Analiză

"Prima casă" 4 a ajuns la start. Ce aduce nou faţă de ediţiile anterioare?

"Prima casă" 4 a ajuns la start. Ce aduce nou faţă de ediţiile anterioare?

Programul "Prima casă" a fost o veritabilă gură de oxigen pentru bancheri în ultimii doi ani. Din cele 50.000 de credite ipotecare vândute de la sfârşitul lui 2008 şi până în prezent, 40.000 au fost garantate de stat. Acum, bancherii încearcă să îi tenteze şi pe clienţii care nu se califică în program, cu credite în condiţii cât mai apropiate.

Autor: Ciprian Botea

26.04.2011, 23:50 10948

Băncile ar putea începe să primească cereri de finanţare pentrucredite ipotecare prin "Prima casă" 4 în numai câteva zile, încondiţiile în care normele de aplicare a programului au fostpublicate deja în Monitorul Oficial.

Deocamdată, bancherii poartă discuţii pe marginea protocoluluicare urmează să fie încheiat cu Fondul de Garantare a Creditelorpentru IMM-uri, instituţia care gestionează garanţiile acordate destat prin acest program. Protocolul va stabili relaţia dintre statşi băncile participante.

"În momentul de faţă, discutăm protocolul cu Fondul deGarantare. Sperăm să începem să dăm credite cât mai curândposibil", au declarat reprezentanţii BCR, banca cu cel mai mareportofoliu de credite "Prima casă" vândute până acum, de peste 550mil. euro.

Bancherii care decid să participe la această ediţie aprogramului "Prima casă" mai au la dispoziţie aproximativ două lunipentru a notifica Fondul de Garantare. Numai cinci bănci au anunţatpână acum că sunt interesate să vândă în continuare credite "Primacasă", având în vedere că statul nu va mai prelua integral risculde nerambursare, ci doar în proporţie de 50%.

Guvernul nu a mai alocat garanţii suplimentare pentru aceastăetapă a programului, astfel că băncile interesate trebuie să-şireducă la jumătate garanţia pentru împrumuturile vândute în aniitrecuţi pentru a acorda în continuare credite garantate tot înproporţie de 50%.

Astfel, băncile ar putea să dubleze în noua formulă volumulcreditelor acordate până acum, de aproximativ 1,5 mld. euro. Celecinci bănci care au anunţat deocamdată că sunt interesate săparticipe - BCR, BRD, Banca Transilvania, Bancpost şi Millennium -au acordat credite cumulate de peste un miliard de euro.

Băncile care nu vor să participe în continuare la program îşipot vinde portofoliile de credite garantate acordate până acumcătre alţi jucători, chiar dacă aceştia din urmă nu au participatla ediţiile precedente ale programului. Transferul de portofoliu vaavea loc prin negocieri individuale între bănci, dar acorduriletrebuie notificate Fondului de Garantare.

Ştefan Coroianu, director de produse în cadrul BCR, declara însărecent că vânzarea portofoliilor de garanţii nu va fi un procesfoarte uşor, nici foarte rapid, date fiind marjele mici. Elapreciază că nu vom asista pe termen mediu la asemenea tranzacţii,cu excepţia unor bănci care vor să iasă de pe piaţă sau săfuzioneze.

Guvernul a aprobat la sfârşitul lunii martie ordonanţa deurgenţă prin care sunt stabilite condiţiile pentru a patra etapă aprogramului "Prima casă", băncile având la dispoziţie 90 de zilepentru a decide dacă intră sau nu în program. Premierul Emil Bocanunţa în momentul respectiv că băncile vor putea începe să deacredite prin noua variantă imediat după Sărbătorile de Paşte.

Unii bancheri spun însă că deocamdată mai sunt câteva elementede pus la punct înainte de a începe să vând din nou finanţări.

"Mai sunt câteva detalii tehnice care trebuie puse la punct.Finanţatorii au la dispoziţie 90 de zile de la data intrării învigoare a acesteia pentru a-şi exprima în scris opţiunea cătreMinisterul de Finanţe şi Fondul de Garantare. Ne vom încadrabineînţeles în acest termen", a precizat Adrian Jantea, director depromovare şi distribuţie persoane fizice în cazul BRD.

Guvernul a menţinut avansul de 5% din valoarea bunului finanţatşi costul maxim pe care băncile îl pot percepe la acesteîmprumuturi, de 4% peste Euribor la trei luni şi 2,5% peste Roborla trei luni. În schimb, vor putea solicita credite prin "Primacasă" persoanele cu vârsta peste 35 de ani sau care deţin deja înproprietate o locuinţă cu suprafaţa utilă mai mică de 50 de metripătraţi.

Nu toate băncile se încadrează în noilecondiţii

Având în vedere că statul mai oferă garanţii doar pentrujumătate din creditul acordat, băncile va trebui să aplice pentrucealaltă jumătate normele standard de creditare, aprobate de BNR.Cum Guvernul cere păstrarea condiţiei privind avansul de 5%, doarbăncile care au primit din partea BNR aprobarea de a da credite cuun avans de 10% vor putea să participe în continuare la "Primacasă".

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, precizarecent că băncile comerciale care au avut aprobat prin norme unavans minim de peste 10% şi vor să participe la noul program "Primacasă" pot solicita băncii centrale modificarea normelor interne.Această acţiune ar fi necesară nu doar pentru creditele noi, cât şipentru creditele deja acordate în programul "Prima casă", pentrucare garanţia suverană va fi redusă la jumătate.

Bancherii se aşteaptă însă ca discuţiile cu BNR să aibă şipuncte tensionate, întrucât menţinerea avansului la 5% şi reducereagaranţiei de stat la jumătate reprezintă o abatare de la uzanţelede prudenţialitate. Majoritatea băncilor, inclusiv patru dintrecele care şi-au anunţat intenţia de a participa la ediţia a patradin "Prima casă", cer în prezent un avans minim de 15% la crediteleimo­biliare.Un singur jucător de mici dimensiuni, Millennium Bank,a anunţat recent că reduce nivelul avansului minim cerutclienţilor, de la 15% la 10% la creditele standard.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO