Analiză

Investiţiile străine în 2013, de 3,5 ori mai mici decât în 2008

Autor: Adelina Mihai

16.02.2014, 21:33 90

Investiţiile străine directe, unul dintre principalii indicatori de creştere economică în perioada de boom, au ajuns la finalul anului trecut la valoarea de 2,7 miliarde de euro, în creştere cu aproape 27% faţă de 2012. Astfel, valoarea investiţiilor străine a atins în 2013 maximul ultimilor patru ani (2012 fiind primul an de creştere a acestui indicator de la începutul crizei), potrivit datelor de la Banca Naţională.

O investiţie nouă a fost anunţată anul trecut de Star Transmission, divizia grupului Daimler, care mai deţine şi marca Mercedes-Benz şi care va produce în uzina din Sebeş, judeţul Alba, cele mai avansate cutii de viteze ce vor echipa limuzinele de lux ale brandului, precum E-Klasse sau S-Klasse. În aprilie anul trecut Daimler a anunţat că va investi

300 milioane de euro în România, proiect care creează peste 500 de locuri de muncă în Sebeş, oraşul din judeţul Alba în care şomajul este de sub 3%, iar investiţiile companiilor locale şi multinaţionale ajung la un miliard de euro.

Oamenii de afaceri, analiştii, dar şi expaţii care au venit în România spun că guvernul ar trebui să aloce un buget semnificativ construirii unei strategii de branding de ţară canalizate pe partea de business, pentru că foarte multe oportunităţi de investiţii sunt ratate. Totuşi, România are şi o agenţie responsabilă de investiţiile străine, denumită Centrul de Promovare a Comerţului şi a Investiţiilor Străine, la conducerea căreia s-au perindat mai mulţi şefi numiţi politic. Eficienţa acestei instituţii însă nu s-a reflectat în cifrele privind investiţiile străine din ultimii ani. De altfel, acest centru (fost ARIS, Agenţia Română pentru Investiţii Străine, care a funcţionat din 2002 până în 2009), nu mai are în prezent nici  măcar un site web. Site-ul traderom.ro a funcţionat în cadrul acestei instituţii până anul trecut.

Deşi nivelul investiţiilor străine a crescut anul trecut, România mai are de recuperat încrederea investitorilor până va ajunge la un nivel al investiţiilor străine precum cel înregistrat în 2008, de aproape 9,5 miliarde de euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO