Analiză

INS: Afacerile din comerţul angro au crescut cu peste 9% în semestrul I 2018

INS: Afacerile din comerţul angro au crescut cu peste 9%...

Autor: Dan Straut

14.08.2018, 09:52 105

În semestrul I 2018 cifra de afaceri din comerţul angro a crescut faţă de semestrul I 2017 atât ca serie brută, cu 9,6%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 9,1%, arată datele comunicate marţi de Institutul Naţional de Statistică - INS.

Cifra de afaceri din comerţul angro, serie brută, în semestrul I 2018, comparativ cu semestrul I 2017, în termeni nominali, a înregistrat o creştere cu 9,6% ca urmare a creşterii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (Ă25,8%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (Ă12,4%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (Ă11,9%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (Ă9,7%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (Ă9,3%), comerţului cu ridicata nespecializat (Ă8,5%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (Ă3,5%) şi comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (Ă3,3%).

Pe seria ajustată sezonier, afacerile din comerţul angro au crescut pe ansamblu cu 9,1%, ca urmare a creşterii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (Ă29,5%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (Ă14,1%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (Ă11,5%), comerţului cu ridicata nespecializat (Ă10,9%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (Ă10,2%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (Ă7,6%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (Ă5,1%) şi comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (Ă3,5%).

Potrivit INS, în luna iunie 2018, cifra de afaceri din comerţul angro, faţă de luna precedentă a scăzut atât ca serie brută cu 2% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,1%. Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceri din comerţul angro a crescut atât ca serie brută, cu 13%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 11,2%.

În terminologia statisticienilor, cifra de afaceri reprezintă „veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta”. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO