Analiză

PDS(R), spre clublul de elita al stapanilor Europei

18.06.2001, 00:00 32



Fuziunea dintre PDSR si PSDR, care a avut loc sambata, este o noua incercare a partidului de guvernamant de schimbare a imaginii politice, urmand ca sub un nume nou Partidul Social Democrat (PSD), dar cu aceeasi lideri, sa inceapa ofensiva pentru intrarea in Internationala Socialista si pentru dobandirea credibilitatii externe.

Schimbarea la fata a PDSR a fost gandita inca inainte de alegerile generale de anul trecut. Premergator alegerilor parlamentare din toamna, inainte de a se constitui Polul Social Democrat, au fost negocieri de ordin pragmatic si al obiectivelor pe care trebuie sa le urmareasca cele doua partide. Dupa alegeri, PSDR si PDSR, alaturi de PUR au constituit Cabinetul Nastase si au fost coautori la programul de guvernare.

Liderii partidului de guvernamant au admis ca, fara o schimbare - macar de forma daca nu de fond - portile Internationalei Socialiste vor ramane inchise.

In paralel cu negocierile de fuziune cu PSDR care este membru cu drepturi depline al organizatiei socialiste, PDSR si-a schimbat radical si atitudinea fata de UDMR. Daca in urma cu cativa ani partidul condus de Ion Iliescu era intr-o continua polemica cu UDMR, acum PDSR sub coordonarea lui Adrian Nastase are in Uniune cel mai "amabil" partener de guvernare.

Prin noul "look", PDSR spera sa arate ca poate sa devina un partid occidental si modern, care se delimiteaza de erorile facute in trecut, cand era identificat cu o formatiune politica alcatuita din nostalgici si corupti. Pentru a convinge insa partenerii externi partidul de guvernamant va trebui sa faca si schimbari de fond.

Dupa ce in urma cu opt ani PDSR a batut fara succes la portile Internationalei Socialiste, partidul de guvernamant incearca acum impreuna cu ajutorul PSDR sa obtina acest statut. Miza este foarte importanta.

Social-democratii dau tonul politicii europene. In 11 dintre cele 15 tari ale UE, reprezentantii acestui curent politic se afla la Putere. La nivel mondial, social-democratii s-au reunit in Internationala Socialista. In Romania, situatia este, conform traditiei locului, originala: cele doua partide care fac parte din organizatie se afla unul la guvernare (PSDR), celalalt in Opozitie (PD).

Care va fi statutul PSD dupa procesul de fuziune ? Liderii partidului de guvernamant sunt optimisti, considerand ca prin aceasta absorbtie pasul este pe jumatate facut. Lucrurile nu sunt insa atat de simple. Fuziunea dintre PDSR si PSDR nu va rezolva "automat" problema integrarii in Internationala Socialista (IS) a partidului aflat la guvernare.

Chiar daca PSDR este membru cu drepturi depline al Internationale, el nu reuseste sa transmita automat aceasta calitate si partidului lui Nastase. In statutul organizatiei nu exista nici o prevedere referitoare la aceasta situatie, dar o decizie in acest sens poate lua numai Congresul IS care se va reuni anul viitor.

Apartenenta la Internationala Socialista ar conferi PDSR un plus de credibilitate, notorietate pe plan extern, dar si posibilitatea de a sustine pozitii si atitudini care, odata adoptate de catre aceasta organizatie, sa aduca beneficii - deloc de neglijat - Romaniei.

PDSR a facut o cerere de primire in Internationala Socialista in noiembrie 1993 dar pana in prezent aceasta nu a primit un raspus pozitiv. La reuniunea Consiliului Internationalei, desfasurat in decembrei 1994 la Budapesta, socialistii unguri au fost cei care s-au opus admiterii PDSR in organizatie.

Partidul condus de Nastase este pe cale sa treaca si de acest impas intrucat negociaza un protocol politic cu socialistii de la Budapesta, care ar asigura sustinerea PDSR in Internationala Socialista.



Cunescu incearca reorganizarea PSDR

Fostul, de-acum, presedintele de onoare al PSDR, Sergiu Cunescu este unul dintre cei care s-a opus fuziunii acestui partid cu PDSR. Pentru ca decizia fuziunii celor doua partide este contrara convingerilor sale politice, Sergiu Cunescu a renuntat la pozitia de presedinte de onoare al PSDR, argumentand ca "aceasta distinctie nu mai are suport moral".

Fostul lider al partidului va ramane insa un simplu soldat in PSDR si "evident" nu va trece in Partidul Social Democrat, rezultat in urma fuziunii. Va continua PSDR sa activeze politic, in paralel cu noul partid constituit ? Sergiu Cunescu are convingerea ca partidul pe care l-a condus va fi reorganizat " de cei care raman credinciosi idealurilor si valorilor morale pe care le-au cultivat".

Fostul lider conteaza pe "generatia tanara" in special, de care spune ca va fi alaturi. Gestul seniorului PSDR a fost minimalizat atat de colegii de partid cat si de noii parteneri.

Alexandru Athanasiu l-a criticat, la sfarsitul saptamanii, pe Sergiu Cunescu pentru scrisoarea deschisa referitoare la fuziunea PDSR-PSDR.

"Cunescu, Dumnezeu sa-l ierte atunci cand va fi cazul, a divortat de un partener anuntand vecinilor, opiniei publice, fara sa aiba curajul sa vorbeasa colegilor si, apoi, sa faca publica opinia sa", a spus Athanasiu. Potrivit lui Athanasiu, "alta ar fi fost soarta PSDR daca Cunescu ar fi avut si curaj".

In pofida nemultumirilor lui Sergiu Cunescu, fuziunea cu PDSR a reprezentat pentru PSDR un colac de salvare. In plus, acest partid detine functii importante in noua formatiune. Raportul de reprezentare a PSDR in Partidul Social Democrat este de unu la opt, rezultat obtinut in urma unor concesii facute de ambele parti.

Desi negociatorii PSDR au insistat pentru obtinerea pozitiei de prim-vicepresedinte, care sa fie atribuita lui Alexandru Athanasiu, nu au obtinut decat presedintia Consiliului National.

PDSR s-a opus categoric reinfiintarii pozitiei de prim-vicepresedinte, pentru desfiintarea careia au votat in luna ianuarie. In schimb, au acceptat ca functia de presedinte al Consiliului National sa fie a doua pozitie ierarhica in noul partid.

Dintre cele 9 functii de vicepresedinte, una a fost atribuita reprezentantilor PSDR. Acestei formatiuni ii va mai reveni o pozitie de secretar executiv, sapte locuri in Biroul Consiliului National si aproximativ 140 de locuri in Consiliul National.



Statul in economie, in viziunea PSD



Prin statut dar si prin programul politic, Partidul Social Democrat (PSD) se defineste ca un partid modern de centru - stanga, "un partid national, cu vocatie europeana".

Programul politic adoptat de Congresul extraordinar sustine ca, in actiunile sale viitoare, noul partid va pune accent, in plan social, pe combaterea saraciei extreme iar in plan economic pe modernizarea economiei unde statul trebuie sa aiba un rol important.

PSD sustine prezenta statului in economie "prin mecanisme moderne de reglementare, de supraveghere si de redistribuire", dar si garantarea diversitatii formelor de proprietate, in care sectorul privat sa fie preponderent. "Ne propunem sa realizam o sinteza intre tipul economiei sociale de piata si caracteristicile particulare ale societatii romanesti", se spune in programul politic fara a se oferi insa alte explicatii.

"Noi sustinem implicarea activa a statului pentru crearea unui . Aceste industrii nationale vor constitui pilonii productiei economiei romanesti in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana". "Industriile nationale" ar urma sa beneficieze, potrivit strategilor PSD, de facilitati financiare "specifice economiei de piata".

Aceasta parte a programului politic, coordonata de Florin Georgescu, nu explica sensul sintagmei "industrii nationale" si nici daca ele trebuie sa se afle in proprietarea statului sau in proprietate privata. S-ar putea deduce ca este vorba de sustinerea unora din marile intreprinderi intrucat textul spune in continuare: "Platformele industriale isi vor stabili locul in structura economiei daca vor fi conexate la noile tehnologii de varf, iar productia lor isi va gasi o noua insertie pe piata interna si mondiala".

Integrarea in structurile euro-atlantice ramane unul dintre obiectivele majore ale noii formatiuni politice. Dar aceasta integrare trebuie sa fie "demna" - o mai veche idee a fostului PDSR si a fostului sau presedinte Ion Iliescu.

Programul politic vorbeste, in continuare de recastigarea credibilitatii pe piata externa privata de capital, de consolidarea sistemului bancar si financiar si dezvoltarea pietei de capital, si de combaterea inflatiei care "ramane pentru noi o prioritate de gradul zero". Nu sunt oferite aici nici explicatii si nici solutii.

In politica fiscala PSD "militeaza" pentru simplificarea sistemului de impozitare, prin reducerea graduala a impozitelor pe salarii si profit, "pe criterii bine diferentiate" in scopul maririi volumului investitiilor dar si al diminuarii poverii fiscale pentru categoriile defavorizate.

"Reforma sistemului de impozitare va fi consolidata prin largirea bazei de impozitare, obtinuta prin stimularea cresterii economice durabile".

In agricultura, PSD incurajeaza formarea unor exploatatii agricole de mari dimensiuni (prin asocierea libera a producatorilor) si constituirea unor societati agro-industriale de tip holding. Va fi reintrodus un sistem a€oimbunatatit" de subventii, prime si alocatii pentru producatroii agricoli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO