30% din PIB in 2011. Ciprian Botea

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO