Analiză

Merele, mai scumpe decât bananele: cum s-a ajuns în această situaţie

Merele au ajuns mai scumpe decât bananele: cum s-a ajuns în această situaţie

Foto: Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

04.07.2011, 16:24 1948

Merele au ajuns să fie mai scumpe cu 40% decât bananele înmarile magazinele din Capitală cu toate că România este printre ceimai mari producători de mere din UE iar înreaga cantitate de bananeconsumată pe piaţa locală vine din import.

În hipermarket-urile din Bucureşti un kilogram de mere costă 5,2lei în timp ce preţul aceleaşi cantităţi de banane se ridica la 3,7lei. În plus în ultimele 12 luni bananele s-au ieftinit cu 25% întimp ce merele s-au scumpit cu 40%, conform datelor din IndexulAlimentar întocmit de ZF.

Creşterea preţului merelor pe piaţa internă ar putea fi şi oconsecinţă a scăderii producţiei de anul trecut la nivel europeancu 11% faţă de 2009 la 9,7 milioane de tone. În această perioadă 15din cele 27 de economii ale Uniunii Europene au înregistrat scăderide până la 33% ale producţiilor interne de mere, conform datelorAsociaţiei Mondiale a Merelor şi Perelor (WAPA), care reuneşte ceimai mari producători la nivel global.

Între producătorii mari, cele mai mari scăderi au fostînregistrate în Portugalia (-30%), Polonia (-24%) sau Germania(-17%).

În România producţia de anul trecut s-a majorat cu 11% la422.000 de tone. Cu toate acestea, pe piaţa a apărut un deficitcare a dus la creşterea preţurilor fiindcă firmele româneşti auexportat anul trecut de şase ori mai multe mere decât în 2009 pefondul cererii mari din Occident. Exporturile de mere s-au ridicatîn 2010 la 4,4 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO