Analiză

România, raiul proprietarilor de magazine: mallurile sunt deschise anul acesta şi în prima zi de Paşte

România, raiul proprietarilor de magazine: mallurile sunt deschise anul acesta şi în prima zi de Paşte

Perioada sărbătorilor de Paşte majorează cu cel puţin 10-20% vânzările magazinelor, faţă de săptămânile anterioare

Autor: Cristina Rosca

04.04.2011, 20:52 919

"Îmi place Bucureştiul pentru că există multe magazine şirestaurante care sunt deschise tot timpul. În Anglia, Germania,Austria şi alte ţări din Europa Centrală şi de Vest doar unelemagazine sunt deschise duminica şi asta doar câteodată. În Româniamagazinele sunt deschise duminica, fapt ce îmi dovedeşte că înaceastă ţară există flexibilitate. Mai mult, aici sunt deschise şide sărbătorile legale, ceea ce în străinătate nu se întâmplă",spune managerul britanic Stephen Stead, englezul care conduceafacerile producă­to­rului de medicamente Labormed.

De altfel, mulţi executivi străini care lucrează în Româniaspun că existenţa magazinelor deschise non-stop şi a centrelorcomerciale deschise duminica este unul dintre motivele pentru carele place să lucreze în Bucureşti. Românii nu fac nici ei excepţie,de aceea în prezent în România există circa 50 de centre comercialeşi alte opt deschideri sunt planificate pentru acest an.

"Merg la mall cam o dată pe săptă­mână, iar atunci când o facmerg şi la film, şi la restaurant şi dau şi o raită prin magazine",spune Mihai (24 de ani).

Închid la ei acasă, dar ţin deschise magazinele dinRomânia

În ţările dezvoltate din Vest precum Franţa şi Germania, de undevin şi cei mai mari retaileri prezenţi în România (Carrefour,Auchan, Cora, Metro sau Real), dar şi în ţări mai puţin dezvoltate,precum Cipru magazinele sunt închise duminica, situaţie care nu seregăseşte însă pe piaţa locală, unde duminica este chiar una dintrezilele cu cele mai bune încasări pentru proprietarii demagazine.

Mai nou însă, confruntaţi cu o scădere a consumului de 5% anultrecut, care se menţine şi la începutul lui 2011, comercianţii aumai găsit o cale de a-şi majora încasările: să deschidă magazinelechiar din prima zi de Paşti. Geamurile magazinelor din centrulcomercial AFI Palace Cotroceni sunt tapetate cu "ouă de Paşte" careanunţă faptul că magazinele vor fi deschise şi în ziua dePaşte.

"Înainte de ziua de Paşte, 23 aprilie, toate magazinele, dar şizona de atracţii şi restaurante din AFI Palace Cotroceni vor fideschise până la ora 21.00. În ziua de Paşte, 24 aprilie,magazinele vor fi deschise începând cu ora 14 şi se vor închide laora 23.30, iar zona de fast-food şi de entertainment va avea unprogram prelungit, până la ora unu noaptea. În cazul în carebrandurile centrului comercial doresc deschiderea sau închidereamagazinului mai devreme de programul stabilit au libertatea de a oface", explică Israel Vizel, managerul mallului AFI PalaceCotroceni.

Vizel spune că numărul de vizitatori aşteptaţi pe 24 aprilieeste de peste 100.000, un număr similar celui din prima zi deCrăciun şi în prima zi a Anului Nou, dar nu dă detalii legatedespre valoarea estimată a vânzărilor din acea zi.

Vânzări de sute de mii de euro

Centrul comercial AFI Palace Cotroceni ar putea să aibă vânzăriîn jurul a 800.000 de euro în prima zi de Paşte, potrivitestimărilor ZF care au la bază cifra de afaceri a companiei,numărul de vizitatori de anul trecut şi numărul de vizitatoriaşteptaţi în ziua de Paşte.

Astfel, mallul ar obţine pe 24 aprilie vânzări de aproape douăori mai mari decât într-o zi obişnuită, potrivit calculelor ZF.

Vânzările zilnice la AFI pot fi estimate la circa 450.000 deeuro pe zi, în condiţi­ile în care cifra de afaceri din 2010 a fostde 164 mil. euro, iar mallul a fost deschis 365 de zile pe an.

Anul trecut centrul comercial a avut 20 de milioane devizitatori, ceea ce înseamnă o cheltuială de 8,2/vizitator, încondiţiile în care fiecare om care intră în mall cumpără măcar unprodus.

Decizia aparţine acţionarilor

Decizia de a ţine sau nu magazinele deschise de sărbătorilelegale ţine de managementul centrului comercial şi de conducereamagazinelor.

"Nu este prima dată când magazinele sunt deschise de sărbătorilede Paşte. Decizia de a ţine magazinele deschise vine la propunereacentrelor comerciale şi este o acţiune la care chiriaşii participă.Este o perioadă în care clienţii noştri au mai mult timp liberpentru cumpărături şi de aceea le oferim posibilitatea de a veni lacumpărături", explică Petru Chiriac, managing partner în cadrul IlPasso şi Tosca Blu, care deţine două magazine în AFI PalaceCotroceni. El mai spune că vor fi deschise toate magazinele IlPasso şi Tosca Blu care se află în centrele comerciale care voropera de sărbători.

Şi centrele comerciale Plaza Mall şi Bucureşti Mall vor fideschise în ziua de Paşte, pe când Băneasa Shopping City nu astabilit încă programul pentru Paşte însă anul trecut, cu ocaziaaceleiaşi sărbători, mallul a fost închis. La fel s-a întâmplat şiîn prima zi de Crăciun.

"Credem că traficul va fi unul similar unei duminici obişnuiteavând în vedere vremea frumoasă şi ziua de sărbătoare. Dinexperienţa anilor trecuţi, nu ne aşteptăm la o creştereconsiderabilă a vânzărilor. De asemenea cred că o mare parte dintraficul zilelor de sărbători este trafic pentru zonele defood&fun şi mai puţin pentru cumpă­rături", explică Chiriac. Elmai spune că echipele ce vor lucra în timpul sărbătorilor vor primizile libere ca bonus, în afara zilelor de concediu calculate.

În România, salariaţii care lucrează în zilele de sărbătoarelegală, cum este prima sau a doua zi de Paşti, trebuie săbeneficieze de o zi liberă plătită în următoarele 30 de zile. Încaz contrar, angajatorul trebuie să plătească dublu muncaangajatului din acea zi.

Ce spune inspecţia muncii

În prezent, angajaţii care lucrează duminica - zi de sărbătoarelegală, dar şi de repaos săptămânal - trebuie să fie plătiţi dublufaţă de o zi normală şi să beneficieze de o zi liberă înurmătoarele 30 de zile, spun reprezentanţii Inspecţiei Muncii."Activitatea desfăşurată în cadrul societăţii care secaracterizează prin funcţionare continuă (activităţi specifice) înzilele de sărbători legale trebuie stabilită în mod concret înregulamentul intern, contractul colectiv de muncă încheiat la nivelde unitate/contract individual de muncă şi trebuie adusă lacunoştinţa salariaţilor angajaţi în desfăşurarea acestor activităţispecifice", a spus Gabriela Radu, inspector general de stat încadrul Inspecţiei Muncii. (Adelina Mihai)

România - Germania încomerţ

Legea românească

"Nu există în legislaţia în vigoare în prezent o prevedere caresă impună magazinelor să închidă o zi pe săptămână sau în timpulsărbătorilor legale. În ceea ce priveşte timpul maxim de lucru alangajaţilor, potrivit Codului muncii în forma în vigoare în prezentdurata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi 40 de orepe săptămână.

Durata maximă timpului de lucru permisă de lege este de 48 deore pe săptămână, incluzând şi orele suplimentare. Această duratăpoate fi depăşită peste durata maximă de 48 ore/săptămână cucondiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă dereferinţă de 3 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore",explică Raluca Andrei, partener al biroului de avocatură Portnoi& Associates.

Închis, "prin constituţie"

În Germania, magazinele sunt închise duminica, fapt prevăzutprin Constituţia statului, unde se arată că duminica esteconsiderată o zi de sărbătoare publică, iar acesta este motivulpentru care magazinele sunt închise în această zi, a explicatpentru ZF Christian Westhoff, reprezentant al biroului decomunicare din ministerul muncii din Germania.

Westhoff a mai arătat că odată cu modificarea Constituţieigermane în 2006, programul magazinelor poate fi stabilit la nivelde land, nu la nivelul întregii ţări. Landurile, cu excepţiaBavariei unde legea federală este încă aplicabilă, au adoptat legicare stabilesc ca regulă generală că magazinele trebuie să fieînchise duminica. Există însă şi excepţii de la această regulă.Încălcarea prevederilor legii însă este pedepsită cu amenzi. În2009 s-a stabilit că este constituţional ca orice magazin să ţinădeschis patru duminici într-un an calendaristic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO