Analiză

Finala Europa League: un "desant" de o zi pentru 20.000 de fani spanioli. Zece întrebări şi răspunsuri despre finală

Finala Europa League: un „desant“ de o zi pentru 20.000 de fani spanioli

Finala Europa League

Autor: Gabriel Razi, Andrei Cîrchelan

04.05.2012, 00:22 3231

"Ambele echipe au primit câte 9.000 de bilete fiecare. În mod nor­mal, cea mai mare par­te a suporterilor va ateriza la Bucureşti în ziua meciului şi va pleca imediat după meci. Suporterii nu vor rămâne în Bucureşti în noaptea de după meci", explică Paul Zaharia, purtătorul de cuvânt al Federaţiei Române de Fotbal.

Hotelurile, restaurantele şi taximetriştii vor fi marii câştigători locali ai finalei Europa League de pe 9 mai.

În bani, înca­sările totale în urma finalei urmează să se ridice la aproximativ 30 mili­oane de euro, potrivit unor calcule ale Zia­rului Financiar.

Periplul celor mai mulţi dintre suporterii spanioli la Bucureşti va începe pe aeroportul Henri Coandă, acolo unde vor ateriza 80 de chartere într-o singură zi.

"Aşteptăm 20.000 de persoane, din care 18.000 vor veni cu zboruri charter, majo­ritatea în aceeaşi zi cu meciul, dar o parte din suporteri vin şi cu pachete turistice. Acestor suporteri li se adaugă şi alte câteva mii care vor sosi cu alte curse de linie din mai multe destinaţii din vestul Europei", spune Va­lentin Iordache, purtătorul de cuvânt al aeroportului Henri Coandă.

Finala Europa League majorează astfel traficul zilnic al aeroportului cu 42% faţă de media zilnică din 2011.


Niciunul dintre locurile din interiorul Arenei Naţionale nu mai este disponibil, toate cele 55.000 de bilete fiind epuizate de câteva luni. Aproximativ 20.000 de bilete au fost cum­părate în 36 de ore de români la începutul acestui an


Taximetriştii scot 1 milion de euro

Primii bani pe care îi vor cheltui în România suporterii spanioli vor merge în conturile taximetriştilor. Fiecare transpor­tator din Bucureşti şi Ilfov va încasa în medie 100 de euro în ziua de 9 mai, de două ori mai mult decât într-o zi normală în această perioadă, estimează Radu Viorel, preşedintele Asociaţiei pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi.

"Cred că încasările se vor dubla în ziua finalei. Plusul va veni odată din afluxul de cetăţeni străini, dar şi din plusul de români din provincie care vor veni în Bucureşti cu ocazia finalei. În general, un taximetrist câştigă apro­ximativ 200 de lei pe zi. Încasările pe 9 mai vor fi cu siguranţă mult mai mari, între 400 şi 500 de lei." În Bucureşti şi Ilfov sunt apro­xi­mativ 11.000 de taximetrişti.

Per total, cu oca­zia finalei taximetriştii vor strânge în con­turi într-o singură zi un milion de euro, potrivit calculelor ZF.

Atletico Madrid are deja în palmares cupa UEFA

Clubul Atletico Madrid a câştigat de nouă ori cupa Spaniei şi tot de nouă ori campionatul iberic. În 1996 clubul a câştigat şi cupa şi campionatul. Printre trofeele câştigate de Atletico Madrid se mai numără şi cupa şi supercupa UEFA. Atletico Madrid a fost fondat în 1903 de trei tineri basci care au văzut în el o ramură mai tânără a echipei lor din copilărie, Atletico Bilbao. Cei mai buni marcatori ai Atletico Madrid în sezonul 2011-2012 sunt Falcao (22 goluri), Adrian, Dominguez (3), Diego (3) şi Salvio (3).




Bilbao are 24 de cupe ale Spaniei în vitrina clubului

Clubul basc Athletic din Bilbao a câştigat de 24 de ori cupa Spaniei, de opt ori campionatul spaniol, o dată supercupa Spaniei şi este pentru prima dată finalistă în cupa UEFA. Clubul a fost fondat în 1898 şi a jucat în Primera Division de la fondarea acesteia în 1929. În clasamentul istoric al ligii spaniole de fotbal, Atletico Bilbao este pe locul patru, făcând parte din clubul select al echipelor care nu au retrogradat niciodată din prima divizie. În acest sezon cei mai buni marcatori din vestiarul echipei Atletico Bilbao sunt Llorente, cu 17 goluri, Susaeta (4) şi Martinez (4).

Câştigătoare vor fi şi restaurantele de lângă fan-zone-uri

Următoarea oprire a suporterilor spanioli sunt cele două fan-zone-uri organizate în centrul Capitalei.

Cartierul general al supor­terilor de la Atletico Madrid va fi piaţa George Enescu din apropierea Pieţei Victoriei. În acelaşi timp, fanii basci de la Athletic Bilbao se vor strânge în Piaţa Constituţiei.

Proprietarii de restaurante din Bucureşti se aşteaptă să încaseze cu 20-30% mai mult faţă de o zi normală, potrivit unor estimări anterioare.

Dragoş Petrescu, proprietarul restauran­telor City Grill, a susţinut recent pentru ZF că se aşteaptă ca în cele cinci restaurante pe care le are în Centrul Vechi să intre 7.000 de clienţi, cu 1.000 de clienţi mai mulţi decât într-o zi normală.

De cealaltă parte, Nicu Marin, adminis­trator al barului Arcade din Centrul Vechi, spu­ne că nu poate face estimări în privinţa vânzărilor pe care le va avea pe 9 mai, însă pre­ci­zează că şi-a luat măsuri de precauţie pentru a face faţă cererii în creştere.

"Am mărit stocurile cu 50% pentru ziua finalei", spune el.

Un calcul simplu arată că barurile şi res­taurantele vor încasa 220.000-250.000 de euro numai din consumul de bere, având în vedere un consum mediu de 2 beri pentru fiecare din cei 55.000 de spectatori ai finalei.

Radamel Falcao, golgheterul madrilenilor

Niciun loc liber în stadion sau hoteluri

Niciunul dintre locurile din interiorul stadionului nu mai este disponibil, toate cele 55.000 de bilete fiind epuizate de câteva luni. Aproximativ 20.000 de bilete au fost cum­părate în 36 de ore de români la începutul acestui an.

Restul biletelor din zonele neutre (în afara celor două peluze unde stau suporterii) au fost scoase la vânzare spectatorilor din străinătate prin intermediul site-ului uefa.com, adică alte circa 15.000 de bilete.

Astfel, din totalul de 35.000 de străini care vor fi la Bucureşti, cel mult o treime au cumpărat locuri de cazare în hoteluri, în con­diţiile în care numărul total de camere de hotel din Capitală este de 10.600.

Din acest total, 2.000 de camere sunt clasificate la cinci stele, alte 4.500 la patru stele, aproape 2.700 la trei stele, iar restul la două şi o stea.

Preţurile la cazare au explodat însă încă din urmă cu o lună. Spre exemplu, preţul pentru o cameră dublă la un hotel de cinci stele în Bucureşti se ridica la începutul lunii trecute la aproximativ 350-400 de euro, în condiţiile în care preţurile în mod normal nu depăşesc 200 de euro/noapte.

Alţi bani vor fi lăsaţi de spectatori şi în pauza meciului, în condiţiile în care ieşirile din tribune şi peluze au standuri cu mâncare unde un hot-dog şi un suc costă în total 10 lei.

La un consum mediu de un hot-dog şi un suc pentru fiecare dintre suporteri încasările comercian­ţilor de la stadion se vor ridica în total la 100.000-110.000 de euro într-o singură seară.

Fernando Llorente, golgheterul bascilor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO