Analiză

Numărul de nunţi a scăzut la jumătate din cauza crizei, iar divorţurile au crescut cu 17% pe timp de vară

Numărul de nunţi a scăzut la jumătate din cauza crizei, iar divorţurile au crescut cu 17% pe timp de vară

Autor: Adelina Mihai

19.10.2010, 23:59 755

Anul trecut, în România s-au înregistrat aproape 134.000 decă­sătorii, în scădere cu 10% faţă de 2008, potrivit da­te­lor dela Statistică (INS). Raportat însă la pri­me­le opt luni din an,numărul de căsătorii a scă­zut cu aproape 21% în 2010 princom­pa­raţie cu 2008, ajungând la aproape 90.000 în perioa­daianuarie - august a acestui an. Dacă la aceas­­tă cifră de adaugăşi scăderea de 25-30% în bugetele alocate petrecerilor de nun­­tă,precum şi a tarifelor practicate la ser­vicii de organizare deastfel de eveni­men­te, se poa­te estima la jumătate declinul unuibusi­­ness în ca­re se rula anual peste 1,2 - 1,3 mld. euro.

Numai jumătate din românii care se căsătoresc fac şi petrecere denuntă, spun reprezentanţii companiilor organizatoare de astfel deevenimente.
"Piaţa nunţilor a scăzut la 50% din trei mo­tive principale:nefiind o prioritate, unii au mai amânat-o încă un an, în speranţacă tre­ce criza. Pentru cei care vor să-şi facă în con­tinuarenunta, bugetele au scăzut, pentru că nu-şi permit o petrecerefoarte scumpă. Iar acele persoane care fac nuntă - cu bugetere­duse- au parte de un număr mai mic de in­vitaţi", este de părereAlin Caraman, direc­to­rul agentiei organizatoare de petreceri denun­tă şi petreceri corporate Bon Mariage din Capitală, care aîncheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de peste un million deeuro, la fel ca în anii precedenţi.

Astfel, la un buget mediu de 10.000 de euro pentru fiecarepetrecere cu 100 de in­vitaţi, rezultă că businessul nunţilor afost de 650 de milioane de euro anul trecut, la jumă­ta­te faţă deperioada de dinaintea crizei. Su­ma poate fi chiar mai mică, avândîn vedere fap­tul că nivelul bugetelor alocate pentru pe­tre­cerilede nuntă din oraşele din provincie este de 6.000- 7.000 deeuro.
"Deşi ni s-au înjumătăţit veniturile, am cres­cut numărul delocaţii şi nu am avut o scă­dere a cifrei de afaceri şi estimăm căvom în­cheia anul cu un milion de euro, la fel ca în anii trecuţi",mai spune Caraiman, care con­du­ce o firmă prezentă pe piaţa localăde 10 ani.
Nu de aceeaşi părere este însă Andreea Radu, director al firmeiorganizatoare de nunţi Emerald Wedding, care crede că bugetelepentru petrecerile de nuntă au scăzut cu sub 10% şi că româniiplătesc în continuare între 3.000 şi 15.000 de euro pentruorganizarea unei nunţi cu 100 de invitaţi.
"Spre deosebire de anii anteriori, când veneau să semneze contracteimediat după târgurile de nunţi şi plăteau avansul din ianuariedacă nunta era în septembrie, acum contractele pentru o nuntă dinseptembrie se încheie în august. Oamenii nu mai vor să ţină baniiblocaţi", mai spune Andreea Radu.

Tarife tot mai reduse pentru petreceri
Cristi M., 25 de ani, şi-a organizat petre­ce­rea de nuntă înaceastă vară, la un res­tau­rant din Bucureşti şi a cheltuit 10.000de euro pen­tru evenimentul la care au participat 98 de invitaţi.Deşi a vrut să facă nunta în 2009, nu a reuşit să găsească unrestaurant dispo­ni­bil la sfârşitul lui 2008 şi din acest motiv amai amânat evenimentul cu încă un an.
"Am semnat contractul în 2009, când toa­tă lumea spera că în a douajumătate a lui 2010 o să fie mai bine, că revenim pe creş­tere. Lavremea respectivă, mi se părea un preţ corect, comparativ cu ofertacelor­lalte 20 de restaurante pe care le-am avut în ve­de­re. Amobservat însă că restaurantul în care mi-am făcut nunta a redustarifele cu 15-20% anul acesta, pentru contractele sem­nate după 1septembrie", spune Cristi.
O tendinţă în ceea ce priveşte nunţile la ro­mâni se observă şi lalocu­ri­le alese pentru petrecere.
Preţurile au de­venit mult mai ac­cesibile chiar şi pentrulocu­rile luxoase, precum palatele din jurul Bucu­reş­tiului.Potrivit site-ului Palate.ro, care cen­trali­zează oferta pentruastfel de eveni­mente în Palatul Ghika, Palatul Bragadiru şiPalatul Snagov, aflate în apropierea Bucu­re­ştiului, chiriileîncep de la 3.900 de euro, iar preţul unui meniu nu depăşeşte 85 deeuro, ceea ce înseamnă că la o nuntă cu 100 de in­vi­taţiorganizată într-unul dintre cele trei pala­te bugetul este de12.000 - 13.000 de euro.
"Am observat că oamenii preferă în ultimul timp nunta la cort, înaer liber, deşi preţurile au început să scadă dramatic. În trecut,o nuntă organizată la unul din cele trei palate costa cel puţin20.000 de euro", adaugă Caraman.
Vara - mai puţine nunţi, mai multe divorţuri
Cele mai semnificative variaţii se observă în perioada verii:numărul de căsătorii din lunile de vară ale acestui acest an ascăzut cu un sfert fa­ţă de acum doi ani, în statisticile oficialeînre­gistrându-se cu peste 15.700 mai puţine nunţi. În schimb,numărul de dosare de divor­ţuri a cres­cut cu aproape 17% înaceeaşi perioadă, deşi în iulie şi august instanţele judecătoreştisunt în vacanţă. Vara se iau cel mai uşor de­ci­ziile majore înviaţă, spun specialiştii, iar criza şi-a pus amprenta asupra vieţiide familie.

Una din patru căsătorii se transformă îndivorţ
Anul trecut, în România au fost încheiate aproa­pe 134.000 decăsătorii şi peste 30.000 de divor­ţuri, ceea ce înseamnă că lafiecare patru căsă­to­rii înregistrate corespunde un divorţ. Sprecom­paraţie, în urmă cu 40 de ani, la fiecare di­vorţ corespundeaun număr de 18 căsătorii: în 1970 românii au avut 145.000 decăsătorii şi 7.800 de divorţuri, potrivit datelor înregistrate deInstitutul Naţional de Statistică.
Creşterea numărului de divorţuri în ulti­me­le luni (peste 8.300 dedivorţuri încheiate în lu­ni­le iunie, iulie şi august, în creşterecu aproape 17% - 1.200 de dosare - faţă de acum doi ani) îşigă­seşte o explicaţie clară în declinul situaţiei eco­nomice dinultimii doi ani, care a avut im­pact direct asupra condiţiilor detrai şi asupra re­laţiilor de familie. Totuşi, numărul dedivor­ţuri nu a crescut semnificativ în primele opt luni aleacestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008: numai 46 dedivorţuri în plus au avut românii, adică mai puţin de 1%.
"În perioade de boom economic, oamenii sunt obişnuţi «să întindămâna» şi îşi aleg astfel o casă mai frumoasă sau o maşină maiscumpă. Când peste un an s-au trezit că nu-şi mai puteau plă­tiratele la bancă, şi-au dat seama că parcă nici relaţia sentimentalănu a avut acelaşi mo­tor. Sunt convins că există o corelaţiepertinentă în­tre situaţia economică şi relaţiile senti­men­tale,din cauza instabilităţii create", este de pă­re­re Mi­hai Florea,partener la casa de avo­ca­tu­ră Florea & Asociaţii. El a maiprecizat că nu­mă­rul ca­zurilor de divorţ de care se ocupă firmasa a cres­cut foarte mult comparativ cu acum pa­tru- cinci ani,însă cazurile au devenit tot mai com­pli­ca­te. Procedurile dedivorţ durează între şa­se luni şi un an şi jumătate, iar numai 5%din cei care depun dosarul de divorţ se împacă şi anu­lea­zăprocesul, în general acesta fiind cazul fa­mi­liilor cu copii. Deşilegea nu impune ca soţii să aibă un avocat implicat în procesul dedivorţ, în ma­joritatea cazurilor se apelează la serviciile unuiavocat. Cel mai frecvent întâlnite motive de divorţ în România suntpărăsirea nejusti­fi­ca­tă a domiciliului conjugal, adulterul sauviolenţa.
Marian Roşca, avocat în cadrul casei de avocatură cu acelaşi nume,spune că onorariul mediu al unui avocat pentru un caz de divorţpoate fi estimat la 250 de euro, însă acesta creşte atunci cândintervine partajul- procedură care, din punct de vedere legislativ,este separată de cea a divorţului.
"Numărul de divorţuri a crescut, pentru că tră­im într-o economiede consum, iar o parte din români pleacă să lucreze în afară. Esteevi­dent că lipsa banilor generează probleme în cuplu, pentru că semajorează cheltuielile şi apar problemele", a spus Roşca.

Nu criza a scăzut numărul căsătoriilor, ci independenţafemeilor
Dacă numărul de divorţuri a crescut pe seamacrizei, nu se poate spune acelaşi lucru despre scăderea număruluide nunţi, întrucât problemele economice nu au generat schimbărimajore în planurile de viitor ale românilor.
Deşi numărul de nunţi în perioadele de va­ră a scăzut cu peste15.000 (de la aproape 62.000 de căsătorii în 2008 în iunie, iulieşi au­gust la 46.000 de nunţi în aceeaşi perioadă din 2010), seob­servă o creştere masivă a numă­rului de căsă­to­rii în lunaaprilie, când există aproape o du­blare faţă de anul trecut.
"Am observat că există o creştere a numă­ru­lui de căsătorii înperioadele de primăvară şi toam­nă. Oamenii au înţeles că varalumea plea­că în concedii, copiii sunt în va­canţă, iar în luniprecum aprilie sau septem­brie riscul de a avea mai puţini invitaţie mai mic", susţine Andreea Radu, director al firmei organizatoarede nunţi Emerald Wedding.
O altă explicaţie privind scăderea număru­lui de căsătorii esteschimbarea percepţiei asu­pra familiei tradiţionale faţă de aniitrecuţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO