Analiză

Olteanu: Litigiile privind creditele în derulare la 1 octombrie se judecă după actualul Cod Civil

Olteanu: Litigiile privind creditele în derulare la 1 octombrie se judecă după actualul Cod Civil

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax

13.09.2011, 14:52 888

Litigiile privind contractele de credit încheiate înainte de 1 octombrie vor fi soluţionate de instanţe pe baza actualului Cod Civil şi nu vor beneficia de clauza de impreviziune prevăzută de noul Cod Civil, a declarat, marţi, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.

"Legea specifică în mod expres că toate litigiile referitoare la fapte şi acte încheiate înainte de 1 octombrie se judecă după Codul Civil Cuza. Ca în cazul multor alte legi, este vorba despre situaţii tranzitorii. Probabil, câţiva ani, cele mai multe situaţii se vor soluţiona potrivit vechiului Cod Civil", a spus viceguvernatorul BNR.

Anterior, Olteanu a arătat că băncile trebuie să fie foarte atente la impreviziunea financiară inclusă în noul Cod Civil, întrucât vor putea apărea situaţii în care doar instanţele vor aprecia dacă anumite creşteri ale ratelor pe care le au de plătit debitorii, de exemplu prin materializarea riscului valutar, sunt acceptabile peste un anumit nivel.

"În regulamentele prudenţiale pe care le elaborează, BNR încearcă să se derobeze de această povară. (...) Sunt curios dacă se poate renunţa prin contract la clauza de impreviziune sau este o prevedere de interes public", a mai spus Olteanu.

Clauza de impreviziune permite modificarea sensibilă a costurilor care stau la baza unui contract în cazul apariţei unor evenimente neprevăzute de părţi.

O altă problemă care care în sarcina BNR şi a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) o reprezintă definirea investiţiilor sigure, prevăzută de noul Cod Civil pentru anumite situaţii, în special în cazul administrării averii de către o altă persoană.

"Ne complică misiunea reglementarea care implică plasamentele sigure. În această reglementare, noi (BNR şi CNVM - n.r.) trebuie să definim noţiunea de sigur. (...) Niciun plasament nu e definitiv sigur", a spus Olteanu.

Oficialul BNR a precizat că în reglementarea specifică se va preciza în mod expres că definirea plasamentului sigur nu poate fi extinsă la alte situaţii decât cele prevăzute în noul Cod Civil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO