Analiză

Deloitte: 11% din membrii consiliilor de administraţie ale marilor companiilor listate din România sunt femei

Deloitte: 11% din membrii consiliilor de administraţie...

Autor: Adelina Mihai

16.07.2015, 14:09 423

România se înscrie în media globală în ceea ce priveşte prezenţa femeilor în consiliile de administraţie ale marilor companii listate, având în vedere că rata prezenţei feminine în rândul administratorilor este de 11%, arată un raport al companiei de consultanţă fiscală şi audit Deloitte.

La nivel global, numărul femeilor care ocupă poziţii în consiliile de administraţie ale companiilor este în creştere, însă numărul celor care prezidează consiliile rămâne scăzut. Femeile ocupă în prezent 12% din poziţiile în cadrul consiliilor de administraţie şi doar 4% din funcţiile de lideri ai consiliilor, arată studiul Deloitte.

„Femeile continuă să fie insuficient reprezentate în consiliile de administraţie ale companiilor, având în vedere obiectivul de 40%. De altfel, procentul reprezentat de aceste femei a scăzut la un nivel critic în ultimii câţiva ani. Îmbunătăţiri vizibile au existat în sectorul financiar, precum şi în cadrul companiilor listate, deoarece acestea se supun celor mai multe reglementări în ceea ce priveşte guvernanţa corporativă”, a spus Adriana Lobda, Partener Deloitte România.

Raportul Deloitte mai arată că statele europene cel mai bine dezvoltate din punctul de vedere al diversităţii de gen în consiliile de administraţie sunt Norvegia, Franţa, Suedia şi Italia. Ţările cu cele mai ridicate procente de femei aflate la conducerea consiliilor sunt Italia (22,2%), Norvegia (18,2%) şi Austria (9,1%), iar statele cu cele mai multe femei în consilii de administraţie sunt Norvegia (36,7%), Franţa (29,9%) şi Suedia (24,4%).

De asemenea, cercetarea mai arată că în România femeile însumează  9,7% din directorii non-executivi ai companiilor mari listate  şi 25,4% din executivii seniori ai marilor companii listate.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO