Analiză

Exclusiv online: Care este secretul Budapestei pentru a atrage turişti

Care este secretul Budapestei pentru a atrage turişti

Care este secretul Budapestei pentru a atrage turişti

22.06.2010, 23:35 145

Budapesta a devenit în ultimii ani una dintre destinaţiilepreferate ale românilor , în special pentru city break-uri. Esteuşor de ajuns, preţurile sunt similare celor din Bucureşti, însădiferenţa este că budapestenii chiar se pot mândri că au avut grijăsă-şi dezvolte turismul. Pe lângă clasicele obiective turisticeconstruite în stil secesionist sau baroc din centrul istoric alcapitalei ungare, turiştii se pot bucura de experienţe culinaretradiţionale sau pot alege să facă o croazieră pe Dunăre. "Preţulunei croaziere pleacă de la 20 euro şi poate ajunge la 30 de euro,depinzând de numărul de turişti. Masa festivă este inclusă, astfelcă este mult mai plăcut pentru turişti să savureze cina, spreexemplu, într-o plimbare pe Dunăre, decât să meargă într-unrestaurant clasic", spune Ildiko Szabo, un ghid din Budapesta. "Omare parte din turiştii noştri sunt români, iar aceştia suntextremi de civilizaţi, nu am avut niciun fel de probleme cu ei",explică Szabo, care s-a născut în Târgu Mureş.

O prăjitură la o cafenea cochetă sau figurine dinmarţipan?

O locaţie deosebit de interesantă, boemă, care păstrează izul deînceput de secol al XX-lea este New York, legendera cafenealiterară care împarte aceeaşi clădire cu hotelul de lux al lanţuluiBoscolo. Mai departe, în Bastionul Pescarilor, se află şi un mic şicochet muzeu al marţipanului, unde intrarea costă doi euro şi undeturiştii pot admira figurine realizate din delicioasa pastă demigdale.

Având în vedere că Ungaria nu dispune de ieşire la mare, iarsingurele locaţii în care se poate face plajă sunt la câteva sutede kilometri de Budapesta (cum este, spre exemplu, Lacul Balaton),investitorii din capitala ungară au profitat de această situaţie.La marginea oraşului, în acelaşi complex în care se află şi unhotel Ramada de patru stele, a fost inagurat în 2008 parcul acvaticde distracţii Aqua Resort, cel mai mare de acest tip din sud-estulEuropei. "Intrarea în parcul acvatic costă zece euro pe zi", spuneKrisztina Keresztes, director de vânzări în cadrul complexului.

Pentru cei care vor însă să se desprindă de Budapesta, care laorele de vârf seamănă destul de mult cu Bucureştiul în privinţaaglomeraţiei, există destule locuri care merită vizitate şi înafara capitalei. Oraşul medieval Sfântul Andrei, sau Szentendre înlimba maghiară, este considerat citadela artiştilor plastici şiseamănă foarte mult cu Sighişoara. "Tot timpul am avut vizitatori,fie ei maghiari sau străini, pentru că lumea încearcă să scape deaglomeraţia din Budapesta", spune Lukacs, care deţine un magazin desuveniruri pe strada principală din Szentendre. "Produsele sunt îngeneral manufacturate, iar preţurile sunt mai mici decât încapitală", explică Lukacs, arătând un paralelipiped de cristalinscripţionat cu Parlamentul din Budapesta, pentru care cere 800 deforinţi (3 euro), faţă de 1.200-2.400 de forinţi (4,3 - 5 euro) câtcostă el pe strada Vaci, cea mai faiomoasă arteră comercială şi depromenadă din capitala ungară.

O altă variantă pentru cei care vor să viziteze împrejurimilecapitalei sau vor să-şi petreacă o zi în aer liber este ferma BodorMajor, situată pe insula Szentendre, la puţini kilometri distanţăde Budapesta. Ferma organizează de la programe artistice cu dresuride cai, până la plimbări cu căruţa până la malul Dunării şi mesespecific ungureşti, puternic condimentate, de la care nu lipseşte,bineînţeles, supa de gulaş. "Intrarea pentru vizitarea fermei costăun euro, un preţ simbolic. În general vin unguri, însă avem şiturişti străini, care vin în special din Germania. De asemenea,primim şi o serie de copii veniţi în tabere şcolare. Organizăm desărbători diverse momente tradiţionale, cum este tăierea porculuiînainte de Crăciun. Mulţi dintre turiştii noştri occidentali vădpentru prima oară anumite animale pe care le-au văzut doar lateleizor. Sâmbăta aceasta (19 iunie - n.r.) am primit aproximativ150 de turişti", potrivit unui reprezentant al fermei BodorMajor.

Exodul maghiarilor din România la Budapesta

Mulţi maghiari din Ardeal au preferat să părăsească România şisă se stabilească în Ungaria astfel că, nu de puţine ori, turiştiiromâni nu mai trebuie să apeleze la limba engleză sau maghiarăpentru a comanda o supă de gulaş sau pentru a cumpăra forinţi de lacasele de schimb.

"Sunt din Braşov şi am terminat facultatea în Bucureşti, însă amales să vin la Budapesta pentru că există mult mai multeoportunităţi decât în România. Aici, dintr-un salariu mic spremediu, cum este cel de chelner, reuşeşti să-ţi plăteşti şi chiriaşi utilităţile, dar mai rămâi şi cu ceva bani", spune unul dintrechelnerii de la Borkatakomba, sau Catacomba Vinului, o cramăcompusă din mai multe vinoteci subterane, care oferă pe lângămâncărurile şi băuturile tradiţionale, şi adevărate spectacole cumuzică şi dansuri folclorice adaptate în funcţie de naţionalitateaclienţilor care trec pragul restaurantului. "În general, vingrupuri organizate. Am avut plăcerea să-l cunosc şi pe Ion Iliescu,atunci când a venit la masă la Borkatakomba cu încă 70 deinvitaţi", mai spune chelnerul de la crama ungurească.

Suntem în plin sezon estival şi Budapesta pregăteşte turiştilornoi surprize. Una dintre ele este cel mai mare eveniment de muzicădin Budapesta, Festivalul Sziget, care va începe în luna august.Printre trupele care vor concerta anul acesta se numără IronMaiden, Muse şi 30 Seconds to Mars.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO