ZF 24

România a consumat anul trecut carburanţi de 9,5 mld. euro

Ftoo Shutterstock

Ftoo Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

18.02.2014, 21:46 628

România a consumat anul trecut benzină şi motorină în valoare de 9,5 mld. euro, potrivit calculelor ZF făcute pe baza cifrelor furnizate de Rompetrol, al doilea mare jucător din piaţa de profil. Pentru anul acesta estimările petroliştilor sunt prudente şi indică o creştere uşoară în cel mai bun caz, dar companiile spun că potenţial pe termen lung există.

„Conform estimărilor interne, consumul total de carburanţi din România în 2013 a fost de aproximativ 6 milioane de tone, din care peste 1,5 milioane de tone au fost asigurate de rafinăria Petromidia. În 2013, consumul de carburanţi s-a menţinut la acelaşi nivel ca în 2012, cu o uşoară creştere în zona de retail“, spun reprezentanţii Rompetrol, grup care operează Petromidia, cea mai mare rafinărie din ţară.

În România sunt aproape 2.100 de benzinării, din care 1.500 sunt controlate de marile reţele: Petrom, Rompetrol, MOL, Lukoil, Agip şi noii intraţi SOCAR şi Gazprom. Estimările companiilor petroliere lansate până acum privind evoluţia cererii de carburanţi de anul trecut variază între o scădere de 2% şi stagnarea indicată de reprezen­tanţii Rom­petrol. Preţurile medii la benzină şi motorină s-au menţinut aproximativ constante, în jurul a 1,3 euro pe litru.

Potrivit informaţiilor disponibile, circa 70% din consumul de carburanţi se realizează pe retail.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- estimări privind consumul total de ben­zină şi motorină în România în 2013 

- ponderea importurilor în consumul intern

- estimările Rompetrol privind evoluţia consumului de carburanţi în 2014

- planurile de investiţii ale Rompetrol, MOL, SOCAR şi GAzprom 

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.02.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO