Analiză

Lionăchescu: Sistemul bancar n-ar trebui să aibă deloc profit într-o economie în pierdere - VIDEO

15.09.2010, 19:54 34

Sectorul financiar n-ar trebui să facă niciun dolar profit,având în vedere situaţia economiei reale, care se confruntă cupierderi şi restructurări, consideră Doru Lionăchescu, managingpartner al casei de investiţii Capital Partners, el afirmând căbăncile "îşi extrag rente de monopol" în România.

"Avem o ţintă greşită dacă vrem să-i spânzurăm pe bancheri. Eisunt actori economici raţionali care profită de această situaţiespecifică din România, unde cu acordul tacit al reglementatoruluiîşi extrag ca orice jucător raţional rente de monopol. Asta fac înacest moment, au făcut în ultimii doi ani, dar nu trebuie acuzaţipentru asta. Oricare dintre noi puşi în postura de conducător debancă ar fi făcut la fel dacă într-o piaţă reglementată,reglementatorul ne lăsa să facem. Deci, dacă avem ceva de criticatdinspre economia reală, părerea mea este că trebuie criticatreglementatorul sau executivul. Ei aveau pârghiile să intervină, săaducă lucrurile într-o anumită direcţie, dacă se doreşte o anumitădirecţie", a spus Lionăchescu în cadrul întâlnirii ZF Expert"Lehman Brothers - doi ani de la falimentul care a adus criza".

Acesta consideră că atât timp cât, tacit, operatorul dintr-unsector reglementat este lăsat să extragă o rentă de capital o vaface cu ochii închişi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO