Analiză

O perspectivă noua asupra crizei, deschisă de Le Monde: "Eroarea fatală a dezindustrializării"

O perspectivă noua asupra crizei, deschisă de Le Monde: "Eroarea fatală a dezindustrializării"

Autor: Iulian Anghel

06.11.2011, 15:11 2506

Într-o lume care se zbate să înţeleagă încă ce i se întâmplă, cotidianul francez Le Monde deschide o nouă perspectivă asupra crizei şi susţine: cu rădăcini în epoca anilor '80 ai secolului trecut, când la Washington şi Londra stăpâneau două vestale ale liberalismului, ideea că viitorul aparţine înaltei tehnologii, iar industria este o etapă depăşită, este, în bună măsură, una dintre sursele majore, deşi nu singura, a dezechilibrelor de astăzi.

Să ne amintim. Se întâmpla la începutul anilor '80. La Washington, Ronald Reagan şi la Londra, Margaret Tatcher ne dădeau lecţii de economie. Cursul era intitulat: Noile căi spre liberalism, sau cum industria a devenit "lipicioasă", îşi începe Le Monde o analiză intitulată "Eroarea fatală a dezindustrializării".

În lumina noii teorii economice a "avantajelor comparative" care susţinea că viitorul era în servicii şi în înalta tehnologie, economiile avansate precum cele ale Statelor Unite sau Europei au lăsat ca industria să se mute din Nord în Sud, pentru că "adevărata valoare adâugată era în altă parte, nu în crearea de obiecte precum haine, încălţăminte, jucării, maşini, electromagnetice."

"Numeroase industrii din Nord se delocalizează în Sud. Mai mult decât alte zone ale lumii, Asia a profitat şi zeci de milioane, chiar sute de milioane de bărbaţi şi femei, au fost scoşi, astfel, din cea mai mare mizerie. Totuşi, Nordul se dezindustrializa, fără ca serviciile să compenseze în salarii sau locuri de muncă ceea ce centrala sindicală AFL-COI a numit atunci <o gigantică sifonare a joburilor noastre>'", explică Le Monde această nouă geo-economie.

Sigur, admite publicaţia, istoria a fost mult mai complexă, dar, în faţa şomajului în masă, există un consens: s-a mers prea departe.

"În Statele Unite, ponderea industriei în valoarea adăugată naţională se situează la sub 10%. În Europa, media este de 22,4%, graţie, mai ales, a performanţelor germane (30% din valoarea adăugată datorată industriei), în ciuda proastelor performanţe ale Franţei şi Marii Britanii, amândouă aflate la 16%."

"Această afacere a dezindustrializării este una dintre cheile, nu singura, a dezechilibrelor structurale care afactează economia mondială: Sudul economiseşte prea mult şi produce mult, în vreme ce Nordul nu produce destul şi cheltuieşte mult. Dezechilibrele în schimburile mondiale explică în parte şi criza financiară din 2007-2008 şi cea născută din datoria suverană europeană", conchide Le Monde.

Problema dezindustrializării, de această dată a României, a fost ridicată în mod acut de Ziarul Financiar odată cu anunţul plecării Nokia din România, după ani în care migrarea întreprinderilor din Vest spre noii membri ai UE a fost salutată ca un bun câştigat al integrării în Uniune.

În articolul "Capitalismul nomad: Poate fi plecarea Nokia un semn că urmează a doua dezindustrializare a României?", autorul, Sorin Pâslaru ridica următoarea problemă: "Întrebarea este dacă şi cât a câştigat 9 ani, în perioada 2000-2008, când stocul de investiţii străine (în România - n.n.) a urcat de la 5 miliarde de euro la 50 miliarde de euro prin delo­ca­li­zarea aici a fa­bricilor din Fran­ţa, Ger­mania sau Italia şi dacă nu cumva plecarea Nokia este începutul unei pe­rioade în care trendurile globale o vor readuce în situaţia de a pierde şi mai multe joburi indus­triale?"

Dacă în Franţa, Statele Unite sau Marea Britanie, problema dezindustrializării este analizată din diferite perspective, cine caută şi cine oferă, la noi, soluţii se întreba ZF în 2 octombrie anul curent: "Industrializare, dezindustrializare, in­dustrializare pe perioadă determinată, ca­pilarizare a investiţiilor - abia când intri în detalii se arată România reală, a cărei decădere se vede cu ochiul liber la colţ de stradă. Cine şi-a asumă şi cine are un proiect pentru ea?"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO