Analiză

Ratingul Italiei a fost redus de Moody’s. Ce consecinţe are decizia asupra României

Ratingul Italiei a fost redus de Moody’s. Ce consecinţe are decizia asupra României

Autor: Paul Comşa

05.10.2011, 13:49 1220

Agenţia de evaluare financiară Moody's a redus ratingul Italiei de la Aa2 la A2 cu perspectivă negativă, pentru prima oară în ultimii 20 de ani, din cauza temerilor referitoare la capacitatea guvernului Berlusconi de a reduce deficitul bugetar, al doilea ca mărime din zona euro. Decizia Moody's vine după ce la 20 septembrie Standard & Poor's a redus ratingul Italiei de la A+ la A pentru prima dată în ultimii cinci ani.

Anunţul contribuie la pesimismul investitorilor şi este de natură a provoca noi turbulenţe pe pieţele financiare. România va fi însă afectată direct de aceste evenimente?

Ce efecte are retrogradarea ratingului Italiei asupra României?

Analiştii apreciază că retrogradarea ratingului Italiei nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru România, deşi reprezintă o ameninţare la adresa investiţiilor italiene din ţara noastră.

"Retrogradarea ratingului Italiei nu este o dramă pentru România, chiar dacă Italia este unul din principalii parteneri comerciali ai ţării. Totuşi, comerţul exterior şi investiţiile italiene în România vor avea de suferit. Mai mult, o asemenea mişcare sporeşte nervozitatea pe piaţă, iar traderii în loc să se uite la euro, s-ar putea să iasă pe monedele ţărilor emergente. Retrogradarea ratingului Italiei măreşte costurile de finanţare şi afectează mai ales economia italiană şi, implicit muncitorii români care lucrează acolo", spune analistul Dragoş Cabat.

Italia, al doilea mare partener comercial al României, după Germania, cu o pondere în exporturile româneşti de 13,3% în primele şase luni ale acestui an, se confruntă cu o criză majoră din cauza escaladării serviciului datoriei publice.

Ce consecinţe va avea retrogradarea ratingului Italiei asupra subsidiarelor băncilor italiene din România?

Retrogradarea ratingului Italiei va afecta probabil profiturile băncilor italiene.

Cele mai importante bănci italiene prezente pe piaţa din România, după mărime şi cota de piaţă sunt UniCredit şi Intesa Sanpaolo. Banca italiană UniCredit, unul din cele mai mare grupuri bancare din Europa de Est, este prezent în România prin UniCredit Ţiriac Bank şi deţinea în iunie 2011 o cotă de piaţă de 5,8%. Totuşi, în contextul crizei din zona euro, banca şi-a diminuat prezenţa pe piaţa românească, iar activele sale totale din România au scăzut în numai 6 luni de la 20,4 miliarde de lei, la 19 miliade de lei.

Al doilea mare jucător italian din domeniu este Intesa Sanpaolo România, parte a grupului Intesa Sanpaolo, una din cele mai mari instituţii financiare din lume. Activele sale totale totalizau la sfârşitul anului trecut 864 mil. euro, în creştere faţă de anul anterior, dar banca a raportat un profit negativ de -9 mil. euro pentru 2010.

Cum vor fi afectaţi românii din Italia?

Românii plecaţi la muncă în Italia vor resimţi reducerea ratingului de creditare al statului italian, dar mai puternic efectele măsurilor de austeritate luate de guvernul italian. În principal vor fi afectate veniturile şi transferurile românilor către familiile din ţară. Mai mult, încetinirea creşterii economice din Italia ar putea majora rata şomajului în rândul românilor care lucrează acolo şi va scădea numărul locurilor de muncă sezoniere.

Românii sunt cea mai numeroasă comunitate de străini rezidenţi în Italia, cu aproape un milion de persoane dintr-un total de aproximativ 4,5 mil. străini, conform Raportului anual privind străinii rezidenţi în Italia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO