Analiză

Industria, pe mâna străinilor. Doar extracţia de cărbune şi industria alimentară mai sunt la români

Autor: Mădălina Dediu Panaete

23.04.2013, 00:08 3698

Aproximativ 2.800 de companii industriale înregistrează afaceri de 55 miliarde de euro şi profit de peste două miliarde de euro, în condiţiile în care mai bine de 90% din industriile din România sunt controlate de companii cu capital majoritar străin, arată o analiză a ZF pe baza lucrării „Capitalul majoritar străin în companiile-noduri de pe principalele pieţe din România“, al cărei coautor este profesorul doctor Cezar Mereuţă.

Aceste 2.800 de companii acoperă 83% din cifra de afaceri a celor 26 de sectoare ale industriei analizate.

Companiile străine domină 21 din cele 25 de pieţe industriale, companiile cu capital autohton, privat şi de stat, fiind majoritare ca cifră de afaceri doar în cazul a cinci industrii: cărbune (100% români), alte activităţi extractive (86%), industria alimentară (65%), activităţi anexe ex­trac­ţiei (58%) şi industria construcţiilor metalice (53%). Dintre aceste pieţe, doar industria alimentară şi cea a construcţiilor metalice sunt private.

Deci singurele pieţe care au mai rămas în mâinile românilor sunt extracţia de cărbune şi activităţile asociate, precum şi industria alimentară. În industria construcţiilor metalice ponderea este la jumătate români-străini.

La nivelul anului 2011 funcţionau în industrie aproximativ 40.000 de companii, adică 10% din totalul întreprinderilor active în acel an în România, ceea ce arată cât de dependentă este economia românească de alte domenii, cum sunt comerţul sau serviciile, în primul sector activând peste 170.000 de firme.

„Este un mediu de afaceri care încă nu e matur, sunt multe firme mici şi foarte mici. Pentru o întreprindere în industrie îţi trebuie foarte mult capital, iar numărul acesta foarte mare de companii din comerţ arată că toţi se îndreaptă către un sector în care n-ai nevoie de foarte mult capital“, a declarat omul de afaceri Florin Pogonaru. El consideră că faptul că în economie predomină companiile din comerţ este un lucru normal, care se întâmplă şi în alte ţări, nu numai în România.

Cele 40.000 de companii industriale au realizat în 2011 o cifră de afaceri de 65 miliarde euro, adică numai 30% din afacerile totale înregistrate de companiile româneşti.

Cele mai importante sectoare sunt în ordine fabricarea autovehiculelor rutiere, care a acumulat în 2011 o cifră de afaceri totală de 8,9 miliarde euro, industria alimentară, cu un rulaj de 8 miliarde euro, extracţia petrolului şi a gazelor naturale cu o valoare a afacerilor de aproape 5 miliarde euro, urmate de industria metalurgică în valoare de 4,8 miliarde euro şi fabricarea produselor din cocserie cu afaceri totale de 4,2 miliarde de euro.

Aceste cinci pieţe însumează 30 mld. euro şi aproape 8.000 de angajaţi, adică aproape jumătate din afacerile totale ale industriei din România şi 20% din numărul total de angajaţi care activează în domeniu.

Cele mai mici cinci sectoare ale industriei în funcţie de cifra de afaceri cumulată în 2011 sunt: alte activităţi industriale cu afaceri totale de 288 milioane euro, în care lider este DPR Draxlmaier Procese de Producţie, extracţia cărbunelui cu afaceri totale de 396 milioane euro, alte activităţi extractive în valoare de 416 milioane euro, fabricarea produselor din tutun cu rulaje în 2011 de 560 milioane euro şi activităţi anexe extracţiei cu afaceri totale de 615 milioane euro.

În industria alimentară activează aproape 7.000 de companii, acesta fiind unul dintre cele mai importante sectoare ale industriei.

Străinii domină următoarele industrii: fabricarea produselor din cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, în care lider este Rompetrol Rafinare, fabricarea produselor din tutun, domeniu în care cea mai mare companie din punct de vedere al afacerilor este JTI Manufacturing.

În aceste domenii companiile-noduri cu capital străin realizează 100% din cifra de afaceri a celor mai importante companii.

Urmează fabricarea autovehiculelor rutiere, unde străinii deţin 98% din cifra de afaceri a celor mai importante companii, industria metalurgică în care străinii au o pondere de 94% şi fabricarea calculatoarelor cu 90%. La polul opus, românii domină doar cinci domenii din 26.

Astfel, singurul domeniu în care nu există nicio companie cu capital majoritar străin este extracţia cărbunelui. Urmează alte activităţi extractive, în care românii deţin 86% din totalul afacerilor, industria alimentară cu 65% şi activităţi anexe extracţiei cu 58%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO