Analiză

România are cel mai redus număr de pensionari din 1995 încoace, dar degeaba dacă numărul de salariaţi nu creşte

Autor: Adelina Mihai

04.09.2014, 15:31 1151
România are cel mai scăzut număr de pensio­nari din 1995 încoace, de 5,19 milioane, dar reducerea acestei categorii de populaţie nu reu­şeşte să amelioreze distorsiunile de ansamblu ale sistemului, pentru că în continuare numărul pensionarilor este mai mare decât cel al sala­ria­ţilor. Astfel, în luna iunie a acestui an efectivul to­tal al salariaţilor din economie era de 4,43 milioane de persoane, ceea ce înseamnă că în prezent un sa­lariat susţine, din contribuţiile sociale pe care le plăteşte pensiile a 1,17 pensionari.
 
Situaţia s-a mai îmbunătăţit fa­ţă de anul 2010, de exemplu, când raportul era de 1 salariat la 1,26 de pensionari (acesta fiind anul în care în sistemul public de pensii au fost introduse şi cadrele mili­tare sau funcţionarii „speciali“ din apărare), însă reluarea angajărilor nu a rezolvat cea mai mare anomalie a economiei româneşti: la o populaţie de 20 de milioane de persoane există 10 milioane de oameni apţi de muncă, din care doar 4,4 milioane lucrează, iar 5 milioane sunt pensionari. Ce a condus însă la scăderea numărului de pensionari?
 
„Pe de-o parte, noua lege a pensiilor a majorat vârsta medie de pensionare, de aceea numărul pensionarilor a scăzut, pentru că li s-a amânat practic pensionarea. O altă explicaţie este aceea că a scăzut numărul pensionarilor agri­cultori, mulţi dintre ei au ieşit din sistem pen­tru că au decedat, iar în locul lor nu au intrat al­ţii“, a explicat Mariana Câmpeanu, fost minis­tru al muncii din partea PNL. Într-adevăr, în 2013 nu­mărul de pensionari agri­cul­tori - care provin din rândul foştilor muncitori de pe vremea comu­nismului care au lucrat în aşa-numitele C.A.P. (cooperative agricole de producţie) sau I.A.S.-uri -întreprinderi agricole de stat - a scăzut până la 564.000, fiind de trei ori mai mic decât nivelul maxim înregistrat în 2001, de 1,76 mi­lioane.
 
„O explicaţie a acestei situaţii este aceea că mor mai mulţi pensionari decât intră în sistem, iar pensionarii agricultori nu sunt înlocuiţi de alţii. În continuare numărul de salariaţi este scăzut şi pentru că natalitatea a scăzut la jumătate faţă de anii ’90, iar cei născuţi după Revoluţie au acum 25 de ani, deci efectivul celor care intră în câmpul muncii este mult mai mic“, a explicat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). El a adăugat că o distorsionare statistică s-a produs şi pe fondul migraţiei forţei de muncă, dar şi al introducerii în sistemul public de pensii al pensionarilor proveniţi din rândul cadrelor militare (în timpul mandatului lui Emil Boc, în 2010). În plus, spune el, există mai multe categorii de pensionari, cum ar fi cei de invaliditate sau cei care primesc pensie de urmaş, care nici măcar nu ar trebui să intre în statisticile privind structura pensionarilor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO