Analiză

Economia a aterizat, arata datele INS

04.03.2009, 18:36 15

Produsul Intern Brut (PIB) a inregistrat in ultimul trimestru al anului trecut un avans de 2,9%, ca urmare a scaderii puternice din industrie si a reducerii vanzarilor din comert, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Aceasta este cea mai redusa crestere trimestriala din ultimii trei ani si cel mai prost trimestru patru din ultimii opt ani.
Incetinirea activitatii economice pe final de an a determinat o crestere economica de doar 7,1% anul trecut, fata de 7,9% cat erau estimarile. Primele trei trimestre din 2008 au fost un record pentru Romania: PIB-ul a crescut cu 8-9%.
Analistii au pus in discutie la jumatatea anului trecut supraincalzirea economiei romanesti si riscul unei aterizari dure, adica o ajustare dramatica a cresterii PIB-ului, insa declaratiile autoritatilor erau optimiste. "Nu exista niciun risc de aterizare dura a economiei", spunea Cristian Popa, viceguvernator al BNR, anul trecut in mai. Scenariul unei reveniri usoare a PIB-ului pana la nivelul potential si sustenabil de 5-6% era cel inaintat de oficialii romani.
"Nu ne asteptam la o scadere atat de pronuntata a industriei in ultimele doua luni ale anului trecut", spune Ion Ghizdeanu, seful Comisiei Nationale de Prognoza. Industria a scazut cu -7,7% in ultimele trei luni din 2008, iar comertul cu amanuntul a inregistrat o crestere de doar 3,4%.
"Acest rezultat nu este o surpriza pentru noi", spune Nicolae Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank Romania. "Ne asteptam chiar la un avans al PIB-ului de 2,5% in trimestrul patru. Dar nu trebuie sa dramatizam aceste cifre. Am publicat aceste prognoze nu ca sa speriem lumea, ci pentru ca trebuie sa fim cat mai realisti. Trebuie sa punem accent pe masurile care trebuie luate pentru a reduce aceasta contractare a economiei. Intr-adevar, este o aterizare dura, dar haideti sa vedem ce putem face", spune Chidesciuc, care a prognozat pentru anul acesta un curs mediu de 4,7 lei/euro, estimare contestata in prezent de oficialii BNR.
Agricultura si constructiile au avut o crestere de peste 18% in ultimul trimestru din 2008, ceea ce a mai compensat din declinul din celelalte sectoare: industrie si comert.

Cititi in pagina 12 cine considera ca economia romaneasca a avut o aterizare dura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO