România se conturează ca un hub de producţie de electrocasnice

29 ian 2016 Autor: Cristina Rosca

O fabrică de aspiratoare şi o alta de maşini de spălat rufe, două proiecte de tip greenfield cu o valoare cumulată de peste 125 mil. euro, se profilează pe harta României, una în judeţul Argeş iar o alta în Dambovita, unde deja îşi au sediul doi dintre cei mai mari producători locali de profil.

Cele două investiţii - una a nemţilor de la Kärcher şi o alta a turcilor de la Arcelik ce deţin Arctic - pun încă o cărămidă în a transforma România într-un hub european de producţie de electrocasnice. Dezvoltarea industriei de electrocasnice, unde România deţine deja cinci fabrici mari de produse finite şi alte câteva de componente, ar putea reduce dependenţa econo­miei locale de industria auto. Aceasta con­tribuie astăzi cu circa 50% la totalul expor­turilor româneşti de 52 mld. euro anul trecut.

„Este indicat să aduci în România atât asamblarea, dar şi producţia de componente şi, mai ales, proiectarea şi cercetarea“, spune analistul economic Au­relian Dochia. Acestea din urmă sunt cele două divizii cu cea mai mare valoare adăugată pentru piaţa locală, astfel că economia Românească ar avea aici cel mai mult de câştigat. Mai mult, şi salariile în proiectare şi cercetare sunt mai mari decât în fabrică.

România este avantajată de poziţia geografică, de forţa de muncă bine pregătită şi calificată. Momentan însă exportul local de electrocasnice se situează la 500-600 de milioane de euro.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.01.2016

 
Cuvinte cheie:
hub
, productie
, electrocasnice
, harta
, masini
, componente
, fabrici
, industria auto
, industrie
, investitii
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide