Analiză

Europa în lung şi-n lat: Măsurile de austeritate adoptate de statele UE

Europa în lung şi-n lat: Măsurile de austeritate adoptate de statele UE

Autor: Cristina Roşca

29.09.2010, 23:59 66

De teamă să nu devină victimele unei crize similare celei dinGrecia, guvernele europene se întrec în adoptarea de măsuri deausteritate, care mai de care mai draconice, pentru a reducedeficitele bugetare şi datoriile publice şi pentru a nu pierdecomplet încrederea investitorilor.

România nu a urmat exemplul statelor din regiune, care auînceput să taie cheltuielile, să îngheţe salariile şi pensiile şisă majoreze taxele imediat după ce au încheiat acorduri cu FondulMonetar Internaţional. Amânarea a costat şi la mai bine de un an dela încheierea acordului cu Fondul, autorităţile de la Bucureşti aufost nevoite să anunţe măsuri mai drastice decât restul statelordin regiune.

În Ungaria salariile bugetarilor au fost îngheţate şi s-aeliminat a 13-a pensie, iar în Letonia, deşi s-au redus salariileangajaţilor din sectorul public cu 25%, pensiile au rămasnemodificate.

Măsurile adoptate de Ungaria şi Letonia au avut deja rezultate.Astfel, în cazul statului baltic, ca urmare a măsurilor impuse,menite să micşoreze cheltuielile bugetare cu echivalentul a 10% dinPIB, deficitul bugetar a scăzut de la 12% din PIB în perioada2007-2008 la 9% anul trecut.

În cazul Ungariei, deficitul bugetar a ajuns la 4% din PIB,fiind una dintre cele mai reduse valori de la nivel european. Încazul Ungariei s-au luat măsuri şi pe partea de fiscalitate, pentrumajorarea veniturilor. Astfel, TVA-ul a fost majorat de la 20 la25%. Noul guvern instalat la Budapesta în luna aprilieintenţionează însă să reducă taxele pentru a anima creştereaeconomică. Autorităţile denunţă măsurile de austeritate impuse depredecesori. Primul-ministru Viktor Orban spune că nu poateraţionaliza bugetul dacă economia nu a revenit pe creştere.Deficitul bugetar urmează a fi redus în timp.

Nu doar statele est-europene au probleme cu deficitul bugetar şidatoria publică. Spania, Portugalia şi Italia au anunţat la rândullor măsuri de austeritate. Marea Britanie, cea mai nouă ţarăintrată în această cursă contra cronometru, a anunţat majorarea TVAla 20% din ianuarie 2011.

Chiar şi Germania, cea mai puternică economie europeană, vrea săfacă economii de 80 mld. euro în perioada 2011-2014. Numai anulviitor cheltuielile vor fi reduse până la un nivel de 307,4 mld.euro, în scădere cu 3,8% faţă de 2010.

Toate statele europene adoptă măsuri pentru a opri escaladareacrizei ce macină zona euro în principal şi Uniunea Europeană prinextindere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO