Analiză

Politica deficitului bugetar mic a pus „sare pe rana“ construcţiilor

Politica deficitului bugetar mic a pus „sare pe rana“...

Autor: Andreea Neferu

09.11.2014, 15:08 176

Lucrările de construcţii au scăzut în primele opt luni cu 11,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, construcţiile inginereşti (de infrastructură) consemnând cel mai accentuat declin, de 28,3% în aceeaşi perioadă, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Scăderea construcţiilor de infrastructură vine pe fondul unei reduceri a cheltuielilor cu investiţiile cu circa 18% în perioada ianuarie-august, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe, în încercarea guvernului de a atinge un deficit bugetar cât mai mic. Astfel, deficitul bugetar a fost în primele opt luni ale anului de doar 0,24% din PIB, în vreme ce deficitul pe tot anul este proiectat la 2,2% din PIB.

Prin politica de reducere a cheltuielilor cu investiţiile, statul a lăsat de izbelişte, printre altele, şi infrastructura, un domeniu în care pot fi create zeci de mii de locuri de muncă şi care, în aval, poate stimula şi alte industrii. Pe lângă construcţiile inginereşti, şi lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 19,2% în primele opt luni, în timp ce lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au înregistrat un minus de 12,8%. Construcţiile noi au pierdut de asemenea 10,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Pe de altă parte, în sectorul de clădiri rezidenţiale s-a înregistrat un plus semnificativ, de 34,1%, în timp ce clădirile nerezidenţiale au crescut cu 7,7% în perioada ianuarie-august.

Piaţa locală a construcţiilor a înregistrat pe timp de criză un declin accentuat, de circa 40%, ajungând anul trecut la o valoare de 9,6 miliarde de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO