Analiză

Nevralgia economiei: 75% din exporturile României sunt ţinute în spate de numai 350.000 de salariaţi

Nevralgia economiei: 75% din exporturile României sunt...

Autor: Cristina Roşca

07.04.2016, 00:08 2149

Exporturile României, de 54,6 mld. euro anul trecut, sunt ţinute în spa­te de un număr mic de com­pa­nii şi sunt polarizate puter­nic. Astfel, cei mai mari 500 de ex­portatori ai României au doar 7,8% din totalul salariaţilor din economie, deşi ei duc în spate 75% din totalul exporturilor locale. Mai mult, harta României este polarizată, judeţele li­der având exporturi de circa 5 mld. euro, pe când codaşii nu ajung nici la 100 de mil. euro.

„Există o disparitate dacă ne uităm pe statisticile marilor exportatori. Putem observa că exporturile sunt ţinute în spate de doar câteva companii, şi acelea de regulă stră­ine. Un exemplu clar este Dacia, care a ajuns cel mai mare exportator local acum câţiva ani şi care rămâne în continuare în top“, spune şi analistul Aurelian Dochia. El este de părere că situaţia s-ar putea schimba dacă firmele româ­neşti ar începe să se uite către alte pieţe. Astfel, ar putea creş­te şi numărul de salariaţi care ţin în spate ex­porturile României care au ţinut în spate eco­no­mia în timpul crizei, când consumul era în picaj.

Modelul economic al României, mai ales în ulti­mii ani, este unul care se bazează pe export, însă cu toate acestea piaţa locală este codaşă în Europa la export per capita. Prin comparaţie, Germania, de departe cel mai are exportator de pe Bătrânul Continent, a avut anul trecut expor­turi de aproape 1.200 mld. euro, ceea ce înseam­nă un export per capita de circa 15.000 de euro, faţă de nici 3.000 în România. Economia Ger­ma­niei s-a bazat la rândul său mulţi ani pe export, trimiţând peste graniţe produse finite cu valoare adăugată mare.

Exportul per capita este în România de doar 2.700 de euro pe an, de cinci ori mai mic de­cât în Cehia şi de aproape patru ori sub ni­ve­lul din Ungaria. Economia locală este de­păşită chiar şi de Bulgaria. „România lucrează lohn ge­neralizat, valoarea adăugată brută este foarte mică“, spune Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO