Analiză

Dacă pui de-o parte banii de-o bere în fiecare zi, în 40 de ani poţi strânge bani de-o pensie

Dacă pui de-o parte banii de-o bere în fiecare zi, în...

Autor: Andrei Chirileasa

25.05.2013, 14:08 9170

Economisirea nu este doar pentru bogaţi. Oricine ar trebui ca în perioada vieţii active să aloce o parte cât de mică din venituri pentru pensie, pentru ca să nu ajungă să depindă de pensia de la stat sau de bunăvoinţa copiilor sau a altor rude.

Majoritatea tinerilor până în 30 de ani nici nu-şi pun problema economisirii, pe principiul "trăieşte clipa" sau "oricum n-o să prind pensia". Astfel, majoritatea când îşi comandă a doua bere nu se gândesc că acei bani puşi zilnic în puşculiţă, iar la final de lună într-un depozit bancar, pot ajunge în 40 de ani să strângă o sumă importantă.

De exemplu, punând 100 de lei în fiecare lună la bancă (3,33 lei pe zi, cam preţul pentru o bere), de la 25 de ani până la 65 de ani, la o dobândă medie de 5% pe an, poţi ajunge după 40 de ani să ai în cont 153.000 de lei. Ceea ce este destul de mult, având în vedere că tu depui în total 48.000 de lei, iar restul de 105.000 de lei sunt dobânzile acumulate de la bancă.

Presupunând că atunci când împlineşti 65 de ani nu mai economiseşti şi vrei să beneficiezi de aceşti bani, ai mai multe soluţii. Poţi opta de exemplu să primeşti lunar o sumă de bani şi să ţii în continuare banii la bancă. Presupunând că dobânda rămâne de 5% pe an, suma de 153.000 de lei îţi aduce în fiecare lună, doar din dobândă, o rentă de 630 de lei. Astfel, dacă te mulţumeşti cu o "pensie" de 630 de lei, suma adunată în cont nu va scădea, astfel că poţi lăsa banii moştenire.

Dacă vrei să retragi 1.000 de lei pe lună, banii din cont vor scădea cu timpul, dar îţi vor ajunge până la 85 de ani. Dacă vrei 2.000 de lei pe lună, atunci banii vor scădea mai repede şi-ţi vor ajunge aproape opt ani, adică până la 73 de ani, adică suficient dacă eşti bărbat.

Speranţa medie de viaţă în România este de 69,6 ani pentru bărbaţi şi de 77,3 ani pentru femei.

În cazul în care vrei o pensie de "barosan" de 5.000 de lei pe lună, atunci vei trăi "pe picior mare" doi ani şi nouă luni, după care banii se vor epuiza.

 

DAR... să nu crezi că din această sumă (153.000 de lei) vei avea o pensie îndestulătoare. Deoarece inflaţia erodează câştigurile din economisire.

În general, dobânzile bancare sunt puţin mai mari decât inflaţia. Astfel, dacă dobânda medie la bancă pe perioada economisirii va fi de 5% pe an, atunci s-ar putea ca 4% să fie inflaţie, altfel spus creşterea preţurilor.

Astfel, luând exemplul de la început cu berea de 3,33 lei, dacă preţul creşte cu 4% pe an, după 40 de ani aceeaşi bere va costa 16 lei. Astfel, ca să poţi bea o bere în fiecare zi, vei cheltui 480 de lei pe lună.

Totuşi, dacă alegi varianta de mijloc şi retragi de la bancă 2.000 de lei pe lună, atunci, pe lângă berea respectivă vei mai putea să-ţi cumperi şi un hamburger, cartofi prăjiţi şi seminţe, deci una peste alta tot faci o afacere mai bună.

Deşi probabil că doctorul nu-ţi va da voie nici să bei bere şi nici să mănânci hamburgeri, iar banii tăi oricum se vor duce pe medicamente.

Deci pentru a avea în cont suficienţi bani cât să-ţi asiguri o pensie confortabilă, probabil va trebui să economisteşti mai mult. De exemplu, la 200 de lei economisiţi pe lună, la aceeaşi debândă de 5% pe an, vei avea 306.000 de lei.

 

Aceste calcule sunt însă pur teoretice, deoarece:

1.Dobânzile nu sunt fixe, ci fluctuează de la lună la lună, în funcţie de evoluţia economiei. În prezent, dobânzile la lei la majoritatea băncilor sunt în jurul a 5% pe an, dar tendinţa din ultimii ani este de scădere. În alte ţări, dobânzile au coborât în ultimii ani la 1-2%, iar în unele cazuri băncile oferă chiar dobânzi negative, adică îţi iau bani ca să-ţi ţină banii în depozite. Nimeni nu poate prevedea care va fi tendinţa pe termen lung.

2.Calculele nu ţin seama nici de comisioanele bancare sau de impozitul pe veniturile din dobânzi, care pot să scadă suma finală obţinută.

3.Termenul de 40 de ani este foarte lung, iar în această perioadă pot apărea falimente de bănci, schimbări politice şi legislative, naţionalizări, războaie şi alte evenimente neprevăzute, în urma cărora poţi pierde toţi banii din bancă sau doar o parte.

 

Totuşi, în teorie, dacă mediul economic nu se schimbă dramatic, economisirea pentru pensie este o opţiune care ar trebui luată în calcul de oricine.

 
 

Cum sa-ti faci bani de pensie economisind o bere pe zi (3,33 lei)

 

Suma economisita zilnic

3,33 lei

Suma economista lunar

100 de lei

Perioada de economisire

40 de ani

Dobonda medie (pe an)

5%

Suma totala depusa

48.000 de lei

Suma disponibila in cont dupa 40 de ani

153.000 de lei

Cat castigi lunar din dobanda dupa 40 de ani (la 5% pe an)

630 de lei

Cati ani poti beneficia de o pensie lunara de 1.000 de lei

21 de ani

Cati ani poti beneficia de o pensie lunara de 2.000 de lei

8 ani

Cati ani poti beneficia de o pensie lunara de 5.000 de lei

2 ani si 9 luni

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO